Een onderdeel van de bloedgroep is de rhesusfactor. Je hebt rhesus negatief of rhesus positief bloed. Dit wordt achter je bloedgroep aangegeven, dus bijvoorbeeld A positief, of O negatief. Mensen met rhesus positief bloed hebben op de rode bloedcellen een bepaald eiwit zitten. Mensen met rhesus negatief bloed hebben dit eiwit niet.
Wanneer een vrouw met rhesus negatief bloed, zwanger is van een kind met rhesus positief bloed, dan kan dit problemen opleveren. Dit gebeurt zodra het bloed van het kind in aanraking komt met het bloed van de vrouw. De vrouw gaat dan antistoffen maken tegen de rhesusfactor van het kind. Het bloed van de moeder reageert als het ware vijandig op de rode bloedcellen van de baby.
Deze antistoffen kunnen in een volgende zwangerschap problemen opleveren. De antistoffen in het bloed van de vrouw kunnen via de placenta bij de ongeboren baby komen en allerlei schade veroorzaken zoals ernstige bloedarmoede. Om dit te voorkomen krijgen deze vrouwen een anti D injectie.
Anti D injectie uitklapper, klik om te openen
Alle vrouwen die de polikliniek vroege zwangerschap bezoeken vragen wij naar de bloedgroep. Als dit niet bekend is, prikken we bloed om dit te vast te stellen.
Vrouwen die rhesus negatief bloed hebben moeten een anti D injectie krijgen in de volgende situaties:
- Na de geboorte van een rhesus positief baby.
- Een miskraam bij een zwangerschapsduur van meer dan tien weken.
- Een buitenbaarmoederlijk zwangerschap.
- Na een curettage ongeacht de zwangerschapsduur.
- Na een vruchtwaterpunctie.
Anti D voorkomt dat de vrouw antistoffen gaat maken tegen het rhesus positief bloed van het kind bij een volgende zwangerschap. U krijgt de injectie van de verpleegkundige van de polikliniek vroege zwangerschap. Mogelijke bijwerkingen van de injectie zijn lokale reactie op de insteekplaats zoals een rode pijnlijke plek in de plaats van de injectie, koorts, gevoelens van onbehagen, hoofdpijn, huidreacties en rillingen. Hebt u nog vragen over de bovenstaande informatie dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek vroege zwangerschap.
Wij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer 06 50 1247 19.
Contact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie.
Samenwerking met Bergman Clinics
UMC Utrecht gynaecologen zien nieuwe patiënten met gynaecologische klachten voor onderzoek en eventuele behandelingen in Bergman Clinics. Zowel UMC Utrecht als Bergman Clinics streven naar ‘Juiste zorg op de Juiste plek’ en kwalitatief hoogstaande gynaecologische zorg met korte toegangstijden. Op die manier maakt het UMC Utrecht ruimte voor de huidige en vooral toekomstige patiënten die meer specialistische zorg nodig hebben of voor patiënten met een complexe achtergrond.