VTE-JOURNEY
Onderzoek naar voorlichting bij trombose en longembolie. Dit onderzoek gaat over de informatievoorziening voor patiënten met een longembolie of trombose bij de keuze voor korte of lange behandeling met bloedverdunners. Het onderzoek loopt alleen in het UMC Utrecht. Er zullen 65 patiënten meedoen aan dit onderzoek.
Over het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Patiënten met een longembolie of trombose krijgen bloedverdunners (antistolling) om de kans op een nieuwe longembolie of trombose te verkleinen. Na drie maanden behandeling moet er bij patiënten met een niet-uitgelokte longembolie of trombose (waarbij er dus geen duidelijke oorzaak gevonden is) een keuze worden gemaakt om te stoppen of door te gaan met de bloedverdunners. We vinden het erg belangrijk om deze keuze samen te maken.
Het doel van het onderzoek is om te kijken op welke manier we patiënten zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het bezoek aan de arts, waarbij we samen een keuze gaan maken om te stoppen of juist door te gaan met het gebruik van bloedverdunners. Daarom willen we specifiek onderzoeken of een app kan helpen om patiënten beter te informeren over longembolie en trombose, de behandelopties en de voor- en nadelen hiervan.
Deelname aan het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
Patiënten van 18 jaar of ouder die korter dan drie maanden geleden een niet-uitgelokte longembolie of trombose hebben gehad, kunnen meedoen aan dit onderzoek. Om de app te kunnen gebruiken en de vragenlijsten te kunnen invullen, is het ook nodig om een e-mailadres en smartphone te hebben.
Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in?
Door loting worden twee groepen patiënten met elkaar vergeleken.
De ene groep heeft toegang tot de informatie die momenteel al standaard vanuit het ziekenhuis wordt aangeboden. De andere groep krijgt de mogelijkheid om een app te downloaden waarin dezelfde informatie wordt aangeboden maar dan op een interactieve manier. Denk hierbij aan gebruik van foto en video. Ook ontvangt u een bericht (push-bericht) wanneer er nieuwe informatie over uw behandeling beschikbaar is. Bij het installeren van de app krijgt u indien gewenst ondersteuning.
In welke groep u terecht komt heeft geen invloed op het verdere verloop van uw behandeling.
Als u meedoet aan het onderzoek, vragen wij aan u om in totaal 3 vragenlijsten in te vullen. De eerste en tweede vragenlijst moeten ingevuld worden voor uw afspraak in het ziekenhuis. De derde vult u een aantal dagen na uw bezoek aan het ziekenhuis in. Deelname aan de vragenlijsten kost 6-10 minuten per vragenlijst. De vragenlijsten vult u thuis online in. Het is niet nodig om vaker naar het ziekenhuis te komen.
Deelname aan het onderzoek
Patiënten die mee kunnen doen aan dit onderzoek zullen door hun behandelend arts worden gevraagd of zij mee willen doen. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen.
Maria de Winter, arts-onderzoeker
Onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Het onderzoeksteam
- Dr. Mathilde Nijkeuter (internist)
- Drs. Maria de Winter (arts-onderzoeker)
- Thomas Timmers (onderzoeker Interactive Studios)
- Prof. dr. Karin Kaasjager (medisch afdelingshoofd interne geneeskunde)
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor vragen over het onderzoek kunnen patiënten en behandelaars contact opnemen met de onderzoekers via: