Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer één op de vier Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Bij mensen boven de 65 jaar zelfs één op de twee. Een hoge bloeddruk geeft weinig tot geen klachten. Heel bedrieglijk, want het is wel degelijk gevaarlijk. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.
Symptomenuitklapper, klik om te openen
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten. Bij een hoge bloeddruk hebt u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (beroerte, hartinfarct) en nierfalen.
Door het pompen van uw hart is er een bovendruk (samenknijpen van uw hart) en een onderdruk (ontspanning van uw hart). Uw bloeddruk schommelt. Overdag is deze wat hoger en 's nachts wat lager. Verder zijn inspanningen en emoties van invloed op uw bloeddruk.
Om vast te stellen of u een hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk dat uw bloeddruk op meerdere momenten gemeten wordt. Bij voorkeur in uw eigen omgeving. U heeft een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90. Meet u thuis, dan is uw bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts, daarom heeft u als u thuis uw bloeddruk meet een hoge bloeddruk als die hoger is dan 135/85. Bij mensen waarbij de hoge bloeddruk moeilijk te behandelen is, spreken we ook wel van gecompliceerde hypertensie.
Oorzakenuitklapper, klik om te openen
De oorzaak van de hoge bloeddruk is vaak niet goed duidelijk. U krijgt vaak al medicijnen zonder dat we de oorzaak van uw hoge bloeddruk goed weten. Met de huidige medicijnen kunnen we namelijk een groot deel van de patiënten met hoge bloeddruk goed behandelen.
Bij een gecompliceerde hypertensie is de hoge bloeddruk moeilijk te behandelen en heeft het mogelijk al geleid tot complicaties, zoals beschadiging van hersenen, hart, nieren, bloedvaten of een zwangerschapsvergiftiging. Bij patiënten met gecompliceerde hypertensie is het risico op hart- en vaatziekten duidelijk verhoogd. Het is daarom heel belangrijk dat deze patiënten hun bloeddruk goed onder controle krijgen. Dit kan in de praktijk lastig zijn als de oorzaak van de hoge bloeddruk niet duidelijk is. Het is dan ook belangrijk dat we een eventuele oorzaak van de hoge bloeddruk ontdekken en deze doelgericht behandelen. Voor deze patiënten is er de speciale polikliniek gecompliceerde hypertensie.
Onderzoek & diagnoseuitklapper, klik om te openen
Er zijn vele verschillende oorzaken van hoge bloeddruk, waardoor soms meerdere onderzoeken noodzakelijk zijn om vast te stellen wat bij u de oorzaak is. De onderzoeken die we onder andere doen:
- bloeddrukmetingen: in de spreekkamer en/of een 24-uursbloeddrukmeting thuis en/of een weekmeting thuis.
- Bloed- en urineonderzoeken: hierbij kijken we onder andere naar de nierfunctie, de medicatiespiegel en andere risico's voor hart- en vaatziekten, zoals cholesterol en glucose.
- Echo- of CT-onderzoek van de nieren: hierbij kijken we of er schade aan de nieren zichtbaar is of een vernauwing in de bloedvaten naar de nieren.
Als uit deze onderzoeken geen duidelijke verklaring voor de hoge bloeddruk komt, zullen we bekijken welke andere onderzoeken nog nodig zijn. Soms is het daarvoor nodig om bloeddrukmedicatie tijdelijk te stoppen.
Behandelinguitklapper, klik om te openen
Wanneer de oorzaak van uw hoge bloeddruk bekend is, kunnen we deze meestal doelgericht behandelen. Dit betekent vaak dat u een behandeling krijgt die de oorzaak van uw hoge bloeddruk het beste aanpakt, zoals bijvoorbeeld de verwijdering van een bijnier of het opheffen van een vernauwing van een nierslagader. Op deze manier kunt u mogelijk zelfs ‘genezen’ van de hoge bloeddruk en hebt u geen medicijnen meer nodig.
De afdeling Vasculaire Geneeskunde doet veel onderzoek naar nieuwe behandelingen van hoge bloeddruk. Dit kan gaan over nieuwe medicijnen of zogenaamde ‘device-based’ behandelingen zoals een implantaat in de halsslagader of een specifieke zenuwstimulator om de bloeddruk te verlagen.
U kunt zelf veel doen om uw bloeddruk te verlagen en daarmee ook uw risico op hart- en vaatziekten verlagen. De volgende leefregels zijn belangrijk:
- Minder zout eten (streef naar <6 gram/dag).
- Vermijd dropzoetstof (=glycyrrizinezuur) zoals in drop, zoethout(thee), kauwgom, etc.
- Optimaal gewicht (streef naar Body Mass Index (BMI) <25 kg/m2).
- Gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.
- Niet roken.
- Matig alcoholgebruik (geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag).
- Regelmatig bewegen (streef naar minimaal half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week).
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Gecompliceerde hypertensie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur
Verpleegafdeling Interne geneeskunde (C2 west)
Hebt u vragen? Neemt u dan contact op met de verpleegafdeling.