Scratch OFO
Soms wil het niet lukken om zwanger te worden. Als bij het vruchtbaarheidsonderzoek geen duidelijke reden zijn gevonden waarom het niet wil lukken zwanger te raken, geven we het advies om nog zes maanden zelf te proberen zwanger te raken. Misschien kan scratching de kans op zwangerschap vergroten.
Over het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Scratch staat voor de endometrium scratching die bij dit onderzoek toegepast wordt. Endometrium scratching is het aanbrengen van een oppervlakkige wond in het baarmoederslijmvlies.
OFO staat voor oriënterend fertiliteits (vruchtbaarheids) onderzoek. Er is geen sprake van een vruchtbaarheidsbehandeling zoals ivf.
Wat is het doel van het onderzoek?
Met het Scratch-OFO onderzoek willen we bepalen of het uitvoeren van ‘endometrium scratching’ een gunstig effect heeft op de kans op zwangerschap. Als dit zo is dan kunnen we met een eenvoudige handeling de kans op zwangerschap vergroten.
Start en looptijd onderzoek
Het onderzoek is gestart in 2017 en naar verwachting zal de laatste vrouw eind 2020 aan het onderzoek deelnemen.
Deelname aan het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wie kan deelnemen aan het Scratch-OFO onderzoek?
U kunt deelnemen aan het scratch-OFO onderzoek als er geen oorzaak gevonden kan worden voor het uitblijven van de zwangerschap, u een regelmatige menstruatie cyclus heeft en we denken dat u nog een goede kans heeft op spontane zwangerschap in de komende 6-12 maanden.
Er kunnen ongeveer 790 vrouwen aan de studie deelnemen.
Wat houdt deelnemen aan het Scratch-OFO onderzoek in?
Bij de helft van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek voeren we een endometrium scratching uit. De andere helft krijgt deze behandeling niet. Door middel van loting bepalen we welke behandeling u krijgt. Dit heet randomisatie. Het hangt dus van toeval af in welke groep u terecht komt.
U krijgt geen endometrium scratching
Krijgt u geen scratching dan gaat u door met het advies om minimaal zes maanden proberen zelf zwanger te raken.
U krijgt wel een endometrium scratching
Als u in deze groep valt
- Mag u in de maand vóór de scratching niet zwanger raken. U kunt dan kiezen voor geheel onthouding of vrijen met een condoom.
- Doet u regelmatig urinetesten (ovulatietesten) om te bepalen of er een eisprong (ovulatie) is.
- Meldt u als u een positieve test heeft.
Na het melden van de positieve test plannen wij ongeveer een week later de scratching procedure.
Voor beide groepen
Na twaalf maanden nemen we contact met u op om te horen hoe het met u is gegaan. Als u zwanger wordt, krijgt u, naast de reguliere echo bij 10-12 weken zwangerschapsduur, een extra zwangerschapsecho bij ongeveer 7 weken en vragen wij u aan het eind van de zwangerschap een vragenlijst in te vullen.
Wat is scratching?
Bij scratching ligt u in een gynaecologische onderzoeksstoel. De arts brengt via de baarmoedermond een langwerpig rietje (pipelle) in de baarmoeder. Onder lichte onderdruk haalt de arts langzaam draaiend het rietje uit de baarmoeder. Hierdoor ontstaat een lichte verwonding (scratch) in de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies (endometrium).
Het scratchen kan een korte menstruatieachtige pijn geven. U kunt na het onderzoek een beetje bloedverlies hebben dat meestal niet langer duurt dan de dag van het onderzoek.
Scratching is een poliklinische behandeling. De behandeling duurt ongeveer vijf minuten. Ongeveer een week na de scratching nemen we telefonisch contact met u op om te horen hoe het met u is gegaan in de week na de procedure.
Hebt u baat bij deelname?
Zit u in de groep die voor scratchen gaat dan heeft u mogelijk voordeel van meedoen aan het scratch-OFO onderzoek. Door de scratching ontwikkelt de bekleding van de baarmoeder zich misschien beter, waardoor de kans op zwangerschap groter is.
Zijn er risico's verbonden aan deelname?
Aangezien de baarmoederholte bij de scratchingsprocedure wordt binnengegaan, bestaat er een kleine kans op infectie van het baarmoederslijmvlies (risico geschat op maximaal 0.01%).
Onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Hoofdonderzoeker
Dr. H. Torrance
Onderzoeksteam
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met: