In overleg met uw arts heeft u besloten het geneesmiddel secukinumab (Cosentyx®) te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.
Werking uitklapper, klik om te openen
Secukinumab wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen met spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew) en artritis psoriatica, waarbij voorafgaande behandeling(en), onvoldoende effect hebben gehad.
Secukinumab is een middel dat de werking van het eiwit (cytokine) interleukine-17A neutraliseert. Dit eiwit komt bij spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew) en artritis psoriatica in verhoogde mate voor en veroorzaakt mede de ontsteking.
Behandelmethode uitklapper, klik om te openen
- Secukinumab is de werkzame stof. De merknaam is Cosentyx®.
- Secukinumab wordt via een onderhuidse (subcutane) injectie toegediend met behulp van een prikpen. De meeste patiënten kunnen zichzelf de injectie toedienen. De reumaverpleegkundige kan u helpen te leren spuiten.
- Secukinumab wordt bij artritis psoriatica in week 0,1, 2, 3 en 4 gegeven. Vanaf week 4 elke maand.
- De dosering is meestal 150mg per injectie. Bij matig tot ernstige psoriasis of onvoldoende reactie op een voorgaande behandeling met anti-TNF kan er ook voor 300 mg worden gekozen.
- Secukinumab wordt bij spondylitis ankylopoetica in week 0,1, 2, 3 en 4 gegeven. Vanaf week 4 elke maand. De dosering is meestal 150mg per injectie.
- Als de behandeling na 16 weken geen effect heeft moet de behandeling worden heroverwogen.
- Secukinumab wordt vaak in combinatie met methotrexaat gegeven omdat de combinatie van deze twee medicijnen over het algemeen een beter resultaat geeft dan deze medicijnen afzonderlijk. Secukinumab kan echter ook alleen worden gegeven.
Bij alle patiënten die beginnen met een behandeling met secukinumab, wordt er getest of er een vroegere besmetting met tuberculose is geweest. Dit doen we via een bloedtest en met een röntgenfoto van de longen. Daarnaast controleren we met een bloedonderzoek of u in aanraking bent geweest met HIV en hepatitis B en C. Zo nodig spreken we aanvullend onderzoek met u af.
Bijwerkingen uitklapper, klik om te openen
Zoals elk geneesmiddel kan ook secukinumab bijwerkingen hebben, al krijgen de meesten daar niet mee te maken. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig in ernst. De meest voorkomende en/of belangrijke bijwerkingen zijn:
- Een huidreactie rondom de injectieplaats.
- Infecties van de bovenste luchtwegen
- Koortslip
- Diarree
- Loopneus
- Mondspruw
- Voetschimmel
- Oorontsteking
- Tekort witte bloedcellen.
- Allergische reactie
Neem contact op met uw behandelend arts of reumaverpleegkundige bij:
- Verschijnselen van een allergische reactie zoals zwelling van het gezicht, de lippen, de mond of de keel, die het slikken of ademen kunnen bemoeilijken; huiduitslag, galbulten, gezwollen handen, voeten of enkels.
- Verschijnselen van een infectie zoals koorts, verkoudheid, keelpijn, kortademigheid, griepachtige symptomen, diarree, ontstoken wondjes, steenpuisten of een brandend gevoel bij het plassen.
Om de bijwerkingen in een vroeg stadium te ontdekken, laat uw behandelend arts of de reumaverpleegkundige regelmatig uw bloed onderzoeken.
Secukinumab is een relatief nieuw medicijn. Het is mogelijk dat nog niet alle bijwerkingen beschreven of goed bekend zijn. Dat geldt vooral voor de eventuele bijwerkingen op lange termijn. Indien dan ook één of meerdere van bovenstaande verschijnselen of andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling optreden, neem dan contact op met uw behandelend arts of reumaverpleegkundige of met de huisarts bij problemen in avond of weekend.
Adviezen uitklapper, klik om te openen
- Lees de bijsluiter.
- Bespreek uw vragen met uw behandelend arts of reumaverpleegkundige.
- Secukinumab moet in de koelkast - niet in het vriesvak - bewaard worden.
- Bij verschijnselen van infecties zoals koorts, verkoudheid, griep, hoesten, keelpijn, ernstige kortademigheid en steenpuisten, is overleg met uw (huis)arts of reumaverpleegkundige raadzaam.
- Als u geopereerd moet worden is overleg met uw behandelend arts noodzakelijk. Afhankelijk van uw situatie kan het advies namelijk zijn om 12 weken voor een operatie geen secukinumab te gebruiken.
- Als u zwanger wilt worden, is overleg met uw reumatoloog noodzakelijk. Doorgaans is het advies 20 weken voor conceptie secukinumab te staken.
- Als u secukinumab gebruikt, mag u geen borstvoeding geven.
- Mannen die secukinumab gebruiken, worden afgeraden zwangerschap te veroorzaken. Doorgaans is het advies 20 weken tevoren secukinumab te staken.
- Hebt u vragen over zwangerschap, overleg dan met uw behandelend arts of de reumaverpleegkundige.
- Als u secukinumab gebruikt, is er geen bezwaar tegen de ‘griepprik’.
- Vaccinaties (nodig voor sommige verre reizen) met verzwakt levend virus, zoals het gele koorts vaccin mogen niet samen met secukinumab. Als een vaccinatie met verzwakt levend virus toch nodig is moet de secukinumab vóór vaccinatie 20 weken zijn gestopt; ná vaccinatie kan de therapie op zijn vroegst na 2 weken worden hervat.
Vragen uitklapper, klik om te openen
Neem gerust contact op met het UMC Utrecht als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen.
Hebt u vragen? U kunt contact opnemen met de polikliniek reumatologie via telefoonnummer 088 75 574 28.
U kunt ook een bericht sturen naar uw zorgverlener via het Mijn UMC Utrecht patiëntportaal: mijn.umcutrecht.nl.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Reumatologie en klinische immunologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur