Het onderzoek
Eerste gesprek
Als de specialist u vanwege een ‘lichtprobleem’ doorstuurt naar de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht, komt u eerst op het spreekuur van de polikliniek. U wordt gezien door een arts in opleiding (i.o.) en zonodig een dermatoloog.
Het is de bedoeling dat ná dit bezoek de arts i.o. een indruk heeft van het al of niet aanwezig zijn van een lichtovergevoeligheid. Ook wil de arts i.o. weten wanneer de lichtovergevoeligheid is begonnen en wat mogelijk de aanleiding vormde. Verder bekijkt de arts i.o. welke factoren mogelijk een rol spelen bij de lichtovergevoeligheid. Het kan namelijk zijn dat gebruik van cosmetische producten, medicijnen of contacten met stoffen in de woon-werksituatie in combinatie met licht invloed hebben op de klachten.
De arts i.o. maakt vervolgens een plan van onderzoek. Zo nodig adviseert zij u ook te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen of het smeren met bepaalde zalven of crèmes. In de meeste gevallen moet eerst bepaald worden of u daadwerkelijk overgevoelig bent voor licht, voor welke soorten licht u gevoelig bent en in welke mate. Dit kan op twee manieren gebeuren: door een lichtonderzoek en/of een fotoplakproef (zie hoofdstuk 3.1 en 3.2). De arts i.o. geven aan wat in uw situatie geschikt is.
Lichtonderzoek
Wanneer u voor lichtonderzoek en een fotoplakproef in aanmerking komt, neemt dit meestal vijf werkdagen in beslag.
Gang van zaken bij lichtonderzoek
Het lichtonderzoek wordt gedaan op die huiddelen, waarop zich de afwijkende reacties op licht hebben voorgedaan. Het is de bedoeling dat een bepaald huidveld zodanig belicht wordt dat de huid rood wordt en afwijkende reacties opgewekt worden. Dit kan zich, afhankelijk van de ernst van de aandoening, al na één belichting voordoen. Het is echter ook mogelijk dat hiervoor herhaalde belichtingen op een zelfde huiddeel nodig zijn. Daarom is het nodig dat u dagelijks op de afdeling Lichtdiagnostiek komt, met uitzondering van het weekend. De belichtingen duren één tot twee uur en gebeuren met verschillende soorten licht: UV-A, UV-B en zichtbaar licht.
Het onderscheid tussen UV-A en UV-B wordt gemaakt op grond van de golflengte van de straling. UV-A licht gaat wel door glas, UV-B licht niet. Met beide soorten ultraviolette straling kan de huid rood en bruin worden. Met UV-A licht is echter veel meer nodig om dit te bereiken, zo’n duizend tot tienduizend keer zoveel als bij UV-B licht.
Fotoplakproef
Een combinatie van een lichtonderzoek en fotoplakproef neemt vijf werkdagen in beslag. Wanneer u alleen voor een fotoplakproef in aanmerking komt, neemt dit 3 tot 4 werkdagen in beslag (één week).
Bij dit onderzoek worden bepaalde stoffen met de huid in aanraking gebracht. Dit gebeurt door kleine metalen cupjes, gevuld met één van de stoffen, op de rug te plakken. Van deze stoffen is bekend dat zij in combinatie met licht mogelijk huid-reacties veroorzaken. Er worden meerdere standaardstoffen op de huid aangebracht en daarnaast enkele stoffen die u in het dagelijks leven gebruikt (bijvoorbeeld cosmetische producten). De stofjes worden in tweevoud aangebracht, zodat ook met licht getest kan worden.
Gang van zaken bij een fotoplakproef
De eerste dag van het onderzoek (op maandag) worden de stofjes op de huid aangebracht en wordt een kleine lichttest gedaan, om de gevoeligheid van de huid voor ultraviolet licht (UV-licht) te bepalen. Dit gebeurt op de afdeling Lichtdiagnostiek. De volgende dag wordt deze lichttest beoordeeld. Het is de bedoeling dat u uw rug droog houdt. U kunt tijdens dit onderzoek niet douchen of zwemmen. Na twee dagen (op woensdag), als de stofjes in de huid getrokken zijn, worden de cupjes verwijderd en de huid belicht. Eén veld blijft ter controle onbelicht.
Omdat de reactie van de huid op het licht pas na enkele uren tot dagen te zien is, komt u in principe op vrijdag terug voor een beoordeling van de huid. In overleg met u wordt het tijdstip afgesproken. Het beoordelen van de huid neemt slechts enkele minuten in beslag.
Laatste beoordeling
Na het lichtonderzoek en de fotoplakproef vindt het eindgesprek plaats. U komt dan weer op het spreekuur op de polikliniek. In de week van het lichtonderzoek plant de medewerker van de lichtafdeling deze afspraak samen met u in. De arts i.o. en zonodig de dermatoloog bespreken de conclusies van het onderzoek met u. Zij geven u adviezen of tips mee; zo nodig spreken ze met u een behandelingstraject door.