Informatie over de spinale ruggenprik
Bij operaties aan de benen of onderbuik kunt u een spinale ruggenprik krijgen. Uw onderlichaam wordt enkele uren gevoelloos en kunt u niet bewegen. Het voordeel is dat u wakker bent. Veel anesthesiologen en chirurgen adviseren daarom een ruggenprik.
Bij kijkoperaties waarbij een stuk darm verwijderd wordt, geven we samen met de narcose ook een ruggenprik. In deze prik zitten pijnstillers voor de eerste 24 uur na de operatie. U hoeft daardoor minder morfine tabletten na de operatie te krijgen tegen de pijn. Dit is gunstig voor het herstel van uw darmen. De ruggenprik plaatsen we vlak voor u de narcose krijgt.
Komt u voor een keizersnede in het Wilhelmina Kinderziekenhuis? Bekijk dan de informatie over een ruggenprik of narcose bij een keizersnede.
Hoe gaat de spinale ruggenprik in zijn werk?
U wordt meegenomen naar de operatiekamer. Wat hieraan vooraf gaat kunt u hier lezen. Wanneer u een infuus heeft gekregen en aangesloten bent aan alle kabeltjes om uw bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag te meten, zullen we u vragen om te komen zitten.
Daarna mag u uw rug bol maken. Om te zorgen dat er geen bacteriën via de huid van uw rug uw lichaam inkomen, wordt een deel van uw rug gepoetst. Dit voelt koud aan. De anesthesioloog voelt nog een keer goed naar uw wervels en brengt vervolgens voorzichtig een dunne naald in tussen twee werveluitsteeksels, waarna de verdoving wordt ingespoten. Binnen enkele minuten wordt het onderste gedeelte van uw lichaam gevoelloos. Ook kunt u uw benen tijdelijk niet meer bewegen. Afhankelijk van het medicijn dat u heeft gekregen en de duur van de ingreep kan het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. In het filmpje kunt u zien hoe dit gaat.
Voordeel van een ruggenprik boven narcose (algehele verdoving)
- U blijft wakker en bent dus op de uitslaapkamer en afdeling niet ‘suf en slaperig’. Hierdoor kunt u sneller eten en drinken en op de afdeling aan uw herstel werken. Voor knie- en heupvervangingen vindt de orthopeed het belangrijk dat u na de operatie zo snel mogelijk begint met oefenen. Daarom heeft deze techniek onze voorkeur.
- Minder misselijkheid op de uitslaapkamer dan bij narcose.
- Duurzamer voor het milieu
Is een ruggenprik pijnlijk?
De meeste mensen geven aan dat de prik minder pijnlijk is dan ze verwacht hadden. Mocht de prik toch pijnlijk zijn, geef het aan dan kunnen we in overleg met u medicijnen geven om de pijn te verminderen.
Zie en hoor ik wat er tijdens de operatie gebeurt?
Nee, u ziet niets want daar zitten doeken voor. U kunt de chirurg horen praten. Wij praten ook met u en vinden het gezellig met u te praten. Wij zetten de radio aan en u mag de muziek uitkiezen als u wilt. Vindt u het toch te spannend worden, dan kunnen we u meestal een licht slaapmiddel geven via het infuus.
Moet ik nuchter zijn?
Ja, u moet voor ingrepen onder plaatselijke anesthesie nuchter zijn, net zoals bij algehele anesthesie, voor het geval er alsnog algehele anesthesie nodig is.
Wanneer mag ik naar huis na een ruggenprik in dagbehandeling?
- Bij een ruggenprik moet de verdoving volledig zijn uitgewerkt en moet u geplast hebben voordat u naar huis mag. Is uw blaas leeg na de operatie dan hoeft u niet te plassen en krijgt u uitleg mee binnen welke tijd u wel moet kunnen plassen. Na het uitwerken van de verdoving kan het zijn dat u pijn gaat voelen. Start daarom tijdig met uw pijnmedicatie. U krijgt daarom een uitleg mee welke medicijnen u kunt innemen.
- Het is het niet toegestaan zelfstandig naar huis te gaan. Iemand die u kent moet u op komen halen.
Uitleg over de spinale ruggenprik
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Deze video in: 🇸🇦 عربي 🇩🇪 Deutsch 🇬🇧 English 🇹🇷 Türkçe.