Bloedonderzoek
Met bloedonderzoek kunnen wij mogelijk de oorzaak van uw klachten vinden. Bij een bloedonderzoek nemen we één of meerdere buisjes bloed af uit een ader, meestal in uw arm.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor sommig bloedonderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u na 24.00 uur op de dag voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten of drinken tot na de bloedafname (met uitzondering van water en/of thee zonder toevoegingen). Dit zal de arts vooraf met u bespreken indien dit van toepassing is.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Bloed afnemen
Uw huid wordt gedesinfecteerd op de plek waar we uw bloed gaan afnemen. Meestal is dat aan de binnenkant van uw elleboogplooi of onderarm. Er kunnen een aantal buisjes bloed worden afgenomen, maar dit gebeurt zoveel mogelijk uit één afname. Na afloop krijgt u een pleister op het wondje.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Nadat we bloed hebben afgenomen, gaat het naar het laboratorium. Daar doen we verschillende onderzoeken, afhankelijk van uw klachten:
- Bij hematologisch bloedonderzoek kijken we naar het aantal en de vorm van de verschillende typen bloedcellen en de hoeveelheid hemoglobine (een eiwit dat zuurstof transporteert) in het bloed.
- Bij klinisch chemisch onderzoek kijken we welke (afval)stoffen u in uw bloed hebt.
- Bij serologisch en immunologisch onderzoek bekijken we hoe het afweersysteem van uw lichaam werkt.
- Bij microbiologisch onderzoek sporen we ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen op.
- Bij genetisch onderzoek zoeken we naar eventuele afwijkingen in uw DNA of naar dragerschap van een erfelijke aandoening.
- Bij bloedstollingonderzoek sporen we afwijkingen in de bloedstolling op.
- Bij bloedtransfusieonderzoek vergelijken we uw bloedgroep en rhesusfactor met die van de bloeddonor. Ook doen we een zogenaamde kruistest in het laboratorium. Hierbij brengen we een beetje van uw bloed in contact met het bloed van de donor om te voorkomen dat ongewenste reacties optreden als u het donorbloed krijgt.
U laat de pleister minstens 5 minuten en maximaal een half uur zitten. U hebt verder geen last van uw wondje en u mag alles doen. De kans bestaat dat het wondje soms nabloedt. U kunt de kans hierop verminderen door geen zware tassen te dragen aan die zijde.
Meer informatie
U kunt bij uw behandelend arts terecht als u meer informatie wilt over het bloedonderzoek.