Structurele epilepsie
Structurele epilepsie
Epilepsie is een aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Die aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Structurele oorzaken van epilepsie zijn aanlegstoornissen of verworven afwijkingen.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Bij structurele epilepsie zijn de oorzaken te vinden in aanlegstoornissen of in verworven afwijkingen:
- Aanlegstoornissen van de hersenschors ontstaan tijdens de zwangerschap en zijn een belangrijke oorzaak van epilepsie. Ze kunnen zo klein zijn dat ze soms worden gemist op een standaard MRI-scan.
- Verworven afwijkingen ontstaan door bijvoorbeeld een virus, hersenongeval, beroerte of zuurstoftekort bij de geboorte.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Soorten onderzoeken die we uitvoeren bij epilepsie zijn:
- EEG - Bij een EEG of hersenfilmpje kijken we naar de elektrische activiteit van de hersenen.
- Slaapdeprivatie-EEG - Een slaapdeprivatie-EEG is een EEG die we doen na slaaponthouding (slaapdeprivatie).
- Jack Rabbit-registratie - De Jack Rabbit-kamer is een patiëntenkamer in het Wilhelmina Kinderziekenhuis die speciaal is ingericht voor video-EEG. Daar monitoren we kinderen op aanvallen tijdens hun opname.
- MRI - Een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een scan die een afbeelding van de hersenen maakt.
- EEG-fMRI - Een EEG-fMRI combineert een EEG met een MRI-onderzoek. Een EEG-fMRI laat verandering in de bloeddoorstroming zien wanneer het een epileptisch signaal in het EEG meet.
- MEG - Een MEG is een soort EEG, maar dan meten we magnetische velden in plaats van elektrische velden.
- PET - Een PET is een scan waarbij u via een infuus een licht radioactieve stof krijgt ingespoten.
- SPECT - Bij SPECT willen we de radioactieve stof inspuiten tijdens het begin van een epileptische aanval.
- Grid-implantatie - Bij grid-implantatie implanteren we een elektrode onder de schedel om de epilepsie in kaart te brengen.
- Wada-test - De Wada-test gebruiken we om bij ernstige epilepsie vast te stellen in welke hersenhelft de taalfunctie zit en of er geen ernstige geheugenproblemen kunnen optreden na een operatie.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
We gebruiken verschillende mogelijkheden om epilepsie te behandelen:
- Medicijnen - Bij epilepsie proberen we de aanvallen te voorkomen door de hersencellen minder gevoelig te maken voor prikkels. Dit kan met medicijnen, de zogenaamde anti-epileptica. De keuze voor een bepaald anti-epilepticum hangt af van het type aanvallen, het soort epilepsie en de onderliggende oorzaak.
- Ketogeen dieet - Als medicijnen niet effectief zijn of veel bijwerkingen veroorzaken, geven we soms een zogenaamd ketogeen dieet. Bij alle ketogene diëten wordt vet gebruikt. Bij de verbranding van vetten ontstaan zogenaamde ketonen. Die kunnen een ontlading van hersencellen onderdrukken en zo aanvallen voorkomen.
- Nervus Vagus Stimulatie (NVS) - NVS is een behandeling voor patiënten die aanvallen houden met medicijnen, maar die niet in aanmerking komen voor een operatie. De nervus vagus is een lange zenuw die de hersenen met de inwendige organen verbindt, waaronder het hart en de maag. Bij NVS prikkelen we deze zenuw elektrisch om epileptische aanvallen te verminderen.
- Epilepsiechirurgie - Epilepsiechirurgie is een hersenoperatie met als doel de epileptische aanvallen te stoppen. Vijftig tot tachtig procent van de patiënten heeft na de operatie geen aanvallen meer en een groot deel van de patiënten kan de medicijnen geheel afbouwen.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring volgens de nieuwste inzichten. Bovendien kunt u deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als u dat wilt en als uw medische situatie daar geschikt voor is.
Meer informatie
Op de website van het Epilepsiefonds kunt u meer informatie vinden over epilepsie.
Voor lotgenotencontact kunt u op de website kijken van Epilepsie Vereniging Nederland, de belangenvereniging voor mensen met epilepsie en hun direct betrokkenen.
Polikliniek Functionele neurochirurgie en epilepsie
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Functionele neurochirurgie en epilepsie
- Specialisme Neurochirurgie
- Specialisme Neurologie
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Een neuroloog beoordeelt deze.
Polikliniek Functionele neurochirurgie en epilepsie
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.