Kraakbeenherstel in één kijkoperatie
“Het is super dat ik weer bijna net zoveel kan tennissen als vroeger,” vertelt Mark Liet (34). Tijdens een wedstrijd voelde hij een knap in zijn knie. Gevolg: een gat in het kraakbeen. “Ik ben heel tevreden over de behandeling. Er zijn nog wat kleine pijntjes, maar niet op de plaats waar ik ben geopereerd. Zonder deze ingreep zou ik niet meer op de tennisbaan staan. Een dikke 10 voor alle betrokkenen van het UMC Utrecht!” Mark onderging deze operatie in het UMC Utrecht. Nu loopt en sport hij weer net als vroeger.


2. Aan het begin van de kijkoperatie maakt de chirurg het gat in het kraakbeen mooi schoon. Hij haalt losse, kleine kraakbeenstukjes weg.

1. Bij een ongeval kun je een gat in je kraakbeen oplopen. Dat geneest nooit vanzelf. Bij jonge mensen is dit te behandelen met celtherapie.

3. De kraakbeenstukjes worden fijngemalen en in een vloeistof afgebroken tot cellen.

6. Het celmengsel bestaat voor tien procent uit kraakbeencellen van de patiënt en voor negentig procent uit stamcellen van donoren.

4. De chirurg gebruikt deze losse kraakbeencellen van de patiënt opnieuw.

5. In het stamcellaboratorium worden deze kraakbeen-cellen gemengd met stamcellen uit de donorbank.

9. Deze behandeling is veel goedkoper dan de oude ingreep. De patiënt herstelt sneller en is meestal na twaalf weken weer volledig op de been.

7. Nu wordt er een spuit klaargemaakt met het celmengsel en tweecomponentenweefsellijm.

8. De chirurg vult hiermee het gat in het kraakbeen helemaal op.
Bekijk de hele operatie uitklapper, klik om te openen
Heb je vragen? uitklapper, klik om te openen
Mail naar de kniepoli van de Mobility Clinic: