Brein in werking - voorlichtingsgroep voor mensen met (niet aangeboren) hersenletsel
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) kan gevolgen hebben voor uw denken, emoties en gedrag. Bij hersenletsel zijn deze gevolgen niet altijd direct merkbaar of herkenbaar, ook niet voor uw naasten of omgeving. In het UMC Utrecht is op de polikliniek Revalidatie een voorlichtingsgroep over de gevolgen van NAH. Hier leest u of dit iets voor u is en hoe u zich aan kan melden.
Doel van de voorlichting uitklapper, klik om te openen
Het doel van deze voorlichtingsgroep is u en uw partner meer informatie te geven over deze, vaak onzichtbare gevolgen, na hersenletsel. Doordat de voorlichting gegeven wordt in groepsverband met andere mensen met NAH kan er ook informatie worden uitgewisseld onderling. U kunt ervaringen en adviezen delen en van elkaar leren. Contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kan een positieve bijdrage hebben aan uw behandeling en verwerking.
Inhoud uitklapper, klik om te openen
Er zijn vijf bijeenkomsten met allemaal een verschillend thema. Op deze manier worden verschillende onderwerpen die van belang zijn bij NAH aan de orde gesteld.
De vijf thema’s zijn:
- De verandering in kaart: wat is er veranderd sinds het NAH?
- De onzichtbare gevolgen na NAH: wat zijn de ervaringen, hoe gaan u en uw naaste er mee om?
- Deelnemen in de maatschappij: energiemanagement en hoe kan dit opgebouwd worden?
- Sociale relaties en steun
- Omgaan met emoties
Tijdens de bijeenkomsten wordt u een enkele keer gevraagd thuis een (kleine) opdracht te maken. Daarnaast vragen wij u een aantal vragenlijsten in te vullen over de bijeenkomsten.
Voor wie zijn de bijeenkomsten bedoeld? uitklapper, klik om te openen
De voorlichting is bedoeld voor mensen na een beroerte, een hersenoperatie, hersenkneuzing of een andere aandoening aan de hersenen. Ook uw partner of naaste wordt uitgenodigd aan deze bijeenkomsten deel te nemen. Hersenletsel heeft ook gevolgen voor de naasten. Zij revalideren met u mee en zijn dus ook van harte uitgenodigd voor deze voorlichting. De voorlichting vindt plaats in een kleine groep van 4 tot 10 personen. Er zijn 2 gespreksleiders aanwezig.
Plaats en tijd uitklapper, klik om te openen
De voorlichting vindt plaats gedurende vijf weken en zal per keer 2 uur duren. In deze 2 uur wordt een pauze ingelast.
Dag: __________________________
Tijd: __________________________
De voorlichting vindt plaats op de polikliniek revalidatie (Bouwdeel W) van het UMC Utrecht.
Aanmelding uitklapper, klik om te openen
Meestal is de voorlichtingsgroep een onderdeel van het revalidatieprogramma dat u volgt. Bent u nog niet bekend bij de revalidatiearts en denkt u dat deze groep iets voor u is, dan kunt u dat aangeven bij uw neuroloog, een andere specialist of uw huisarts. Uw arts kan u dan verwijzen naar de polikliniek revalidatie. Een revalidatiearts bekijkt vervolgens of u in aanmerking komt voor de voorlichtingsgroep.
Vergoeding uitklapper, klik om te openen
De voorlichtingsgroep wordt door uw zorgverzekeraar vergoed als poliklinische revalidatiebehandeling.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Revalidatie
revalidatie.sport@umcutrecht.nl
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8:00 – 17:00 uur.