Hoogleraar radiologie Maurice van den Bosch
Een patiënt die misschien darmkanker heeft, komt al snel bij de radioloog voor een echo of ct-scan. Maar de radioloog doet meer.
De radioloog bespreekt de resultaten met de andere zorgverleners en adviseert – als deze patiënt inderdaad darmkanker heeft – over de behandeling: een operatie, chemokuur of beide. In het UMC Utrecht is er sinds een paar jaar nog een behandeling mogelijk. Een die door de radioloog wordt uitgevoerd. Hoogleraar radiologie Maurice van den Bosch introduceerde deze nieuwe behandeling in 2010 in Nederland.
Radioactieve bolletjes
Radioembolisatie heet die behandeling. “Hierbij worden kleine radio-actieve bolletjes via een katheter naar de tumor gestuurd,” legt Maurice van den Bosch uit. “Eenmaal daar aangekomen, laten ze hun straling los. Zo bestralen we dus niet het hele lichaam, maar alleen de tumor. Deze behandeling kan nu alleen nog bij een tumor in de lever uitgevoerd worden. Omdat darmkanker vaak als eerste uitzaait naar de lever, komen deze patiënten er vaak voor in aanmerking. Genezend is de behandeling helaas niet, maar patiënten blijven er wel langer door leven. In het begin was dat enkele maanden, nu zijn sommige patiënten al voor een tweede of derde jaarlijkse behandeling geweest.”
Patiëntenzorg
De radioloog is er dus niet alleen om diagnoses te stellen, maar is nu ook behandelaar. “En daarbij is patiëntencontact belangrijk. Een patiënt moet weten wie de behandeling geeft en moet hierover goed geïnformeerd worden. Ik besteed twee dagen per week aan patiëntenzorg. En eigenlijk is dat het mooiste deel van mijn werk; dan merk ik dat ik echt wat beteken in het leven van deze persoon. Die patiënt geeft mij het vertrouwen om ervoor te zorgen dat hij een paar maanden tot een paar jaar extra tijd heeft. Dat is heel bijzonder. Dan strijd ik samen met de patiënt voor een langer leven.”