Trots op onze powervrouwen in de wetenschap
Het is vandaag International Day of Women and Girls in Science en vrouwen in de wetenschap laten van zich horen. Ook in het UMC Utrecht zijn we enorm trots op onze powervrouwen, die meewerken aan de zorg van vandaag en morgen. En omdat zij zich niet alleen inzetten in de strijd tegen COVID-19, maar juist ook zorgen dat al dat belangrijke onderzoek naar hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, kanker en kindergeneeskunde doorgaat, zetten wij een aantal collega’s in de schijnwerpers.
Steeds meer vrouwen hebben een baan in de wetenschap. In het UMC Utrecht is bijna een derde van de hoogleraren vrouw. Ons ziekenhuis is sinds 2010 aangesloten bij het Charter Talent naar de Top en committeert zich daarmee aan een actief diversiteitsbeleid, met maatregelen als de speciale Westerdijkleerstoel en het Elisabeth Steyn Parvé-programma. Dankzij dit stimuleringsbeleid heeft het UMC Utrecht de Talent naar de Top Diamant Award 2019 gekregen.
Vrouwen in de strijd tegen COVID-19
Het thema van de International Day of Women en Girls in Science dit jaar is – hoe kan het ook anders - vrouwelijke wetenschappers in de strijd tegen COVID-19. In het UMC Utrecht staan onze COVID-19-onderzoekers dit jaar volop in de schijnwerpers. Zo startte arts-microbioloog Florine Frakking een extra laboratorium voor verwerking van coronatesten. En wie ziet niet regelmatig op televisie of in de krant kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning voorbij komen met haar onderzoek naar corona op middelbare scholen. Net als arts microbioloog en viroloog Anne Wensing over COVID-19-diagnostiek en (snel)testen die daarvoor kunnen worden ingezet.
Powervrouwen in de spotlight
Maar ook al die andere zorg en al dat andere onderzoek gaat door. Belangrijk onderzoek naar hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, infectie- en immuunziekten, kanker en kindergeneeskunde. En daarom richten wij vandaag de spotlight op onze powervrouwen in de wetenschap. Talentvolle, vrouwelijke onderzoekers/hoogleraren, die dit belangrijke onderzoek doen. En omdat we nooit volledig kunnen zijn, van elk onderzoeksthema een.
- Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie in het UMC Utrecht, onderzoekt hoe je op een ethisch verantwoorde manier een nieuw idee in het lab kunt ontwikkelen, testen bij patiënten en uiteindelijk introduceren in ziekenhuis en maatschappij. “Ik zie ethiek en innovatie als natuurlijke partners, en niet als elkaar belemmerend.” Lees meer over het onderzoek van Annelien.
- Femke van Wijk, professor immunologie bij het UMC Utrecht, ontrafelt de mechanismen van chronische ontstekingsziekten om een gerichter behandeling te vinden. “Zonder ontdekkingen als nieuwe biomarkers kom je nooit tot een behandeling in de kliniek.” Lees meer over het onderzoek van Femke.
- Saskia de Jager, Associate Professor Experimentele Cardiologie bij het UMC Utrecht, is op zoek naar een therapie voor chronisch hartfalen. “De zoektocht om bij hartfalen het immuunsysteem weer in balans te brengen vind ik het allermooiste aan onderzoek”. Lees meer over het onderzoek van Saskia.
- Saskia van Mil, hoogleraar moleculair en translationeel metabolisme bij het UMC Utrecht, doet onderzoek naar een medicijn voor de stille (veel voorkomende) leverziekte NASH. “Als we zulke biomarkers vinden, zal dat de gang van een NASH-medicijn naar de kliniek zeker versnellen.” Lees meer over het onderzoek van Saskia.
- Elly Hol, hoogleraar gliabiologie van hersenziekten bij het UMC Utrecht, ontdekte belangrijke cellen waarop zij gericht onderzoek kan doen naar het achterhalen van de oorzaken van hersenziekten. “Microgliacellen zijn immuuncellen die eruitzien als kleine spinnetjes in de hersenen en waarvan we weten dat ze een sleutelrol spelen bij de meeste hersenziekten, zoals ALS, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, en schizofrenie.” Lees meer over het onderzoek van Elly.
- Manon Benders, hoogleraar neonatologie bij het UMC Utrecht, doet onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s. “Als we in de eerste fase van het leven een verschil kunnen maken in het behandelen van hersenschade en daarmee hun hersenontwikkeling, hebben deze kinderen hier de rest van hun leven voordeel van.” Lees meer over het onderzoek van Manon.