Postherpetische neuralgie, pijn na gordelroos
Bij 10 tot 25 procent van de mensen met gordelroos blijft pijn en/of jeuk aanwezig. Als de pijn langer dan drie maanden nog aanwezig is dan noemen we het post herpetische neuralgie. Met dit onderzoek proberen we factoren te vinden die voorspellen of de pijn over gaat en zo ja binnen hoeveel tijd. Ook willen we beter kunnen voorspellen welke behandeling het meest effectief is bij welke patiënt.
Bijna iedereen krijgt in zijn of haar kinderjaren de waterpokken. Waterpokken worden veroorzaakt door het virus varicella zoster en valt onder de herpesvirussen. Dit virus verdwijnt niet uit je lichaam maar blijft slapend, oftewel latent, aanwezig in een dorsaal wortel ganglion naast het ruggenmerg. Dit is een zenuwknoop waar de gevoelszenuwen die vanuit de huid komen hun kern hebben liggen.
Op het moment dat het immuunsysteem minder sterk wordt kan dit virus weer opvlammen. Dit kan komen door een onderliggende ziekte of medicatiegebruik, maar ook doordat het immuunsysteem minder sterk is naarmate de leeftijd stijgt.
Klachten bij gordelroos
Op het moment dat het virus weer actief wordt, herpes zoster genaamd, geeft dit weer klachten. Deze klachten komen heel specifiek in een gedeelte van de huid voor. Welk gedeelte dit is, is afhankelijk van in welke zenuwknoop het slapende virus zich heeft schuilgehouden. Het virus kruipt vanuit deze zenuwknoop richting de gevoelszenuwen van de huid en tast zo dat stuk huid aan. Dit noemen we gordelroos.
Vaak beginnen de klachten met eerst pijn in dat specifieke stuk huid, gevolgd door een fase van blaasjes met roodheid en hevige brandende, of stekende pijn. Ook kan het gepaard gaan met jeuk. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. Bij het merendeel van de mensen verdwijnen hiermee ook de rest van de klachten.
Wat is het doel van het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
De behandeling van patiënten met pijn na gordelroos te optimaliseren.
Wie kan deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Iedereen die langer dan 3 maanden na de gordelroos nog pijnklachten in het aangedane gebied heeft kan zich aanmelden voor het onderzoek. Indien u andere pijnklachten in het gebied van de gordelroos heeft dan kan u helaas niet meedoen aan het onderzoek.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in? uitklapper, klik om te openen
Deelname houdt in dat u in het totaal twee keer naar het UMC Utrecht komt. De eerste keer is een langer bezoek waarbij er verschillende gevoelstesten plaatsvinden. Ook wordt er bloed afgenomen en twee kleine huidbiopten. Indien u ervoor kiest nemen we ook wat hersenvocht af. Een jaar later herhalen we de gevoelstesten. Verder wordt u op drie momenten gevraagd om (digitale) vragenlijsten in te vullen.
Wie zijn de onderzoekers? uitklapper, klik om te openen
Het onderzoeksteam bestaat uit:
Hoofdonderzoeker
Dr. M. Rijsdijk, Anesthesioloog-Pijnspecialist
Uitvoerend onderzoeker
Lisa van der Klis-Adriaansen, arts-onderzoeker
Start en looptijd onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek loopt van 15-07-2020 tot en met 01-07-2025.
Geïnteresseerd in deelname? uitklapper, klik om te openen
Wij zijn op zoek naar deelnemers voor het onderzoek. Er zijn twee manieren om mee te kunnen doen.
- Uw huisarts of medisch specialist verwijst u naar onze polikliniek voor reguliere zorg. Dan kunnen we u ook behandelen. Let op dit gaat wel van uw eigen risico af.
- U komt voor het onderzoek zonder verwijzing, omdat u bijvoorbeeld elders onder behandeling bent. We nemen de behandeling dan niet over.
Bij deelname aan de studie (buiten reguliere polibezoeken) krijgt u voor uw bezoeken aan het UMC Utrecht een kilometervergoeding. Als u met de auto komt krijgt u ook een uitrijkaart voor de parkeergarage.
Heeft u interesse? Neem dan contact op met het secretariaat van de pijnpoli: pijnsecretariaat@umcutrecht.nl.