Femke van Wijk ontvangt Vici-beurs
Femke van Wijk, hoogleraar Immunologie van weefsels (Centrum voor Translationele Immunologie, UMC Utrecht) heeft een prestigieuze Vici-beurs van ZonMw ontvangen. Hiermee kan zij haar onderzoekslijnen uitbreiden naar de rol van naïeve T-cellen bij het voorspellen en monitoren van lange-termijn klinische uitkomsten van bijvoorbeeld stamceltransplantatie en chronische ontstekingsziekten.
Naïeve T-cellen vormen de basis voor vrijwel elke adaptieve immuunrespons. Naïeve T-cellen werden lange tijd beschouwd als rustige, homogene cellen, wachtend op een signaal om geactiveerd te worden. Prof. dr. Femke van Wijk en anderen hebben echter onlangs overtuigend bewijs geleverd dat er een significante heterogeniteit is met betrekking tot fenotype, weefsel lokalisatie en functie binnen de naïeve T-cel populatie. Vandaar dat Femke van Wijk en haar onderzoeksgroep de diversiteit en functionele mogelijkheden van naïeve T-cellen zullen onderzoeken, evenals hun rol bij chronische ontsteking, veroudering en stamceltransplantatie.
Resultaten op lange termijn
De hypothese is dat achter naïeve T-cellen een geavanceerd systeem schuilgaat dat de potentie, fitheid en (dys)regulatie van het T-cel compartiment bepaalt. Veranderingen in het naïeve T-celcompartiment zouden daardoor mogelijk klinische resultaten op lange termijn kunnen voorspellen en beïnvloeden van bijv. stamceltransplantatie en chronische ontstekingsziekten.
Na eerder een Veni-beurs (2009), een Vidi-beurs (2013) en nu een Vici-beurs te hebben ontvangen, is voor Femke van Wijk deze prestigieuze academische trilogie binnen de Nederlandse onderzoeksfinanciering compleet (na dr. José Borghans is zij in korte tijd de tweede onderzoeker binnen speerpunt Infection & Immunity die dit heeft bereikt). Femke licht haar doelstellingen voor de komende periode toe: “Met hulp van deze beurs is het mijn doel om definitief bewijs te leveren van cellulaire heterogeniteit in menselijke naïeve T-cellen, een nieuw paradigma te creëren over hoe naïeve T-cellen klaar zijn om te reageren, en te verduidelijken hoe dit wordt gereguleerd en kan worden gemanipuleerd. Door onder het ogenschijnlijk rustige oppervlak van naïeve T-cellen te kijken, kunnen we aspecten aan het licht brengen die strategieën kunnen bieden voor het optimaliseren van vaccinatie, herstel van het immuunsysteem, gezond ouder worden en op T-cellen gebaseerde therapieën - die allemaal afhangen van de potentie van naïeve T-cellen."
Over de Vici-beurs
De Vici-subsidie is een financieringsinstrument van ZonMw, gericht op excellente senior onderzoekers die succesvol hebben aangetoond in staat te zijn eigen vernieuwende onderzoekslijnen te ontwikkelen. De wetenschappers behoren tot de top-10 procent van hun onderzoeksgebied en zijn in de afgelopen 15 jaar gepromoveerd. Daarnaast hebben ze bewezen als coach voor jonge onderzoekers te kunnen dienen. Vici-laureaten kunnen een eigen onderzoeksgroep oprichten die structureel moet worden ingebed in de onderzoeksinstelling. De subsidie bedraagt maximaal 1,5 miljoen euro.
Voor het NWO-persbericht over de bekendmaking van de Vici-beurzen 2020, klik hier.