TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn verminderd. TENS-behandeling kan ook samen gaan met andere behandelingen, bijvoorbeeld met pijnstillers.
Als uw pijnspecialist deze behandeling voorschrijft, krijgt u eerst een afspraak met de doktersassistente voor uitleg over het gebruik van het TENS apparaatje. U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat van ons te leen. Hiermee kunt u een aantal weken proberen of TENS-therapie effect heeft op uw pijn. In deze proefperiode krijgt u een telefonische controle afspraak met de doktersassistente. Na afloop van de proefperiode bespreekt u samen met de doktersassistente de resultaten van deze therapie. Als de therapie de pijn vermindert vragen we het TENS-apparaat definitief aan bij uw zorgverzekeraar. Vaak vergoedt deze het apparaat helemaal (houd er wel rekening mee dat het van uw eigen risico af gaat). Als er geen effect is, bespreekt de pijnspecialist de volgende stap in het behandelplan samen met u.
Hoe werkt TENS?
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp te bekijken.
De werking van TENS is als volgt:
- Het verstoort de zenuwgeleiding die maakt dat u pijn voelt;
- Het stimuleert de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam;
- Het heeft een spierontspannende werking.
Het is belangrijk dat u weet dat TENS niet de oorzaak van de pijn kan wegnemen, het kan wel de pijn verminderen. TENS heeft geen bijwerkingen. Soms is de huid overgevoelig voor de elektrodes. Er zijn zonodig andere elektrodes die minder irriteren. Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.