Vroegere palliatieve zorg bij hartfalen
Een multidisciplinair team van het UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar het integreren van palliatieve zorg voor mensen met chronisch hartfalen. Zij kijken hoe palliatieve zorg eerder en beter meegenomen kan worden in de behandeling, door middel van een proactief zorgplan dat de zorgbehoeften van patiënten vroeg in kaart brengt. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren en het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. Het onderzoeksteam heeft hiervoor een ZonMw-subsidie van 400.000 euro ontvangen.
Duidelijke afspraken over de wensen en verwachtingen van patiënten met hartfalen worden niet altijd op tijd gemaakt. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met chronisch hartfalen sterk toe door vergrijzing en betere zorg bij hartziekten. De aandoening verloopt vaak onvoorspelbaar. Patiënten kunnen veel verschillende symptomen ervaren en regelmatig in het ziekenhuis worden opgenomen. Betere palliatieve zorg in de klinische cardiologiepraktijk kan deze mensen daarom helpen, maar wordt nu nog weinig en te laat toegepast. Het UPSTREAM-HF (Upstreaming palliative care for persons with heart failure) onderzoek ontwikkelt, implementeert en evalueert daarom een methode om palliatieve zorg vroeg toe te passen bij chronisch hartfalen.
Proactief zorgplan
Het onderzoeksteam onder leiding van Tiny Jaarsma, Hoogleraar Verplegingswetenschap binnen de afdeling Cardiologie, doet onderzoek onder 250 patiënten om de optimale methode te ontwikkelen. Samen met Everlien de Graaf van het expertisecentrum Palliatieve Zorg en met Maaike Brons van de afdeling Cardiologie gaat het onderzoeksteam 1 augustus van start. Andere onderzoeken richten zich vooral op gespecialiseerde palliatieve zorg in de laatste levensdagen of -weken. De nieuwe methode houdt in dat op tijd wordt vastgesteld wie palliatieve zorg nodig hebben, en wat hun wensen en de behoeften van hun mantelzorgers zijn. Ook moeten de symptomen van deze patiënten worden gemonitord. Uiteindelijk wordt er een proactief zorgplan opgesteld. Doordat zorgverleners zo de palliatieve zorgbehoeften beter kunnen vaststellen, kunnen patiënten met hartfalen minder symptomen en zorgen ervaren. De onderzoekers evalueren vervolgens ook het effect van de ontwikkelde methode.
Samenwerking
Een multidisciplinair team met unieke expertise in de cardiologie en palliatieve zorg voert het onderzoek uit, in samenwerking met betrokken cardiologieafdelingen, palliatieve zorg consultatieteams en huisartsen, in het UMC Utrecht, Diakonessenhuis en St. Antonius. Tiny benadrukt het belang van samenwerking: “Door palliatieve zorg eerder in het ziekteproces te betrekken, kunnen we niet alleen de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren, maar ook de zorg efficiënter en doelgerichter maken.” Het onderzoek zal drie jaar duren. De onderzoeksresultaten gaan de zorg binnen de cardiologie verbeteren, waardoor kwaliteit van leven van hartfalen patiënten verbetert en minder patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis.