MR-Linac helpt Ronald bij alvleesklierkanker
MR-Linac helpt Ronald bij alvleesklierkanker
Kanker kan je soms zomaar overkomen, omdat het in je familie zit en via een erfelijk gen wordt overgedragen. Dat gebeurde bij Ronald, die een zeldzame vorm van kanker kreeg. Behandeling met de MR-Linac in het UMC Utrecht bood hem uitkomst: door precieze bestraling met hoge dosis is een operatie voorlopig niet nodig. Aan tafel in het tv-programma Tijd voor MAX vertelt hij zijn bijzondere verhaal.
Want ondanks dat de angst voor deze ziekte en de onzekerheid als een donkere wolk boven zijn hoofd hangt, gaan Ronald en zijn gezin er heel positief mee om. Ronald: “De medische wereld is zo vooruitgegaan de afgelopen 25 jaar. Er zijn nu al veel meer nieuwe technieken en behandelingen dan toen mijn moeder hieraan leed. Dat geeft ook heel veel hoop, vooral dat het voor mijn jongens in de toekomst nog beter wordt doordat je vroegtijdig scant en met minder invasieve methodes goed geholpen kan worden. In de tussentijd hebben mijn vrouw, de kinderen en ik een prima leven, af en toe in meer en mindere mate verstoord door deze ziekte.”
- In deze video vertelt Ronald zijn verhaal.
- Lees meer over de zeldzame ziekte van patiënt Ronald: het MEN1-syndroom (Multipele Endocriene Neoplasie syndroom type 1).
Alvleesklier bestraald met MR-Linac
Radiotherapeut-oncoloog Martijn Intven, hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie in het UMC Utrecht, bestraalde de alvleesklier van Ronald met de MR-Linac. Aan tafel bij Omroep MAX vertelt hij over deze behandeling, die is ontwikkeld in het UMC Utrecht. Martijn: “We hebben een apparaat ontwikkeld waarmee je veel preciezer kunt bestralen door een combinatie van een MRI en een bestralingsapparaat in één. Ronald heeft een vorm van kanker waarbij hij tumoren ontwikkeld in de organen die hormonen produceren, zoals de alvleesklier. Dat is een hele lastige plek om te behandelen. Het enige alternatief is dan een operatie, waarbij er een groot deel van de alvleesklier wordt verwijderd. Omdat we nu met hoge precisie veilig een hoge dosis kunnen geven, kunnen we steeds meer bereiken bij deze tumorsoorten. Dit zoeken we uit in de studie waarin Ronald is behandeld. We hopen met zijn MRI-geleide radiotherapie behandeling de nood tot het ondergaan van een operatie voor hem te hebben uitgesteld.”
In het UMC Utrecht behandelen we steeds meer vormen van kanker met inzet van de MR-Linac. Met dit MRI-gestuurde bestralingsapparaat kunnen we de tumor heel gericht bestralen, met minimale belasting voor het omliggende gezonde weefsel. Dit is een technologische doorbraak. Meer weten over behandeling met de MR-Linac?
Voor veel meer soorten kanker
De MR-linac wordt nu inmiddels toegepast bij prostaat-, endeldarm-, alvleesklier, nier-, long- en gynaecologische tumoren en bij uitzaaiingen in de lever, bijnier en lymfeklieren. Martijn: “De techniek is al heel effectief gebleken bij prostaatkanker en verbetert wezenlijk de kwaliteit van leven. Vroeger behandelden we 35 keer bij prostaatkanker, nu met dit apparaat nog maar vijf keer, in de toekomst hopelijk twee keer. Het leidt echt tot kortere behandelschema’s. Concreet betekent het dat de patiënten door kunnen gaan met hun leven terwijl er behandeling is en niet steeds naar het ziekenhuis moeten. Dat is echt winst. De individuele verhalen, zoals dat van Ronald, raken mij het meest. Dat is wat je als dokter in de spreekkamer tegenkomt. Of iemand nou 88 is of iemand van 36 met een probleem in de alvleesklier. Die verhalen raken mij allemaal. Daar iets voor kunnen betekenen, een betere levenskwaliteit, dat is mijn grootste drijfveer.”
Op de website van Omroep MAX kun je de uitzending terugkijken.
UMC Utrecht Expertisecentrum voor endocriene tumoren
Om patiënten met een neuro-endocriene tumor (NET) de best mogelijke zorg en behandeling te bieden, werken het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis al jaren intensief samen. Ze zijn samen als één centrum erkend als expertisecentrum én ENETS Center of Excellence door de European Neuro-Endocrine Tumor Society (ENETS). Het centrum voldoet hiermee aan de hoogste standaarden op het gebied van zorg en wetenschappelijk onderzoek voor patiënten met een neuro-endocriene tumor.