Bestraling bij borstkanker
Radiotherapie is een medische behandeling met röntgenstraling, een radioactieve bron of een combinatie van deze twee. Een ander woord voor radiotherapie is bestraling. De behandeling is meestal gericht tegen kanker of een voorstadium hiervan. Radiotherapie wordt ook ingezet na een operatieve behandeling van kanker of in combinatie met chemotherapie of immuuntherapie.
Met radiotherapie worden de cellen van een gezwel zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling veranderd. De kwaadaardige cellen sterven dan af. Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen. Dat is een belangrijk verschil. Want zo kunnen we de kwaadaardige cellen doden, terwijl de gezonde cellen zich weer herstellen.
De specialist die u behandelt met bestraling bepaalt zorgvuldig welke plaats precies bestraald wordt en wat de dosis van de bestraling moet zijn.
Bij borstkanker bestralen we
- na een borstsparende operatie
- na het verwijderen van de gehele borst (amputatie) als: het gezwel groter is dan vijf centimeter of het gezwel niet ruim genoeg verwijderd is
- bij uitzaaiingen in één of twee schildwachtklieren (in plaats van okseloperatie) of bij meer dan drie oksellymfeklieren na okselklier operatie
In het te bestralen gebied kunnen liggen:
- de borst
- de borstwand
- de lymfekliergebieden van de borst: in de oksel, rond het sleutelbeen en/of naast en achter het borstbeen