Behandeling van multipel myeloom
Bij multipel myeloom zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandelingen u ondergaat, is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U bespreekt uw behandelplan altijd met uw arts.
Behandeling van multipel myeloom per stadium uitklapper, klik om te openen
Elke fase van multipel myeloom vereist een specifieke aanpak. In de beginfase kan afwachtend beleid worden gevolgd, terwijl in de latere stadia behandelingen zoals chemotherapie, immunotherapie en stamceltransplantatie worden ingezet om de ziekte onder controle te krijgen.
Mogelijke behandelingen bij multipel myeloom zijn:
- Chemotherapie en stamceltransplantatie
- Andere behandelingen multipel myeloom
Video over chemotherapie
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Chemotherapie en stamceltransplantatie
Bij patiënten jonger dan 70 jaar is een behandeling met intensieve chemotherapie en immuuntherapie, met mogelijk daarna stamceltransplantatie en onderhoudstherapie de eerste keuze. Bij een stamceltransplantatie krijgt u uw eigen stamcellen via een infuus terug. De meeste patiënten reageren hier goed op.
Oudere patiënten behandelen we meestal met een combinatie van drie middelen (melfalan, prednison en thalidomide). Deze middelen worden allemaal als pil toegediend.
De meeste mensen reageren goed op de behandeling, waardoor de ziekte gedurende lange tijd wegblijft. Maar met deze behandeling kan de ziekte niet genezen worden. Wanneer de ziekte weer actief wordt, volgt meestal een behandeling met middelen die nog niet eerder gegeven zijn of met dezelfde medicijnen.
Andere behandelingen bij multipel myeloom
Naast chemotherapie is het mogelijk dat u andere, ondersteunende behandelingen krijgt, zoals:
- Bestraling (radiotherapie) voor de behandeling van botproblemen en botpijnen
- Bloedtransfusie, als u bloedarmoede hebt door multipel myeloom
- Operatie voor de behandeling van botproblemen en pijnbestrijding
Myeloompatiënten hebben vaak last van infecties aan de luchtwegen en urinewegen. Met antibiotica worden deze infecties zoveel mogelijk voorkomen en bestreden.
Wat kunt u zelf doen tijdens de behandeling bij multipel myeloom? uitklapper, klik om te openen
Tijdens de behandeling kunt u zelf bijdragen aan uw welzijn door een gezonde levensstijl te behouden, voldoende te rusten, en regelmatige medische afspraken na te komen. Het is ook belangrijk om vragen te stellen en actief deel te nemen aan beslissingen over de zorg.
Nazorg en controle na behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de behandeling is regelmatige controle essentieel om de voortgang te volgen en eventuele terugkeer van de ziekte tijdig te signaleren. De arts doet regelmatige bloedtesten en beenmergonderzoeken.
UMC Utrecht: expertisecentrum multipel myeloom uitklapper, klik om te openen
De ziekte multipel myeloom is zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die specialistische kennis en ervaring over multipel myeloom in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte. Het UMC Utrecht Cancer Center is zo’n ziekenhuis. Het is officieel aangewezen als expertisecentrum op het gebied van multipel myeloom.
Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring, dat bestaat uit samenwerkende artsen van verschillende specialismen. U wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten. Bovendien weet u dat u kunt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als u dat wilt en als uw medische situatie daar geschikt voor is.
Uw zorgverleners uitklapper, klik om te openen
Uw hematologie-team van zorgverleners bestaat uit artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Met ruime kennis en ervaring organiseren zij hun werk rondom de patiënt. Zij behandelen volgens de nieuwste inzichten en werken met geavanceerde apparatuur voor de diagnostiek, cel- en gentherapie en stamceltransplantatie. Zo krijgen patiënten hier uitstekende en moderne medische zorg.
Het team:
Kuball, J.H.E.
Internist, Medisch Afdelingshoofd
Minnema, M.C.
Internist-hematoloog
Witte, M.A. de (Moniek)
Internist-hematoloog
Mous, R.
Internist-hematoloog
Rhenen, A. van
Internist-hematoloog
Jak, M. (Margot)
Internist-hematoloog
Oostvogels, R. (Rimke)
Hematoloog
Wagen, L.E. van der
Hematoloog
Hussen-Daenen, L.G.M. van (Laura)
Internist-Hematoloog
Pulles, A.E.
Internist-hematoloog
Janssen, A.
Internist-hematoloog
Buter, MPA, D.E.
Physician Assistant Hematologie
Boer, A. de
Physician Assistant Hematologie
Hennipman - Bikker, J.A.C.
Physician Assistant
Weijer, MANP, R.J. de
Verpleegkundig Specialist
Aarsman, K.M.
Verpleegkundig Specialist
Oudbier, C.W.
Verpleegkundig Specialist
Verschuur, M.M.
Unithoofd
Baars, F.J.A.
Coördinator Dagbehandeling Hematologie
Wetenschappelijk onderzoek multipel myeloom uitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht doen we veel onderzoek naar de oorzaak van verschillende vormen van hematologische kanker. Daarbij kijken we niet alleen hoe de ziekte werkt, maar we gaan veel verder: we willen het beter maken. Daarom zijn we ook medicijnmakers: we ontwikkelen zelf therapieën en medicijnen voor de behandeling van hematologische kanker. Zoals stamceltransplantaties en CAR-T immuunceltherapie voor mensen met lymfeklierkanker, voor wie geen andere behandelopties meer bestaan. Van ‘bench tot bedside’ noemen we dit: het hele traject van medicijnontwikkeling.
Mensen met hematologische kanker kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als zij dat willen en als de medische situatie daar geschikt voor is. Hierin wordt u begeleid door uw behandelend arts. U bespreekt samen de mogelijke experimentele en bestaande behandelingsopties waarbij u zelf het uiteindelijke besluit neemt.
Hovon: behandelingen in studieverband uitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht behandelen we patiënten vaak in hovon-verband. Hovon is een samenwerkingsverband tussen de meeste Nederlandse en een aantal buitenlandse hematologie-afdelingen. Zij werken gezamenlijk aan wetenschappelijk onderzoek, om de kennis van ziekten en behandelingen te vergroten.
Om de behandeling van acute leukemie verder te verbeteren vindt de behandeling bij voorkeur plaats in studieverband. Dat doen we uiteraard alleen als u daar schrifelijk toestemming voor hebt gegeven. Een behandeling in hovon-verband betekent dat we de standaardbehandeling aanbieden, en dezelfde behandeling, aangevuld met een ander medicijn. Als u meedoet met het wetenschappelijk onderzoek, wordt er geloot of u de standaardbehandeling krijgt of de onderzoeksbehandeling.
Patiënten die niet in studieverband behandeld willen worden, krijgen de standaardbehandeling.
Veelgestelde vragen
Welke behandeling bij de ziekte van Kahler?
Elke fase van ziekte van Kahler (multipel myeloom) vereist een specifieke aanpak. In de beginfase kan afwachtend beleid worden gevolgd, terwijl in de latere stadia behandelingen zoals chemotherapie, immunotherapie en stamceltransplantatie worden ingezet om de ziekte onder controle te krijgen.
Mogelijke behandelingen bij multipel myeloom zijn:
- Chemotherapie en stamceltransplantatie
- Andere behandelingen multipel myeloom
Is beenmergkanker goed te behandelen?
Bij patiënten jonger dan 66 jaar is intensieve chemotherapie en immuuntherapie, gevolgd door stamceltransplantatie (autoloog of allogeen), de eerste keuze, waarop de meeste patiënten goed reageren. Oudere patiënten krijgen meestal een combinatie van melfalan, prednison en thalidomide, vaak in pilvorm, en soms immuuntherapie. Hoewel de meeste patiënten goed reageren en de ziekte lange tijd wegblijft, kan deze behandeling de ziekte niet genezen. Bij terugkeer van de ziekte wordt behandeld met nieuwe of eerder gebruikte medicijnen.
Meer weten over multipel myeloom? uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie kunt u terecht bij gespecialiseerde websites en patiëntenorganisaties zoals HOVON en Hematon.
Relevante links
- het informatiedossier multipel myeloom op de site Kanker.nl
- informatiebrochure KWF Kanker Bestrijding
- de patiëntensite van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)
- patiëntenorganisatie Hematon
- HOVON
Bekijk ook
Contact uitklapper, klik om te openen
Wilt u bij telefonisch contact uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand houden?
Polikliniek Hematologie (Oncologisch)
Telefoonnummer: 088 75 576 55
Email adres: poli-hematologie@umcutrecht.nl
De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.