Medicijngebruik bij ouderen
Medicijngebruik bij ouderen
Ouderen gebruiken vaak meerdere soorten medicijnen tegelijk. Dit noemen we polyfarmacie. Wij bekijken of uw medicijnen voor u geschikt zijn, of u ze veilig tegelijk kunt gebruiken en of u hinder heeft van bijwerkingen.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Meer informatie
Veel ouderen hebben meerdere chronische aandoeningen en gebruiken daarvoor verschillende geneesmiddelen. Vaak is dit nodig. Soms gebruiken ouderen te weinig, te veel of verkeerde medicijnen, waardoor het effect onvoldoende is of er treden bijwerkingen op. Ook kan het moeilijk zijn om alle medicijnen op de juiste manier en op het juiste moment in te nemen.
Samen met u bekijken we:
- Wat u gebruikt en hoe u het gebruiksgemak ervaart.
- Of u hinder heeft van bijwerkingen.
- Of er een aandoening is die niet optimaal behandeld wordt.
- Of alle medicijnen (nog) noodzakelijk zijn.
- Of de afstemming van de medicijnen op elkaar en op eventuele lichamelijke veranderingen, zoals het functioneren van de nier, (nog) juist is.
Op deze manier kunnen we zorgen voor een veilig gebruik van medicijnen.
Medicatieoverzicht
Medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor medicijnen die uw arts heeft voorgeschreven, maar ook voor middelen die u zelf bij de drogist of apotheek haalt (zoals kruidengeneesmiddelen, homeopathische geneesmiddelen en pijnstillers). Het is daarom belangrijk dat uw arts en apotheker weten welke medicijnen u gebruikt, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Om uw medicijnen goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat u voorafgaand aan iedere afspraak in het ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht meeneemt. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
Bijwerkingen
Het doel van uw medicijnen is dat deze een gunstig effect hebben op uw lichaam. Helaas hebben veel medicijnen ook ongewenste bijwerkingen. Soms is het duidelijk dat een bijwerking van een medicijn optreedt, omdat de klachten daarvan direct na inname ontstaan en weer verdwijnen als u met het medicijn stopt. Er zijn ook bijwerkingen die na verloop van tijd ontstaan en waarvan de relatie met het geneesmiddel niet meteen duidelijk is.
Als u nieuwe klachten krijgt, is het verstandig om aan bijwerkingen te denken en advies te vragen aan uw arts of apotheker. U kunt ook kijken op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Zorgverleners
Emmelot-Vonk , M.H. (Marielle)
Medisch afdelingshoofd geriatrie
Verhaar, H.J.J. (Harald)
Internist-geriater
Koek, H.L. (Dineke)
Klinisch geriater
Knol, W. (Wilma)
Klinisch geriater
Lefeber, G.J. (Geert)
Klinisch geriater
Drenth - van Maanen, A.C.
Klinisch geriater, klinisch farmacoloog
Weterman , M.A. (Marcel)
Verpleegkundig specialist
Peijster-de Waal, J. (Jolanda)
Verpleegkundig specialist
Polikliniek Geriatrie
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Geriatrie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.
Voor een afspraak op de algemene polikliniek hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Mocht u een afspraak hebben en verhinderd zijn, laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten, zodat wij de vrijgekomen afspraak kunnen gebruiken voor iemand anders.
Verpleegafdeling Geriatrie (verpleegafdeling C2 west)
Hebt u vragen? Neemt u dan contact op met de verpleegafdeling.