Expertisecentrum voor neuro-endocriene tumoren
Als patiënt met een neuro-endocriene tumor (NET) kunt u voor de beste zorg en behandeling terecht bij het expertisecentrum voor neuro-endocriene tumoren.
Het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werken al jarenlang nauw samen op dit gebied en gezamenlijk zijn we door het ministerie van VWS erkend als één expertisecentrum. Daarnaast heeft de European Neuro-Endocrine Tumor Society (ENETS) ons officieel erkend als een ENETS Center of Excellence. Dankzij de samenwerking tussen het UMC Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum kunnen wij zorg bieden aan zowel kinderen als (jong) volwassenen. Hierbij streven we naar optimale zorg voor patiënten van alle leeftijden.
Een neuro-endocriene tumor is een zeldzame vorm van kanker die op verschillende plekken in het lichaam kan ontstaan. Bijvoorbeeld in de dunne darm, longen, alvleesklier of maag. Ons team van zorgprofessionals in ons centrum staat bekend om het gebruik van de meest geavanceerde behandeltechnieken. Voorbeelden hiervan zijn minimaal invasieve operaties met behulp van een operatierobot en de behandeling van leveruitzaaiingen met radioactieve bolletjes die via de lies worden ingebracht (Selectieve Interne Radiotherapie, SIRT).
Binnen ons expertisecentrum voeren we voortdurend onderzoek uit om de diagnostiek en behandeling van neuro-endocriene tumoren verder te verbeteren. Daarnaast onderzoeken we hoe we het ontstaan van deze tumoren kunnen voorkomen.
Onze zorgprofessionals en onderzoekers werken samen met de patiëntenvereniging Stichting NETNECkanker en andere expertisecentra in Nederland en het buitenland. Omdat een neuro-endocriene tumor een zeldzame vorm van kanker is, is deze samenwerking belangrijk.
Het team uitklapper, klik om te openen
Braat, A.J.A.T. (Arthur)
Nucleair geneeskundige
Broek, M.F.M. van den (Medard)
Internist-endocrinoloog
Brosens, L.A.A. (Lodewijk)
Patholoog
Keizer, Bart de
Nucleair geneeskundige, Radioloog
Krijger, Ronald de
Patholoog
Lam , M.G.E.H.
Nucleair geneeskundige
Leeuwaarde, R.S. van
Internist-endocrinoloog
Lodewijk, L. (Lutske)
Fellow oncologische chirurgie
Meij MANP, N.T.M. van der (Nick)
Verpleegkundig specialist
Nesselrooij, B.P.M. van
Klinisch geneticus
Santen, H.M. van
Kinderarts-endocrinoloog, Associate Professor
Treijen, M.J.C. van
Internist-endocrinoloog
Valk, G.D. (Gerlof)
Internist-endocrinoloog
Verrijn Stuart, A.A.
kinderendocrinoloog, subafdelingshoofd Kinderendocrinologie WKZ
Vriens, M.R. (Menno)
Chirurg
Wolters, MSc, W.P.G. (Wendy)
Verpleegkundig specialist
Ziektebeelden uitklapper, klik om te openen
Samenwerking uitklapper, klik om te openen
Als expertisecentrum zijn we erkend binnen EURACAN, het Europese Referentienetwerk voor zeldzame solide tumoren bij volwassenen. Binnen dit netwerk werken we als expertisecentra op Europees niveau samen om de zorgkwaliteit zo hoog mogelijk te houden en, op basis van onderzoek, de zorg van de toekomst vorm te geven.
Wetenschappelijk Onderzoek uitklapper, klik om te openen
Om de zorg voor u als patiënt te verbeteren, doen we veel onderzoek. Ons onderzoek is met name klinisch onderzoek. Dat wil zeggen dat we oplossingen proberen te vinden op bepaalde problemen die er in de behandeling en diagnostiek van neuro-endocriene tumoren bestaan.
Vragen waar wij bijvoorbeeld aan werken, zijn:
- Is er een manier om deze vorm van kanker te voorkomen?
- Hoe kunnen we een diagnose sneller stellen?
- Hoe kunnen we beter de ziekte vervolgen?
- Kunnen we de ziekte nog beter behandelen?
We werken hieraan door weefsel, bloed en/of informatie van patiënten te verzamelen. Dit doen we natuurlijk alleen als u als patiënt hier nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. In ons onderzoek werken we nauw samen met de patiëntenvereniging en andere expertisecentra in Nederland en het buitenland. Samen kunnen we zo continu de juiste vragen stellen en deze beantwoorden op de beste manier. Zo optimaliseren we samen de zorg voor alle patiënten met neuro-endocriene tumoren.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. U kunt onze poliklinieken op werkdagen bereiken van 08.00 tot 17.00 uur.
Polikliniek Endocriene Oncologie
Virtuele route naar polikliniek
Nucleaire geneeskunde
Afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde
Polikliniek Oncologische chirurgie
Afspraak uitklapper, klik om te openen
Wilt u een eerste afspraak maken? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Uw huisarts of specialist stuurt de verwijsbrief rechtstreeks naar ons expertisecentrum. Als u bent verwezen, hoeft u geen contact met ons op te nemen. Wij nemen contact met u op, zodra wij uw verwijzing hebben ontvangen.
Bent u al patiënt en heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op, via bovenstaande gegevens of het patiëntportaal.
Handige links uitklapper, klik om te openen