Interventieradiologie bij neuro-interventies
Bij neuro-interventies worden beeldgestuurde technieken gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. Door de aandoening goed in beeld te brengen, kan de behandeling gericht plaatsvinden. De juiste toegangsweg naar de vaatafwijking in de hersenen zorgt voor zo min mogelijk schade aan de rest van het lichaam. Veelvoorkomende benaderingen zijn via de bloedvaten (endovasculair) zowel via de slagaders of de aders. Voor iedere situatie zal bekeken worden wat de optimale aanpak is.
Aneurysma
Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige verwijding aan de slagaders in de hersenen. Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan. Als een aneurysma barst, ontstaat er een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een subarachnoïdale bloeding (SAB).
Endovasculaire behandeling
Een aneurysma kan via de bloedvaten van binnenuit worden behandeld , dat noemen we een endovasculaire behandeling. Het doel van de aneurysmabehandeling is om het (opnieuw) barsten van een aneurysma te voorkomen. Voor deze endovasculaire behandeling zijn de volgende verschillende methoden beschikbaar:
Acute stroke
Bij een acuut herseninfarct is er een stolsel in één van de slagaders in de hersenen aanwezig die de bloedaanvoer naar de hersenen belemmerd. Daardoor krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof.
Intra-arteriele thrombectomie
Sinds enkele jaren passen we in het UMC Utrecht een nieuwe behandelmethode toe bij patiënten met een herseninfarct waarbij we mechanisch het stolsel uit de slagaders in de hersenen. Deze methode noemen we intra-arteriele thrombectomie (IAT). Dit zorgt ervoor dat er minder hersenschade ontstaat en er een beter functioneren is in het dagelijks leven. Meer informatie over deze behandeling leest u hier:
Arterioveneuze malformatie (AVM)
Een AVM (arterioveneuze malformatie) is een vaatafwijking waarbij er een abnormale kortsluiting is tussen de aanvoerende slagaders (arterie) en de afvoerende aders (vene). Bij een AVM kan er een lek in de aderwand ontstaan met een hersenbloeding als gevolg. Een AVM wordt meestal ontdekt door een bloeding in de hersenen of door aanvallen (epilepsie).
Endovasculaire behandeling
Een AVM kan op verschillende manieren worden behandeld. Een van de behandelmethoden bestaat uit het dicht lijmen van het AVM van binnenuit. Dat noemen we een endovasculaire behandeling. Het doel van de AVM-behandeling is om het (opnieuw) bloeden van een AVM te voorkomen. Hier leest u meer over de behandeling:
Arterioveneuze fistels
Een durale fistel kan voorkomen in het hoofd (intracraniële durale fistel) of in de wervelkolom (spinale durale fistel). Behandelmogelijkheden bestaande uit endovasculaire embolisatie zijn het vanuit de bloedvaten afsluiten van een vat door de neuro-interventie-radioloog of opereren door de neurochirurg. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de locatie van de fistel en van hoe de fistel eruit ziet.
Endovasculaire behandeling
Bij endovasculaire behandeling van een durale fistel wordt onder narcose een dun buisje – een katheter – via de lies in het vaatstelsel gebracht. Deze katheter wordt vervolgens naar de durale fistel in de hersenen of in de wervelkolom gemanoeuvreerd. Hier leest u meer over de behandeling:
Zorgverleners
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.