Das mijn zorg
Hoe vaak gaat er (bijna) iets mis als kinderen onder narcose geopereerd worden? Kinderanesthesioloog dr. Jurgen de Graaff van het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzocht het.
Ingrepen als? uitklapper, klik om te openen
“Operaties die eventueel ook op latere leeftijd uitgevoerd kunnen worden, zoals het weghalen van een extra vingertje of een bijoortje. Maar ook voor het bepalen van de ideale leeftijd voor andere ingrepen, bijvoorbeeld het plaatsen van een botverankerd hoortoestel, moeten we met chirurgen het gesprek aangaan.”
Moeten ouders zich zorgen gaan maken? uitklapper, klik om te openen
“Nee, maar ze moeten hier wel met hun arts over praten. Onzekerheid bespreken past bij een moderne arts-patiëntrelatie, waarbij de ouders mogen uitgaan van eerlijke informatie over te verwachten gezondheidswinst en de risico’s van een procedure.”
Moeten ouders zich zorgen gaan maken? uitklapper, klik om te openen

dr. Jurgen de Graaff Kinderanesthesioloog
Wat heb je precies onderzocht? uitklapper, klik om te openen
“Ik heb een overzicht gemaakt van alle gerapporteerde incidenten bij kinderen die onder narcose geopereerd zijn in het UMC Utrecht van 2007 tot 2013. In die periode zijn 1200 (bijna-)incidenten geregistreerd bij meer dan 35.000 ingrepen. Het betekent dat bij 3,4 procent van de kinderen die onder narcose geopereerd wordt een incident optrad of op had kunnen treden. Dat is ongeveer net zo vaak als bij volwassenen.”
Wat viel op bij de resultaten? uitklapper, klik om te openen
“Bij kinderen gaan andere dingen mis dan bij volwassenen: in bijna de helft van de gevallen gaat het om problemen met de ademhaling of lucht-wegen. Zoals een verkramping of acute vernauwing van de luchtweg waardoor het moeilijker wordt het kind te beademen. Bij sommige groepen worden verhoudingsgewijs vaker incidenten gerapporteerd, zoals bij kinderen jonger dat een jaar.”
Is het nodig zulke jonge kinderen onder narcose te opereren? uitklapper, klik om te openen
“Vaak wel. Bij ernstige en soms levensbedreigende aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld het hart, urinewegen of de darmen móet een kind wel geopereerd worden om te voorkomen dat er onherstelbare schade aan organen optreedt. Maar sommige operaties kunnen wellicht maanden of jaren uitgesteld worden.”