Meningokokken B-inenting in vaccinatieprogramma
Meningokokken B-inenting in vaccinatieprogramma
Sinds dit jaar worden kinderen uitgebreider ingeënt tegen de meningokokkenbacterie. Inmiddels maken vaccins tegen vier verschillende varianten (A, C, W en Y) deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen hun kinderen dus gratis tegen deze varianten van de bacterie inenten. Maar er is nog altijd één variant waar nog niet tegen wordt gevaccineerd: meningokokken B.
Meningokokken B kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.
, kinderarts en epidemioloog in het UMC Utrecht legde aan Nieuwsuur uit hoe deze meningokokkenbacterie tot ernstige ziekte en zelfs de dood kan leiden: “Meningokokken B is een bacterie die in de neus- en keelholte ‘woont’. Deze bacterie kan bij mensen naar binnen dringen. Je ziet dan vooral meningitis, dus een
. Maar ook een bloedvergiftiging kan daarbij voorkomen.” Ze vertelt dat de bacterie ontzettend snel tot blijvende schade kan leiden. “Je hebt als arts het gevoel dat je machteloos staat. Je zit er voor je gevoel bovenop en toch blijft de bacterie de overhand hebben.”
De
komt deze maand met een advies of ook een vaccin tegen de B-variant onderdeel moet worden van het
. De Gezondheidsraad is een belangrijk adviesorgaan voor de regering. Hun advies wordt op 19 december verwacht. Daarna maakt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de beslissing of het vaccin daadwerkelijk wordt opgenomen.
Lees het volledige artikel
.
Meer weten over vaccinaties? Bekijk ons webinar.