Interventieradiologie bij vaatlijden
Bij endovasculaire behandeling van vaatlijden worden beeldgestuurde technieken gebruikt voor de behandeling van vaatvernauwingen of andere vaatafwijkingen van de aorta, armen, benen en halsvaten. Door de vaatafwijking goed in beeld te brengen, kan de behandeling gericht plaatsvinden. De juiste toegangsweg naar de afwijking zorgt voor zo min mogelijk schade aan de rest van het lichaam. De behandeling zal via de bloedvaten gebeuren (endovasculair). Voor iedere situatie zal bekeken worden wat de optimale aanpak is.
Aorta, nieren en buikvaten
Aorta stenose
Een vernauwing van de lichaamsslagader (aorta) noemen we een aorta stenose. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren, afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing.
Nierarterie stenose
Een vernauwing van de slagader naar één van uw nieren noemen we een nierarterie stenose. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld door het opblazen van een ballonnetje of het plaatsen van een stent. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de oorzaak van de vernauwing.
Buikvaten stenose
Er zijn over het algemeen drie bloedvaten die de ingewanden (buik organen, maag en darmen) voorzien van bloed. Een vernauwing deze bloedvaten noemen we een stenose van de viscerale vaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld door er een ballonnetje in op te blazen of door een stent te plaatsen. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing.
Buikvaten emboliseren
Bloedvaten kunnen een afwijkende vorm hebben of op een ongewenste plek liggen. Voorbeelden hiervan zijn aneurysma's (uitstulpingen van bloedvaten) of bloedvaten die specifieke tumoren van bloed voorzien in de nieren of de baarmoeder. Het kan zijn dat er een mogelijkheid is om deze afwijkende bloedvaten dicht te maken. Het dicht maken van bloedvaten noemen we emboliseren. Lees meer over emboliseren.
Door het dichtmaken van de bloedvaten krijgt het weefsel geen bloed meer. Het doel van emboliseren is meestal verkleining van de kans op een bloeding of het tumorweefsel uitschakelen.
Door het emboliseren van bloedvaten kunnen (tijdelijk) de volgende klachten ontstaan: braken, misselijkheid, pijn, koorts of in zeldzame gevallen een abces.
Bekken en benen
Stenose van bekkenvaten en beenvaten
Een vernauwing van de slagaders die in het bekken verlopen noemen we een stenose van de iliacaal vaten. Een vernauwing van de slagaders die in het bovenbeen, de knie of onderbeen zitten noemen we een stenose van de beenvaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren. Er kan een ballonnetje worden opgeblazen of een stent worden geplaatst. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Lees meer over een dotter en stent behandeling.
Urokinase bij stolsel in het bloedvat
Soms kan er een afsluiting van het bloedvat ontstaan door een bloedstolsel. Als deze afsluiting door het bloedstolsel nog niet te lang bestaat, kan er gekozen worden voor een behandeling met urokinase. Urokinase is een middel dat het stolsel oplost. Lees meer over de behandeling.
Dialyse shunt
Een dialyseshunt is een verbinding tussen een slagader en een ader die in uw lichaam, meestal in de arm, deze wordt door de chirurgen bij u aangelegd. Lees meer over een shunt behandeling.
Boogvaten stenose
De slagaders naar de armen en de hals takken van het eerste deel van de lichaamsslagader af. Deze aftakkende slagaders noemen we de boogvaten. Als er een vernauwing optreedt van een aftakkende slagader richting de armen kan dit klachten geven aan de hand of armen. Als er een vernauwing optreedt van de aftakkende halsslagader kan dit klachten geven van de hersendoorbloeding, bijvoorbeeld een TIA of infarct.
Halsvaten stenose
Een vernauwing van de grote halsslagaders noemen we een carotis stenose. De halsslagaders verzorgen de doorbloeding van de hersenen. Door een vernauwing van de halsslagaders kunnen er klachten optreden van de hersendoorbloeding zoals een TIA of herseninfarct. De vernauwing van de halsslagader kan chirurgisch of via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld. Lees meer over de endovasculaire behandeling.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.