UMC Utrecht in Beweging
Bewegen is goed, juist tijdens een ziekenhuisopname. In beweging blijven tijdens de opname houdt de conditie op niveau, maakt de kans op complicaties kleiner én zorgt ervoor dat een patiënt sneller naar huis kan.
Ondanks dat bewegen goed is, bewegen patiënten weinig in het ziekenhuis:
- Patiënten brengen overdag 90 procent van de tijd door op hun kamer
- Patiënten liggen overdag 60 procent van de tijd in bed
- Patiënten besteden maar 5 tot 10 procent van de tijd aan bewegen, bijvoorbeeld staan, lopen of therapie
- Bewegen staat nog te weinig op het prioriteitenlijstje van zorgverleners
- Het bed staat centraal
Om dit te veranderen, is vanuit de leerstoel Fysiotherapiewetenschap het project UMC Utrecht in Beweging gestart. Met dit project wil het UMC Utrecht een beweegziekenhuis worden, waarbij ook het effect van dit project op het beweeggedrag van patiënten onderzocht wordt.
Het bewegen van patiënten in kaart brengen uitklapper, klik om te openen
Elke patiënt een beweegsensor
Om het bewegen voor, tijdens en na ziekenhuisopname te stimuleren, maakt het UMC Utrecht sinds mei 2023 gebruik van een beweegsensor. Patiënten dragen de beweegsensor om de enkel. Zo kunnen zorgverleners het beweeggedrag zien in het patiëntendossier en op een scherm op de afdeling. Uit onderzoek blijkt dat patiënten door deze beweegsensor meer gaan bewegen. Lees het artikel met de resultaten. (Engelstalig)
Het is niet zo vreemd dat er weinig bewogen wordt in een ziekenhuis. Op dit moment stimuleert de omgeving op veel afdelingen weinig tot bewegen. Stoelen staan meestal ergens in een hoek, terwijl uw bed centraal in de kamer staat. De gangen zijn saai en er is geen gezellige plek om andere patiënten te ontmoeten of om even te fietsen op een hometrainer.
Bekijk een video van afdeling C4 Oost - Chirurgische Oncologie
Beslishulp Bewegen uitklapper, klik om te openen
Om te voorkomen dat patiënten door de ziekenhuisopname onnodig conditie inleveren, is het dus van belang om patiënten te begeleiden bij voldoende bewegen. Maar wat is voldoende? Daarvoor hebben we de Beslishulp Bewegen samengesteld op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken. De beslishulp helpt zorgverleners en patiënten om gerichte beweegdoelen te stellen.
Om te voorkomen dat de fitheid van patiënten achteruitgaat door de ziekenhuisopname, is het belangrijk dat zij minstens 17 minuten per dag bewegen. Bewegen ze minder, dan is de kans groot dat de patiënt na ontslag thuis meer hulp nodig heeft dan vóór de opname. Als patiënten elke dag tussen de 17 en 40 minuten per dag bewegen, dan blijft hun fitheid van dat moment stabiel.
Om de fitheid van patiënten al tijdens de ziekenhuisopname te verbeteren, dienen zij per dag 40 minuten of meer te bewegen.
Bekijk de afbeelding op groter formaat
Bent u geopereerd? Dan is het belangrijk om elke dag 15 minuten extra te bewegen. Daarvoor hebben we de volgende beslishulp ontwikkeld:
Op schermen in patiëntenkamers '7 minute workouts' uitklapper, klik om te openen
Naast een patiëntfolder en oefengidsen met verschillende oefeningen, kunnen patiënten 7 minute workouts bekijken op de schermen hun patiëntenkamer onder de knop 'Ontspanning en bewegen'. Bekijk de workouts.
In een Beweegziekenhuis uitklapper, klik om te openen
- Besteden patiënten meer tijd aan bewegen
- Heeft bijna geen enkele patiënt nog een pyjama of sloffen aan
- Is de omgeving aantrekkelijk om te bewegen. Er zijn bijvoorbeeld activiteitenruimtes, het eten wordt geserveerd in een afdelingsrestaurant en patiënten kunnen verschillende wandelroutes lopen
- Weet iedere patiënt waarom bewegen belangrijk is en helpen zorgverleners hen bij het meer bewegen
- Meten zorgverleners dagelijks het bewegen en bespreken ze dit samen met de patiënten. Het is een onderdeel van de standaard zorg.
Resultaten uitklapper, klik om te openen
Sinds de start van het project in 2016, zijn er veel mooie resultaten bereikt om meer bewegen tijdens opname zowel binnen als buiten het UMC Utrecht te stimuleren.
Binnen het UMC Utrecht
Beweegplan per afdeling
Verschillende afdelingen hebben een beweegplan op maat gemaakt voor elke patiënt, en gekeken hoe beweging geïntegreerd kan worden in werkprocessen en de zorg voor patiënten. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat patiënten door deze beweegplannen 30 minuten minder per dag - tussen 9.00 en 16.00 uur - liggend in bed doorbrengen. En dus vaker uit bed komen. Lees de resultaten van dit onderzoek. (Engelstalig)
Beweeggedrag in beeld van álle afdelingen
in de afgelopen jaren zijn patiënten op alle afdelingen van het UMC Utrecht geobserveerd. Uit deze resultaten blijkt onder andere:
- Patiënten brengen 90 procent van de tijd liggend of zittend door, terwijl 67 procent van de patiënten zelfstandig kan bewegen!
- Rond lunchtijd is 45 procent van de patiënten uit bed, een uur later is dat nog maar 20 procent
- 86 procent van de tijd zijn patiënten in hun kamer: 3 procent van de tijd lopen zij op de gang
Lees de resultaten van dit onderzoek. (Engelstalig)
Buiten het UMC Utrecht
Leidraad ‘Beweegziekenhuizen’
In 2021 werd het ‘Standpunt Beweegziekenhuizen’ opgesteld, dat is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring van fysiotherapeuten. Het biedt praktische tips en voorbeelden om tools en interventies te implementeren die fysieke activiteit tijdens ziekenhuisopname bevorderen.
Meer informatie? uitklapper, klik om te openen
Wilt u meer informatie over bewegen of heeft u vragen over het project UMC Utrecht in Beweging?
Kijk dan op de informatiepagina voor patiënten.
U kunt ook contact opnemen met de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap & Sport via telefoonnummer 088 755 88 31, of e-mailen naar beweging@umcutrecht.nl.