Leven met en na prostaatkanker
Leven met en na prostaatkanker
De boodschap: ‘u heeft kanker’ werkt vaak verlammend. Het dagelijks leven lijkt even stil te staan. Alles is ineens anders: toekomst, gezinsleven, werk, gedachten. Het is logisch dat het evenwicht in uw bestaan verstoord is. En dat dat een tijd duurt, zelfs als u met succes behandeld bent. Veel mensen ondervinden dat steun van hun familie en vrienden belangrijk is. En de hulp van hun behandelend arts en verpleegkundigen.
Het is heel normaal om een beroep te doen op extra ondersteuning buiten uw eigen kring. Bij prostaatkanker is overhaaste besluitvorming niet nodig. Het maken van een weloverwogen behandelkeuze van groot belang. Uw behandelteam, de arts en verpleegkundig specialist en uw huisarts kunnen u hierbij helpen.
Leven met prostaatkanker uitklapper, klik om te openen
Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. Bent u behandeld met de MR-Linac, dan is de kans groot dat u snel uw dagelijks leven weer kunt oppakken. Veel patiënten ervaren na de MR-Linac behandeling weinig klachten of schadelijke gevolgen. Dat komt door de precieze bestraling van de prostaat, met hogere stralingsdosis in slechts vijf bestralingssessies.
Gevolgen van prostaatkanker uitklapper, klik om te openen
Welke gevolgen prostaatkanker heeft, hangt af van welke behandeling u gehad hebt. Bij de behandeling van prostaatkanker is het soms onvermijdelijk dat zenuwen of bloedvaten beschadigd raken. Dit risico is het grootst bij een operatie en uitwendige bestraling, en hangt onder andere af van de plaats en de grootte van de tumor.
Aan de buitenkant van de prostaat liggen de zenuwen die zorgen voor een erectie. Als deze beschadigd raken, kunt u een erectiestoornis krijgen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een normale erectie te krijgen. Erectiestoornissen kunnen soms verholpen of beperkt worden. Wat mogelijk is hangt af van de ernst van de beschadigingen. Uw uroloog of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen. Door de precisie van de MR-Linac bestraling, wordt veel minder gezond weefsel mee bestraald en is de kans op bijwerkingen minder en hopelijk ook de kans op erectieverlies.
Op de website van de Prostaatkankerstichting vindt u meer informatie over de gevolgen van prostaatkanker.
Beweging bij prostaatkanker uitklapper, klik om te openen
Lichamelijke fitheid bij kanker kan levensverlengend zijn en verbetert de kwaliteit van leven. Op de website van de Prostaatkankerstichting kunt u meer informatie vinden over bewegen bij prostaatkanker.
Werken en prostaatkanker uitklapper, klik om te openen
Afhankelijk van uw behandeling en de aard van uw beroep, kunt u tijdens uw prostaatkankerbehandeling uw werk blijven doen of na de behandeling hervatten. We adviseren u hier met uw werkgever afspraken over te maken. Dat is vaak maatwerk, waarbij uw uroloog en verpleegkundig specialist u kunnen informeren over de verwachting.
Op de websites van de Prostaatkankerstichting en de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties kunt u meer lezen over werken na een kankerbehandeling.
Ervaringsverhalen uitklapper, klik om te openen
- Lees het verhaal van William.
- Lees het verhaal van dhr. Riemersma.
- Lees het verhaal van Herman.
Niet meer beter worden uitklapper, klik om te openen
Ook als de ziekte niet te genezen is, kunnen we veel voor u doen. Het doel van de zorg is dan: zo lang mogelijk leven, met een goede kwaliteit. Dat noemen we palliatieve zorg en behandeling. De palliatieve fase kan bij prostaatkanker vaak jaren duren. Palliatieve zorg moet dus niet verward worden met terminale zorg.
Leven na prostaatkanker uitklapper, klik om te openen
Na behandeling van prostaatkanker wilt u uw dagelijks leven zo snel mogelijk weer voortzetten. Dat is ook het doel van de MR-Linac behandeling. In principe kunt u direct na de behandeling uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. U zal de eerste weken mogelijk bijwerkingen ervaren zoals vermoeidheid en last bij het plassen en de ontlasting. Deze klachten verdwijnen veelal in de eerste weken na de behandeling.
Nazorg en controle uitklapper, klik om te openen
Nadat uw behandeling voor prostaatkanker is afgerond, blijft u onder controle bij uw behandelend arts. Dit noemen we ook wel follow-up. De follow-up bestaat uit reguliere bloedcontroles en zo nodig bezoeken aan de medisch specialist(en) of verpleegkundig specialist op de polikliniek van het ziekenhuis. Na bestraling op de MR-Linac vindt de controle afwisselend plaats bij de uroloog en de bestralingsarts.
Meer informatie over controle kunt u bekijken in de animatie over follow up (1 minuut).
Controles na behandeling uitklapper, klik om te openen
In het eerste jaar komt u drie tot vier keer op controle. Als alles goed gaat komt u de volgende vijf jaar elk half jaar op controle en daarna nog een keer per jaar. Als u bestraald bent met de MR-Linac vindt de controle de ene keer op de polikliniek radiotherapie plaats en de andere keer op de polikliniek urologie.
Hoe gaat een controle-onderzoek?
Tijdens de controlebezoeken probeert de uroloog met de PSA-bepaling eventuele terugkeer van de ziekte in een vroeg stadium op de sporen en zo nodig te behandelen. Daarnaast zijn de controlebezoeken bedoeld om mogelijke bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen.
Meer weten over leven met of leven na prostaatkanker? uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw onderzoek, diagnose of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntportaal) of via de polikliniek Radiotherapie.
- Hier leest u meer over hulp en ondersteuning, in het ziekenhuis en buiten het ziekenhuis.
- Op de site Kanker.nl vindt u veel informatie die steunend kan zijn. Bijvoorbeeld over de invloed van de ziekte op uw relatie, of op seksualiteit.
- In het informatiedossier Prostaatkanker op de site Kanker.nl vindt u meer informatie over de ziekte.
- De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie van mannen met prostaatkanker. Op hun website kunt u ook veel goede informatie vinden. Bovendien vindt u er (als u dat wilt) de weg naar contact met lotgenoten.
Zie ook:
Ziektebeeld van prostaatkanker