Nieuwe lasertechniek vaak efficiënter op de OK
Bloedverlies tegengaan, snijden, of tumoren verwijderen. In de OK zijn lasers niet meer weg te denken. Maar niet iedere lasertechniek is voor iedere ingreep in te zetten. En de relatief nieuwe Thuliumlaser zou veel vaker gebruikt kunnen worden; daarmee zijn soms zelfs operaties te voorkomen. Dat blijkt uit het onderzoek van Tjeerd de Boorder in het UMC Utrecht waar hij op 11 oktober op promoveerde.
Voorlopers borstkanker verwijderen
Een voordeel van de laserlicht in het algemeen is dat de lichtstraal door hele dunne glasvezels wordt geleid, waardoor het benodigde instrument heel klein kan zijn. Zo kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden voor een ductoscopie. Deze techniek wordt in Nederland tot nu toe alleen in het UMC Utrecht uitgevoerd. Hierbij worden de melkgangen van de borst via de tepel geïnspecteerd. Papillomen (dat zijn een soort poliepen) kunnen zo worden opgespoord en behandeld zonder operatie. “Met een ductoscopie worden die voorlopers verwijderd. Het is echter niet mogelijk om alle soorten papillomen goed te kunnen verwijderen. Met de Thuliumlaser zijn er veel meer mogelijkheden om in de melkgangen te kunnen werken. Wat deze laser zo uniek maakt, is het voorspelbare effect. Bij andere typen lasers kan het effect sterk wisselen. Nu werken we eraan om de stap naar de kliniek te maken", legt Tjeerd uit.
Mondbodem
Een ander voorbeeld waarbij deze laser meer kan worden ingezet, is bij de behandeling van een tumor in de mondbodem. “Daarvoor is het nu vaak nodig de onderkaak open te zagen. In sommige gevallen is dat met de Thuliumlaser te voorkomen.” Ook voor dit soort 'open' chirurgie is de Thuliumlaser zeer geschikt. Als het de bedoeling is dat de laserstraal dieper doordringt voor het gewenste effect, is een andere soort laser handiger.
Onderzoek
Tjeerd legt uit dat chirurgen veel keuze hebben in medische apparatuur. Lasers zijn daarbinnen weer een aparte categorie. “Het is vaak lastig om te bepalen welke laser geschikt is voor specifieke ingrepen. Door mijn onderzoek is nu duidelijk welke lasertechniek het meest geschikt is bij specifieke ingrepen. Deze kennis is voor iedere chirurg beschikbaar.”
Ineke over borstkankerzorg in het UMC Utrecht