Eerste patiënt behandeld op derde MR-Linac
Het UMC Utrecht neemt deze week als eerste in de wereld de derde MR-Linac in gebruik. De MR-Linac zorgt voor een precieze behandeling van tumoren en de betere sturing zorgt voor minder bijwerkingen. “We kunnen hiermee een optimaal behandelresultaat voor de patiënt bereiken”, zegt Bas Raaymakers, hoogleraar experimentele klinische fysica van het UMC Utrecht.
De MR-Linac is een combinatie van een bestralingsversneller met een diagnostische MRI-scanner. Door deze combinatie wordt exact bepaald waar de tumor zich in de patiënt bevindt. Hierdoor is de behandeling van de tumor heel precies en het voorkomt dat gezond weefsel bestraald wordt.
MR-Linac geeft ongekende precisie en nauwkeurigheid
Bas Raaymakers, hoogleraar experimentele klinische fysica én een van de ontwikkelaars van de MR-Linac: "De mogelijkheid om bestralingstherapie tijdens de behandeling te visualiseren en de behandeling in realtime aan te passen, stelt ons in staat om kanker te behandelen met ongekende precisie en nauwkeurigheid. Net zoals chirurgen een duidelijk zicht op het chirurgische veld nodig hebben en daar vaak geavanceerde apparatuur voor gebruiken, zo hebben wij radiotherapeuten een 21e-eeuwse benadering nodig om het radiotherapieveld te visualiseren.” Daar is deze MR-Linac een mooi voorbeeld van.
Een stukje geschiedenis van de MR-Linac
Het UMC Utrecht heeft de MR-Linac uitgevonden. In 2008 toonde het UMC Utrecht met een prototype als eerste aan dat het mogelijk was om beelden te maken tijdens de bestralingsbehandeling. Een uniek moment, want normaal gesproken beïnvloedt het magnetisch veld van de MRI het bestralingssysteem en verstoort de versneller het MRI-systeem. In de zomer van 2018 werd de eerste MR-Linac in gebruik genomen voor patiënten. Er staan inmiddels twee klinische systemen in het UMC Utrecht. In december 2021 is de derde in gebruik genomen. In de toekomst wordt de MR-Linac de gebruikelijke manier van bestralen en levert het vele voordelen op voor de kwaliteit van leven van patiënten met kanker.
Internationale samenwerking
De MR-Linac is ontwikkeld in nauwe samenwerking met partners Elekta en Philips. Sinds 2012 werkt het UMC Utrecht bovendien samen in een internationaal consortium, waarbij we onderzoek gedaan hebben naar de haalbaarheid van MRI-geleid bestralen.