GODIVA
GODIVA
Onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van kniedistractie vergeleken met een knieprothese voor patiënten met knie-artrose onder de 65 jaar. Het onderzoek brengt vergoeding van de kniedistractiebehandeling een stap dichterbij.
Het UMC Utrecht ontvangt een financiering van Zorginstituut Nederland en ZonMw via de Subsidieregeling veelbelovende zorg voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van kniedistractie voor patiënten met knie-artrose onder de 65 jaar. Kniedistractie wordt als een innovatieve veelbelovende behandeling gezien. Er zijn nog onvoldoende onderzoeksgegevens om deze behandeling in de reguliere zorg op te kunnen nemen. Met deze subsidie gaat het UMC Utrecht meer informatie verzamelen, zodat deze behandeling in de toekomst wel reguliere zorg kan worden.
De studie wordt gecoördineerd vanuit het UMC Utrecht.
Achtergrond van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De GODIVA-studie is een studie waarbij het effect van kniedistractie en knieprothese wordt vergeleken. Het effect wordt vooral gemeten met behulp van vragenlijsten (WOMAC). De behandelingen in de studie worden uitgevoerd zoals ze ook in de gewone (reguliere) zorg zouden worden uitgevoerd. Het enige verschil is dat de resultaten van de behandeling heel goed vastgelegd worden met vragenlijsten en röntgenfoto’s. Dit helpt bij het beoordelen van de effectiviteit van de behandeling en draagt bij aan het nemen van weloverwogen beslissingen voor de praktijk.
Doel van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
We vergelijken het effect van een kniedistractie en een knieprothese gedurende twee jaar. Er kunnen 1200 patiënten onder de 65 jaar meedoen aan een gerandomiseerd klinisch onderzoek. Dat houdt in dat een loting bepaalt welke behandeling een patiënt krijgt: een kniedistractie of een knieprothese. Daarna volgen we deze patiënten nog twee jaar. We vragen de studiedeelnemers naar pijn, stijfheid en functioneren, maar ook naar de kwaliteit van leven.
Wat houdt deelname in? uitklapper, klik om te openen
Aan de GODIVA-studie kunnen patiënten met ernstige knieartrose meedoen. De orthopedisch chirurg beoordeelt of een patiënt in aanmerking komt voor een knieprothese en bekijkt vervolgens op basis van specifieke criteria of deelname mogelijk is.
Deelname aan de studie is vrijwillig. De behandelingen binnen de studie worden zoveel mogelijk uitgevoerd volgens de reguliere zorg. Gedurende een periode van twee jaar ontvangen de deelnemers van de studie zeven keer verschillende vragenlijsten om te evalueren hoe het op dat moment gaat. Het invullen van de vragenlijsten duurt 10 – 45 minuten per keer en deze kunnen digitaal worden ingevuld.
Deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Wilt u deelnemen aan de studie en verwacht u dat u voldoet aan de criteria? Dan kunt u zich door uw huisarts of specialist laten verwijzen naar een betrokken orthopedisch chirurg in één van de deelnemende centra. Op dit moment zijn verschillende deelnemende centra bezig met het opstarten van de studie. Hier leest u er meer over.
Onderzoekers
Dr. P.M.J. Welsing
Dr. R.J.H. Custers
Contact en vragen
Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met GODIVAstudie@umcutrecht.nl.