Uw arts heeft bij u vastgesteld dat uw bloeddruk na het eten daalt. Dit noemen we postprandiale hypotensie.
Deze folder informeert u in het kort. Waardoor daalt de bloeddruk, welke verschijnselen kunnen er optreden en hoe kunt u hier het beste mee omgaan.
Wat is postprandiale hypotensie?
Bij postprandiale hypotensie daalt uw bloeddruk binnen 2 uur na de maaltijd. Deze bloeddrukdaling is tijdelijk en komt vaak voor bij ouderen en bij mensen met diabetes mellitus, hartfalen, de ziekte van Parkinson en Alzheimer dementie.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van postprandiale hypotensie.
Na het eten gaat er meer bloed naar het maagdarmstelsel voor de vertering van het eten. Ook kunnen bij de vertering bepaalde stoffen (hormonen) vrijkomen die invloed hebben op de bloeddruk. Als gevolg hiervan gaat er minder bloed naar het hoofd en kunt u duizelig worden.
Klachten/verschijnselen uitklapper, klik om te openen
Door daling van de bloeddruk na het eten kunt u last krijgen van één of meer van de volgende verschijnselen:
- vermoeidheid, slaperigheid
- duizeligheid, flauwvallen, bewustzijnsdaling
- bleek uitzien, transpireren, beven, trillen, verstoorde spraak
- misselijkheid, braken
- vallen
Deze verschijnselen kunnen optreden na iedere maaltijd, maar zijn meestal het hevigst na het ontbijt en de lunch. Ouderen hebben door deze klachten een grotere kans om te vallen.
Wees voorzichtig in de volgende situaties:
- bij snelle houdingsveranderingen (niet te snel opstaan)
- in een warme omgeving
- bij een volle blaas en/of darmen
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Er bestaat geen behandeling voor postprandiale hypotensie. Wel kunt u een aantal leefstijl-adviezen opvolgen die de klachten kunnen verminderen. Deze zijn gericht op:
- bewegen
- eten en drinken
- medicatie
Adviezen voor bewegen
- Verander niet plotseling van lichaamshouding, door bijvoorbeeld te snel op te staan. Uw bloeddruk daalt dan namelijk meer, waardoor klachten kunnen toenemen.
- Span voor het opstaan de buik en beenspieren aan door de tenen naar de neus te bewegen. Door aanspanning pompt het bloed terug naar het hart.
- Neem na iedere maaltijd voldoende rust. Wij adviseren u om tenminste 1 uur tot 1,5 uur te rusten. Dit kan op bed (eventueel met de hoofdsteun omhoog), maar ook in de stoel.
- Zorg dat u niet te lang achter elkaar stilstaat. Neemt u zo mogelijk een opvouwbaar stoeltje of de rollator mee. U kunt dan altijd gaan zitten als u klachten heeft.
- Als u duizelig wordt terwijl u staat, ga dan zo snel mogelijk zitten of liggen en bij voorkeur met de benen omhoog.
- Bij sommige mensen helpt het dragen van hoge steunkousen tot in de liezen of een buikband. Daardoor kan er minder bloed naar buik en benen zakken. Overleg dit met uw arts.
Adviezen voor eten en drinken
- Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Het advies is 1,5 tot 2 liter per dag. Bij een tekort aan vocht kan uw bloeddruk dalen.
- Het is beter om maaltijden te spreiden over de dag. Neemt u kleinere porties, meerdere keren per dag (6), in plaats van 3 grote maaltijden.
- Verspreid het gebruik van koolhydraten, zoals pasta’s, kaas en vlees, over de dag. Het innemen van veel koolhydraten tegelijkertijd kan leiden tot daling van de bloeddruk
- Eet de meest koolhydraatrijke maaltijd (meestal de warme maaltijd) ’s avonds, omdat dan de klachten meestal het minst zijn.
- Zorg voor voldoende zoutinname, bijvoorbeeld door bouillon te drinken. Let op: bij hoge bloeddruk of hartproblemen dit altijd eerst overleggen met uw arts.
- Drink cafeïne-houdende dranken, zoals koffie of thee. Cafeïne vernauwt namelijk de bloedvaten.
- Drink bij voorkeur geen alcohol. Inname van alcohol kan leiden tot een daling van de bloeddruk.
Leefstijladviezen voor medicatie
- Sommige medicijnen kunnen van invloed zijn op de bloeddruk. Overleg met uw arts over uw medicatie.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Geriatrie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.
Voor een afspraak op de algemene polikliniek hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Mocht u een afspraak hebben en verhinderd zijn, laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten, zodat wij de vrijgekomen afspraak kunnen gebruiken voor iemand anders.