Voor patiënten met nierfalen is steeds meer mogelijk
Door nierfalen zijn in Nederland ongeveer 6.500 mensen afhankelijk van dialyse. De impact van een nieraandoening en dialyse is groot. In het UMC Utrecht onderzoeken we hoe we de impact kunnen beperken en kijken we naar de mogelijkheden voor de toekomst. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat beschadigde nieren zichzelf herstellen? Dit soort onderzoek valt onder regeneratieve geneeskunde.
Het verhaal van Desirée uitklapper, klik om te openen
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Deze video vertelt het verhaal van Desirée (in herinnering: 23 september 2021). Desirée was dialysepatiënt. Doordat haar nieren niet goed meer werkte, werd ze meerdere keren per week behandeld met hemodialyse. Haar wens voor de toekomst was om conditioneel sterker te worden en meer uit het leven te halen. Binnen regeneratieve geneeskunde zetten we ons hiervoor in.
Wat is regeneratieve geneeskunde? uitklapper, klik om te openen
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
De regeneratieve geneeskunde ontwikkelt nieuwe behandelingen waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt ingezet. Een voorbeeld is stamceltransplantatie voor kinderen met een ernstige vorm van leukemie. We richten ons op herstel van kraakbeenschade, wervelkolomchirurgie, regeneratie van hartspier, vaten en hartkleppen, darmaandoeningen en nierziekten. Zo krijgt een nierpatiënt nu in veel gevallen een niertransplantatie wat het beschadigde weefsel vervangt. In de regeneratieve geneeskunde is het de bedoeling dat het lichaam in de toekomst het beschadigde weefsel zelf kan herstellen.
Nierfalen & regeneratieve geneeskunde uitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht werken we binnen de regeneratieve geneeskunde aan verschillende oplossingen voor mensen met nierfalen. Zo zoeken we naar een oplossing voor dialyse, werken we aan mini-nieren en gaan we stap voor stap richting een nier op maat. Marianne Verhaar, hoogleraar experimentele nefrologie, vertelt over het onderzoek naar deze verschillende oplossingen.
Drie verhalen over regeneratieve geneeskunde voor nierfalen
In dit drieluik voor Dialyse & Nefrologie Magazine vertellen wetenschappers van het UMC Utrecht over het onderzoek dat zij doen om dialyse in de toekomst effectiever, duurzamer en minder ingrijpend te maken, en in de verre toekomst mogelijk zelfs overbodig.
Behandelingen & onderzoek in beeld
Welke behandelingen zijn mogelijk bij nierfalen? En welke onderzoeken lopen er binnen de regeneratieve geneeskunde naar behandelingen bij nierfalen?
De draagbare kunstnier uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht werkt aan een draagbare kunstnier. Patiënten moeten die kunnen gebruiken wanneer ze willen. Dit is een uitkomst, omdat zij anders wel drie keer in de week naar het ziekenhuis moeten voor dialyse. Hoe ver zijn we met de draagbare kunstnier? Klinisch onderzoeker en nefroloog Karin Gerritsen vertelt erover.
Het UMC Utrecht werkt samen aan de draagbare kunstnier met De Nierstichting. Zij publiceerden in 2022 ook informatie over dit project.
Zo werken mini-nieren uitklapper, klik om te openen
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Op dit moment doen wij veel onderzoek naar mini-nieren. Die maken we van volwassen stamcellen uit de nier. De stamcellen zorgen voor vernieuwing van niercellen, maar repareren ook de nier als er schade is. We willen de mini-nieren delen tot grote hoeveelheden. Die hopen we ooit in te zetten om de nierfunctie te vervangen voor patiënten met nierfalen.
Kan de nier zichzelf herstellen? uitklapper, klik om te openen
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Mini-nieren kweken uit urinecellen in het laboratorium lukt al. En uiteindelijk moet dit proces leiden tot het maken van een nier op maat. Voor het zover is gaan daar nog jaren aan onderzoek overheen. Wel komen handige tussenstappen - waar patiënten ook al wat aan hebben – langzaam maar zeker in zicht. En dat is fijn voor patiënten zoals Desirée.
Blijf op de hoogte uitklapper, klik om te openen
Altijd op de hoogte zijn van het UMC Utrecht en de onderzoeken die we doen? Volg onze social media kanalen.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Steun stamcelonderzoek
Steun het stamcelonderzoek van Vrienden UMC Utrecht
Dagboek van Elana
Bekijk een dag uit het leven van een onderzoeker
Organoïden en de toekomst (NVN)
Meer informatie
Dialyse 2.0 (Nierstichting)
Meer informatie
Wisselwerking - een tijdschrift voor en door nierpatiënten (NVN)
Meer informatie