Hersenen

Met je hersenen een apparaat bedienen

Neurowetenschapper Mariska van Steensel van het UMC Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om apparaten met je gedachten aan te sturen. Het klinkt als sciencefiction, maar hersenchips maken steeds meer mogelijk. Zo waren mensen met een verlamming in staat om met behulp van een hersenimplantaat een tablet te besturen met hun gedachten. Deze resultaten van Amerikaanse onderzoekers verschenen onder andere in de Volkskrant.

Mariska beschrijft de resultaten in de Volkskrant als een belangrijke stap. "We zien dat we steeds beter in staat zijn om met hersensignalen apparaten te bedienen. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met het zogenaamde locked-in syndroom (LIS). Verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ALS, kunnen leiden tot een LIS waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt."

De onderzoeksgroep van Nick Ramsey, waar Van Steensel deel van uitmaakt, ontving deze zomer een subsidie van ruim 2,5 miljoen dollar voor dit type onderzoek, waarbij ze zich richten op het verbeteren van de Utrecht NeuroProthese, een volledig implanteerbare en onzichtbare ‘Brain-Computer Interface’. De onderzoekers hopen te bereiken dat patiënten met het locked-in syndroom zelfstandig en snel een computer kunnen aansturen met hun gedachten en op die manier kunnen communiceren met hun familie en verzorgers. Er kunnen nog mensen met het locked-in syndroom deelnemen aan dit onderzoek.

Lees het hele artikel ‘Muziek spelen met je gedachten: het kan nu dankzij deze hersenchip’ op Volkskrant.nl.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reacties

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.