Het gebeurt niet vaak: live een hartkatheterisatie van een kind met een aangeboren hartafwijking volgen. Hartkatheterisatiespecialist Gregor Krings en zijn team deelden hun unieke expertise van 3D-technieken bij het inbrengen van een longslagaderklep via de lies live tijdens het wereldcongres voor kindercardiologie en kinderhartchirurgie in Washington DC. Collega’s vanuit de hele wereld keken live mee naar de hartkatheterisatie van een tienjarige patiënt met een aangeboren hartafwijking in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
In het WKZ voeren kindercardiologen hartkatheterisaties uit bij gemiddeld 200 kinderen per jaar. Zo ook deze week: hoofd Kindercardiologie in het WKZ Gregor Krings voerde een ‘pulmonaalklep implantatie via de lies (PPVI)’ uit met behulp van 3D-technieken. Kindercardiologen vanuit de hele wereld keken toe hoe een tienjarige patiënt een nieuwe hartklep kreeg. De livestream werd gevolgd vanaf het 8th World Congress of Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery 2023, de grootste bijeenkomst over aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen.
Utrecht leading in 3D-beeldvorming
Naar de ‘livestream’ keken zo’n 1.000 experts met aandachtsgebied hartkatheterisatie. “In het WKZ lopen we aan de spits van de internationale topcentra die 3D-techniek tijdens hartkatheterisatie gebruiken. Onze ervaring met ruim 4.000 ingrepen met 3D-techniek delen we al met kinderhartcentra van Milaan tot Dublin, van Michigan tot Ohio. Maar in Washington was het de eerste keer dat de internationale specialisten een klepingreep konden volgen met gebruik van deze indrukwekkende beeldvorming. Waar ziekenhuizen normaal dergelijke katheterisaties met behulp van 2D-techniek uitvoeren, zijn wij leading in 3D-techniek. De 3D-beeldinformatie helpt ons de anatomie van het hart beter te begrijpen, zodat we de ingreep veiliger kunnen uitvoeren, bijkomende schade beter kunnen voorkomen en het kind straling kunnen besparen.”
De complexe ingreep werd enthousiast ontvangen zegt Gregor Krings. “Doordat we bij de weinige topcentra horen die deze 3D-techniek consequent gebruiken, waren de mensen echt geboeid. Er volgden via de microfoon tijdens de livestream interessante en energieke discussies. Wij doen dit al twaalf jaar, maar anderen nog helemaal niet. De ‘kijkers’ vonden het fantastisch, indrukwekkend en we werden zelfs gefeliciteerd. Het was heel bijzonder om de rest van de wereld eindelijk te kunnen laten zien waarom wij zo enthousiast zijn over deze 3D-techniek.”
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is koploper als het gaat om hartkatheterisatie bij kinderen. Een hartkatheterisatie is een manier om zonder openhartoperatie ‘fouten’ in het hart en de hartvaten te onderzoeken en behandelen. Daarbij kunnen gaten worden gesloten met parapluutjes, vernauwingen worden opgeheven door inbreng van stents en zelfs hartkleppen worden geïmplanteerd via de lies. De voordelen zijn groot: operaties kunnen er mee worden uitgesteld, er is een kortere opnameduur, een sneller herstel en er zijn nauwelijks littekens.
Het 3D-beeld van het hart
De inmiddels tienjarige patiënt werd geboren met een ‘Taussig Bing’ genoemde hartafwijking. Na dat de kinderhartchirurgen na de geboorte de complexe ‘Nikaido’-operatie hadden uitgevoerd, ging het vijf jaar lang prima met de patiënt. Daarna raakte zijn donorhartklep verkalkt en werd een eerste stent – een metalen buisje – geplaatst die de vernauwing in het hart openhoudt. Nu, weer na vijf jaar kreeg de patiënt een nieuwe hartklep. Het kinderhartteam bracht na vier uur voorbereiding de nieuwe hartklep in, onder 3D-geleiding via een groot slangetje in de lies. En met succes. Het team was blij dat de patiënt was geholpen. De patiënt mocht na twee dagen al naar huis, met slechts twee kleine littekens in de lies.
Kinderhartkatheterisatiekamer met hypermoderne 3D-technieken
In het najaar 2022 opende het WKZ een vernieuwde kinderhartkatheterisatiekamer met hypermoderne 3D-apparatuur. De grootse voordelen van deze innovatie: een betere beeldkwaliteit, lagere dosis van de röntgenstralen voor het kind en snellere acquisitie van de 3D-beelden waardoor minder contrastvloeistof nodig is. Bovendien is het beeld scherper én zijn er nog meer details te zien. Al ruim tien jaar is het WKZ het enige medisch centrum in ons land waar vóór en tijdens hartkatheterisatie 3D-opnamen worden gemaakt van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Door op die manier een ‘3-dimensionale landkaart’ te vervaardigen van hun hart en de directe omgeving, weten artsen precies welke behandeling wel en niet mogelijk is. De techniek is ontwikkeld in het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen UMC Utrecht.