Kijkoperatie langs de luchtpijp (mediastinoscopie)
Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de borstholte. Dit gebeurt onder volledige narcose. De hart-longchirurg kijkt met een kijkbuis of er rondom de luchtpijp afwijkend weefsel zit en of er zieke lymfeklieren te zien zijn. Via een sneetje in de hals brengt de arts een buisje (scoop) in om de borstholte rond de luchtpijp te bekijken. De ingreep vindt plaats in de operatiekamer, onder algehele narcose.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Polikliniek anesthesiologie
Voor de operatie brengt u een bezoek aan de polikliniek anesthesiologie. U heeft hier een aantal gesprekken en er vinden enkele onderzoeken plaats.
Door verschillende omstandigheden kan het gebeuren dat u niet eerst op een aparte dag naar de polikliniek anesthesiologie komt, maar dat het bezoek de dag van opname plaatsvindt. De opname dag is een dag vóór de operatie.
Opname in het ziekenhuis
Op de dag van de opname meldt u zich bij de balie Centrale Opname. U vindt deze balie bij de hoofdingang. Een gastvrouw of – heer brengt u naar de verpleegafdeling longziekten, B3 west. Op de verpleegafdeling heeft u een gesprek met:
- een verpleegkundige;
- de zaalarts;
- de hart-longchirurg.
Avond voor de operatie
Vanaf de avond voor de operatie (00.00 uur) mag u niet meer eten. Tot twee uur voor de operatie mag u nog wel drinken. Water, appelsap, limonade, thee en koffie zonder suiker zijn toegestaan, alle andere dranken niet. Ook mag u niet meer roken.
De dag van de operatie
Het is belangrijk dat:
- sieraden en piercings verwijderd zijn;
- uw gehoorapparaat uit is voor u naar de operatiekamer gaat;
- uw gebitsprothese en lenzen uit zijn;
- nagellak verwijderd is.
De verpleegkundige brengt u in bed van de afdeling naar de wachtruimte bij operatiewachtkamer (de holding). Voordat u in de slaaptoestand (onder narcose) wordt gebracht, geeft de anesthesioloog u een infuus. Hierdoor krijgt u de slaapmedicijnen (anesthetica) toegediend. Ook krijgt u, als u nog wakker bent, een slangetje in de rug (epiduraal katheter). Dit is voor de pijnbestrijding na de operatie.
Tijdens de operatie heeft u een buisje (tube) in de keel waardoor u geholpen wordt met ademhalen.
Uitstellen van operaties
In het UMC Utrecht worden ook spoedoperaties, of niet geplande hart- en/of longtransplantaties verricht. Dit zijn ingrepen, die elk uur van de dag kunnen plaatsvinden. Het geplande operaties van die dag komen dan te vervallen, Het kan dus zijn dat uw operatie op het laatste moment moet worden uitgesteld. Uiteraard wordt de operatie dan zo snel mogelijk opnieuw ingepland.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De hart-longchirurg maakt een snee van ongeveer vier centimeter, net boven het borstbeen in de hals. Via een buisje (scoop) met aan het uiteinde een lampje, bekijkt de chirurg het weefsel rondom de luchtpijp. Via dit buisje neemt hij met een ‘happertje’ stukjes weefsel (biopten) weg uit de lymfeklieren voor onderzoek.
Soms kan de chirurg de lymfeklieren op de hierboven beschreven manier niet bereiken. Hij maakt dan ook een klein sneetje aan de linkerkant naast het borstbeen.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Recovery (uitslaapkamer)
Direct na de operatie belt de hart-long chirurg uw eerste contactpersoon op. Hij vertelt hoe de ingreep is verlopen.
- Na de operatie gaat u eerst naar de recovery. Hier wordt u langzaam wakker. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling B3 west.
- U mag na de ingreep, als u goed wakker bent, weer wat water drinken. Als dit goed gaat, mag u alles weer eten en drinken.
Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij een mediastinoscopie mogelijke complicaties zoals:
- een (na)bloeding;
- infectie van de wond;
- tijdelijke of blijvende heesheid door de tube.
Op de verpleegafdeling
- De verpleegkundige zal regelmatig uw pols, bloeddruk, temperatuur, de wond en de drain controleren.
- U hebt nog een infuus voor extra vocht. Als u misselijk bent na de operatie dan kan de verpleegkundige via het infuus hier medicijnen tegen geven.
Aanvullend onderzoek na de operatie
Om te controleren of er geen klaplong is ontstaan bij de operatie, wordt er na de operatie een röntgenfoto van de longen (x-thorax) gemaakt. Ook wordt er nog éénmalig bloed bij u afgenomen.
Opnameduur
Als alle uitslagen goed zijn, mag u de dag na de ingreep naar huis.
Lichamelijke verzorging
De wond mag mag 48 uur niet nat worden, wees daarom de eerste twee dagen voorzichtig met douchen
De uitslag
We onderzoeken het weggenomen weefsel. Dit onderzoek duurt minimaal één week. U krijgt de uitslag van dit onderzoek op de polikliniek. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 17-12-2024
Toegangstijd polikliniek longziekten algemeen: 70 dagen
Belangrijk
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Longziekten (verpleegafdeling B3 west)
U bereikt verpleegafdeling B3 west via het telefoonnummer
088 755 79 04 of 088 755 79 05
Mijn patiënt verwijzen