De verpleging brengt u naar de afdeling radiologie. Een medewerker haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar de onderzoeksruimte. In de onderzoeksruimte stellen we u een aantal controle vragen (naam, geboortedatum, medicijn gebruik) om de procedure veilig te laten verlopen. In de onderzoeksruimte schuift u uit uw bed naar de onderzoekstafel. U komt op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. U wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur, zo kunnen wij uw bloeddruk en zuurstofgehalte tijdens de procedure meten.
De lies wordt eerst plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt het bloedvat aangeprikt in de lies. Via een dun slangetje (katheter) dat wordt ingebracht in het bloedvat kan het contrastmiddel worden ingespoten om het bloedvat in beeld te brengen. Het bloedvat kan dichtgemaakt worden met verschillende soorten embolisatie materiaal. Voorbeelden hiervan zijn kleine bolletjes die zorgen voor verstopping in het bloedvat, sponsmateriaal dat het bloedvat opvult, coils die zich opwinden als een bolletje of lijm dat het bloedvat dichtplakt.
Embolisatie materiaal wordt ook door de katheter op de behandelplek ingebracht.
Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden wordt in de onderzoeksruimte steriel gewerkt. Dat wil zeggen, zoals op een operatiekamer, met speciale kleding en hygiëne regels.
Mogelijke complicaties
- Vaak voorkomend
-misselijkheid, duizeligheid naar aanleiding van het contrastmiddel.
-bloeduitstorting op de aanprikplek zoals een forse blauwe plek.
- Soms voorkomend
-non-target vessel occlusion: tijdens de behandeling wordt een bloedvat dicht gemaakt wat niet hoorde bij het plan van aanpak.
-nabloeding doordat de aanprikplek weer open gaat: druk met uw vingers stevig op de aanprikplek en schakel hulp in.
-contrast allergie: klachten van jeuk, galbulten, benauwdheid.
Duur van het onderzoek
Dit hangt samen met de vraagstelling en het verloop van het onderzoek. In de meeste gevallen duurt het onderzoek ongeveer 2 uur.