Cystectomie
Cystectomie
Cystectomie is een ander woord voor blaasverwijdering. Bij deze operatie worden ook de lymfklieren uit het bekken verwijderd. Deze operatie wordt gedaan bij patiënten met blaaskanker.
Blaasverwijdering (cystectomie)
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Spieringroeiende blaaskanker
Cystectomie of blaasverwijdering is een operatie waarmee blaaskanker wordt behandeld die in de spierlaag van de blaaswand is gegroeid (spieringroeiende blaaskanker). Dus niet bij elke vorm van blaaskanker. Op de pagina over blaaskanker vindt u informatie over de verschillende stadia van deze ziekte.
Andere opties bij spieringroeiende blaaskanker?
Wereldwijd is het verwijderen van de blaas en de lymfklieren uit het bekken de standaardbehandeling voor spieringroeiende blaaskanker. Dit is een uitgebreide operatie met grote gevolgen voor de korte, maar ook voor de langere termijn. Recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat soms een blaassparende behandeling ook effectief kan zijn bij spieringroeiende blaaskanker. Uw arts bespreekt met u wat de beste behandelmogelijkheid is en wat uw eigen wensen en verwachtingen zijn.
Volledige cystectomie
Bij een cystectomie (blaasverwijdering) wordt niet alleen de blaas verwijderd. Bij deze operatie wordt standaard verwijderd:
- de blaas
- bij mannen: de prostaat
- bij vrouwen: de baarmoeder en/of de eierstokken (afhankelijk van de leeftijd/menopauze)
- lymfeklieren in het bekken aan beide zijden
Seksualiteit-sparende operatie
Het is niet altijd nodig is om de prostaat bij de man of de baarmoeder en eierstokken bij de vrouw te verwijderen. Soms kunnen deze organen gespaard blijven. Het is wel nodig om dan vooraf goed te beoordelen of dit mogelijk is.
Bij mannen zal bij de wens voor een prostaat-sparende operatie een extra operatie moeten worden gedaan, waarbij de blaas en plasbuis wordt onderzocht en biopten van de prostaat moeten worden genomen om prostaatkanker uit te sluiten.
Bij vrouwen is vooral de plaats van de kanker in de blaas bepalend en met betrekking tot de eierstokken is de leeftijd van belang vanwege de hormoonfunctie van de eierstokken (menopauze; overgang).
Neo-adjuvante chemotherapie: medicijnbehandeling voorafgaand aan de operatie
Blaaskanker kan in een vergevorderd stadium zijn, door de blaaswand heen groeiend (T3) of zelfs doorgroeiend in andere organen (T4). Ook kan de ziekte uitgezaaid zijn naar de lymfeklieren. In zo’n situatie kan besloten worden dat voorafgaand aan de verwijdering van de blaas voorbehandeling met chemotherapie wordt gegeven.
Welke chemotherapie dan gegeven wordt, hangt sterk af van uw gezondheid. Het kan ook zijn dat de behandeling wordt bijgesteld aan de hand van uw gezondheidstoestand. Over het algemeen worden dan 4 tot 6 kuren chemotherapie gegeven.
Meestal wordt na een paar kuren een CT-scan gemaakt om het effect van de behandeling te beoordelen. Bij een goed effect wordt de blaasverwijdering gepland door de uroloog.
De totale behandelingen met chemotherapie en cystectomie vormen een zeer intensief behandel-traject.
Het opvangen van de urine na blaasverwijdering: 3 methoden
De urine zal na deze operatie op een gecontroleerde manier het lichaam moeten verlaten. Daarvoor zijn 3 omleidingen van de urinewegen (urinedeviaties) mogelijk:
1) Cystectomie met urinedeviatie volgens Bricker
Tijdens de operatie wordt (nadat de blaas is verwijderd) van een stukje dunne darm van ongeveer 12cm een nieuwe uitgang (urinestoma) gemaakt dat in de buikwand wordt gehecht. Urine die door de nieren wordt uitgescheiden, kan dan worden opgevangen met een stomazakje dat op de buik wordt geplakt.
2) Cystectomie met aanleg van een neo-blaas
Na de blaasverwijdering wordt met het laatste deel van de dunne darm (60cm) een neoblaas gemaakt (reservoir). Deze neoblaas wordt op de plasbuis aangesloten. Na een periode van herstel kan met deze neoblaas op de natuurlijke manier iedere 3-4 uur normaal geplast worden.
3) Cystectomie met aanleg van een Indiana pouch
Tijdens de operatie wordt nadat de blaas is verwijderd het laatste deel van de dunne darm en het eerste stuk van de dikke darm vrijgemaakt. In dit gedeelte zit een klep om de ontlasting niet te laten terugstromen naar de dunne darm.
Van dit vrijgemaakte deel van de darm wordt een opvangreservoir (pouch) gemaakt. De klep functioneert dan als afsluiting waardoor de urine in het nieuw gemaakte reservoir blijft. De uroloog maakt een verbinding naar de buikwand met een kleine opening (vaak bij de navel). Via deze opening kan met een katheter de urine worden afgetapt. Dit katheteriseerbare stoma is klein en kan makkelijk worden gecamoufleerd door een pleister. Na een periode van herstel, kan iedere 3-4 uur, via de navel de nieuwe pouch worden leeggemaakt. De Indiana pouch wordt ook wel een continent stoma genoemd.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor de operatie heeft u een afspraak bij de uroloog, verpleegkundig specialist, stomazorg en polikliniek anesthesiologie. U krijgt uitgebreide uitleg over de operatie, de opname, nazorg en stomazorg. De anesthesioloog beoordeelt of u gezond genoeg bent om de operatie te ondergaan.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de operatie verblijft u één nacht op de bewaakte afdeling (PACU). De dag na de operatie gaat u naar de verpleegafdeling Oncologische chirurgie (C4 Oost).
De opnameduur op de verpleegafdeling is 4-5 dagen. Daarna verblijft u nog tien dagen op de oncologische revalidatie afdeling van Domstate | AxionContinu. De opnameduur wordt onder andere bepaald door hoe snel u herstelt en door complicaties die kunnen voorkomen bij de blaasverwijderingsoperatie.
Na ontslag
Na ontslag blijft u onder controle bij de polikliniek urologie in het UMC Utrecht. De controles zullen om en om gedaan worden door de urologen en de verpleegkundig specialisten.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Zorgverleners bij cystectomie
Deze zorgverleners werken samen:
- medisch specialisten
- artsen in opleiding tot specialist
- co-assistenten
- verpleegkundig specialisten
- verpleegkundigen
- stomaverpleegkundigen
- doktersassistenten
- fysiotherapeut
- diëtist
Stomazorg in het UMC Utrecht
Er zijn gespecialiseerde stomaverpleegkundigen werkzaam in het UMC Utrecht. Zij helpen u om te leren omgaan met het stoma. Zowel in praktisch opzicht als emotioneel.
Polikliniek Oncologische chirurgie
Verpleegafdeling Oncologische chirurgie (C4 Oost)
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
- Polikliniek Oncologische chirurgie
- Verpleegafdeling Oncologische chirurgie (C4 Oost)
- Verpleegafdeling Urologie (verpleegafdeling)
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw behandeling of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntenportaal) of via de polikliniek Urologie
Polikliniek Urologie
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.30 - 12 uur en van 13.30 - 16 uur
Verpleegafdeling Oncologische chirurgie (C4 Oost)
Uw postadres tijdens uw opname
UMC Utrecht, locatie AZU
[uw naam]
Afdeling C4oost, kamer [nummer]
Postbus 85500
3508 GA Utrecht