Mevr. A.M. (Ria) Veldhuizen
Mevr. A.M. (Ria) Veldhuizen
Aandachtsgebieden uitklapper, klik om te openen
- Ontwikkeling in Perspectief
- Observatie, (proces)diagnostiek en indicatiestelling
- Kortdurende behandeling zowel klinisch en of poliklinisch
- Individuele therapie, groepstherapie, gezinstherapie (ouder-kind therapie/brusjes)
Biografie
Biografie
Ik ben als muziektherapeut verbonden aan de afdeling Psychiatrie voor Kinderen/Jeugd en Volwassenen. Het mooie van dit vak is dat door het bezig zijn met muziek de grip en sturing weer kan worden ervaren en het bijdraagt aan het opdoen van positieve ervaringen en vernieuwde zin en betekenisgeving kan opleveren.
Muziektherapie
Muziektherapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie en maakt deel uit van de vaktherapie. Muziektherapie wordt ingezet bij diagnostiek en behandeling om mensen te helpen om aan individuele doelstellingen te werken. Dit kan gaan om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie. Verschillende muzikale interventies gebouwd op wetenschappelijk, praktijkgericht onderzoek worden ingezet om doelen te verwezenlijken.
- Muziek kan diep raken en heeft invloed op emoties en stemming. Muziek brengt herinneringen naar boven en zet je in beweging. En muziek verbindt . Muziek is goed voor je brein. Geen andere activiteit beïnvloedt zoveel hersengebieden tegelijkertijd. Dat is de kracht van het bezig zijn met muziek en heeft een positief effect op onze gezondheid.
- Muziektherapie maakt hier gebruik van. Onder andere door middel van improvisatie, het uitvoeren van bestaande muziek, het luisteren naar muziek en het gebruik van de stem en biedt nieuwe mogelijkheden tot communicatie, interactie en expressie.
- Muziektherapie kan van waarde zijn voor mensen die het moeilijk vinden om zich verbaal te uiten. Of juist voor mensen die verbaal zeer sterk zijn, maar het moeilijk vinden om tot verandering te komen. Door met muziek bezig te zijn kun je werken aan het weer meer grip, sturing en balans te krijgen op prikkels, spanning, stress en emoties. En kan helpen om aan de slag te kunnen gaan om meer rust in het hoofd te bieden of met overgangen en ingrijpende ervaringen.
Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Onderzoek Algoritme
In samenwerking met de Universiteit Utrecht wordt de prikkelverwerking van kinderen met en zonder autisme onderzocht. Hiervoor willen we kinderen van 6-12 jaar met en zonder autismespectrumstoornis vergelijken in hun niveau van prikkelverwerking.
Het doel van het onderzoek is om de zintuiglijke prikkelverwerking en daaraan gerelateerde vaardigheden te trainen. De kinderen die deelnemen aan het onderzoek spelen gedurende drie weken regelmatig een muzikale game op een iPad. Ouders vragen wij een vragenlijst in te vullen aangaande het sociaal gedrag en de muzikale achtergrond van hun kind.