De koffiedame, oncologieverpleegkundige, patholoog en pruikenexpert
De koffiedame uitklapper, klik om te openen

“Bij mij kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers terecht voor een lekker broodje, soep of iets te drinken.” Dat vertelt Wendy Smit die de koffiecorner in de wachtruimte van de radiotherapie beheert. Hier komen patiënten die bestraald moeten worden. Vaak dagen achter elkaar. “Ik houd van kletsen en grappen maken, dus voor een praatje sta ik altijd open. Ook durf ik te vragen hoe het gaat met een patiënt. En soms maak ik een geintje met mensen waarvan ik weet dat het kan. Gelukkig kan ik wel een knop omzetten in mijn hoofd, want ik hoor helaas ook verhalen die absoluut niet leuk zijn. Desondanks is het hier, dat klinkt misschien raar, gezellig.”
De patholoog uitklapper, klik om te openen

“Mijn bevindingen bespreek ik met de verschillende zorgverleners zodat we de behandeling van de patiënt
zo goed mogelijk hierop kunnen afstemmen.” Miangela Lacle is patholoog. Zij bekijkt iedere dag kleine stukjes weefsel – bijvoorbeeld door de microscoop – om vast te stellen of iemand inderdaad kanker heeft. “Als een afwijking in de darm kwaadaardig lijkt, neemt de arts eerst kleine stukjes af. Soms ontdek ik of mijn collega dat het dan toch om een goedaardige afwijking gaat. Zo kunnen we samen voorkomen dat patiënten onnodig ingrijpende operaties ondergaan.”
De oncologieverpleegkundige uitklapper, klik om te openen

“Ik leg bij patiënten een infuus aan en dien medicatie toe.” Marian Scheepers is oncologieverpleegkundige op de dagbehandeling medische oncologie. Samen met haar collega’s heeft ze de zorg voor patiënten die wekelijks tot driewekelijks komen voor een behandeling. “Patiënten kunnen door de medicatie, zoals chemotherapie, klachten ervaren. Aan de hand van een klachtenlijst (Utrecht Symptoom Dagboek) bespreek ik met patiënten hoe ze zich voelen en geef advies over hoe ze met klachten kunnen omgaan. Het is waardevol om patiënten tijdens hun behandeling te ondersteunen en te begeleiden. We horen veel terug dat patiënten zich bij ons welkom en gehoord voelen. Het is bijzonder om daaraan bij te dragen.”
De pruikenexpert uitklapper, klik om te openen

“Ik werkte acht jaar in een pruikenwinkel toen ik zelf kaal werd. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk een goede pruik kan zijn en hoe belangrijk het is dat je vooral niet ziet dat het een pruik is.” Ans Miete is vrijwilliger. Zij helpt vrouwen die – bijvoorbeeld door kanker – kaal zijn geworden om er toch goed uit te zien. “Een goede pruik alleen is niet voldoende. Het gaat er vooral om dat je hem goed gebruikt en exact op de goede plek van je hoofd zet. Een halve centimeter verkeerd en je kapsel verandert van haar in een pruik. Ik haal er veel voldoening uit om te zien hoe ik vrouwen met eenvoudige tips zekerheid en een beter gevoel kan geven.”