Uw arts heeft met u gesproken over een ganglion Impar blokkade. Een ganglion Impar blokkade is een bepaald soort zenuwblokkade. Algemene informatie over een zenuwblokkade vindt u onder Zenuwblokkade.
Een ganglion Impar blokkade is een onderbreking van het ganglion Impar, een zenuwknoopje dat aan de voorkant van het staartbeentje (het stuitje) ligt. Dit zenuwknoopje is een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel regelt automatisch verschillende processen in ons lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering, zweten en stofwisseling. Ook is het belangrijk bij sommige vormen van pijn.
Een ganglion Impar blokkade kan zinvol zijn bij de volgende klachten:
- Pijn aan het staartbeentje (“coccygodynie”)
- Pijn vanuit de anus, endeldarm, geslachtsorganen of het gebied rond de anus
Wat is het verschil tussen een proefblokkade en een langwerkende blokkade? uitklapper, klik om te openen
De anesthesioloog probeert eerst door proefblokkades vast te stellen of het ganglion Impar betrokken is bij de pijn. Een proefblokkade is een tijdelijke, diagnostische blokkade met een kortwerkend verdovingsmiddel. Alleen als na een proefblokkade pijnvermindering optreedt, wordt een behandeling met een langere werkingsduur gedaan. Dit kan meestal niet op dezelfde dag plaatsvinden.
Soms besluit de anesthesioloog-pijnspecialist om direct een langwerkende blokkade te doen. Dit bespreekt uw arts altijd van tevoren met u.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- Als u antistolling (bloedverdunners) gebruikt (b.v. Sintrom®, Marcoumar® of Acenocoumarol) dan moet u hier vóór de behandeling mee stoppen. Bespreek met uw behandelend arts hoe lang van tevoren dat nodig is.
- Vertel het uw arts als u overgevoelig bent voor röntgencontrastvloeistof.
- Als u zwanger bent of denkt te zijn, kan de behandeling niet plaats vinden.
- U kunt op de ochtend van behandeling gewoon eten en drinken en uw overige medicijnen innemen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft.
- De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een kwartier.
- De behandeling vindt in principe in een dagbehandeling plaats.
- Als u op de dag van behandeling koorts hebt, kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de secretaresse van de polikliniek voor pijnbehandeling (088 75 561 63). Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen vanwege de kans op tijdelijk krachtverlies of uitval van gevoel. Wilt u er zelf voor zorgen dat iemand u naar huis brengt?
Behandeling uitklapper, klik om te openen
U ligt tijdens de behandeling op uw buik. De anesthesioloog geeft een plaatselijke verdoving bij het stuitje. Met behulp van röntgendoorlichting wordt een naald, door het plaatselijk verdoofde gedeelte heen, tot bij de voorkant van het staartbeentje geprikt. Vervolgens controleren we de juiste positie van de naald met röntgencontrastvloeistof en wordt het verdovingsmiddel ingespoten. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U moet rekening houden met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer een uur.
Als er een proefblokkade is gedaan dan zal het effect binnen enkele uren optreden en ook weer uitwerken. Bij een behandeling met medicatie voor langere werking kan het enkele dagen tot weken duren voor u merkt of de behandeling effect heeft gehad. Soms is een aanvullende behandeling nodig.
Bijwerkingen uitklapper, klik om te openen
Bijwerkingen die op kunnen treden zijn:
- een bloeduitstorting of napijn op de plaatst waar geprikt is. De napijn kan enkele dagen duren, u mag hiervoor zo nodig paracetamol gebruiken.
Complicaties uitklapper, klik om te openen
De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd en leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De anesthesioloog overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico’s met zich meebrengt.