- Maag- darmklachten zoals een vol gevoel, misselijkheid en braken, of diarree.
- Ontsteking van het mondslijmvlies (pijnlijke plekjes; aften).
- Hoofdpijn.
- Huiduitslag.
- Jeuk.
- Soms haaruitval.
- Iets grotere vatbaarheid voor infecties zoals griep, blaasontsteking, longontsteking, gordelroos. Verschijnselen van infecties zijn bijvoorbeeld koorts, verkoudheid, hoesten, keelpijn en kortademigheid.
- Verstoorde bloedaanmaak. Tekenen daarvan kunnen zijn: erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus, snel blauwe plekken.
- Kortademigheid en hoesten.
- Verstoring van de leverfunctie.
Om de bijwerkingen in een vroeg stadium te ontdekken, laat uw longarts of de verpleegkundig specialist regelmatig uw bloed onderzoeken. Twee weken na elke verandering in de dosering is bloedonderzoek noodzakelijk. Na elk bloedonderzoek volgt een telefonisch consult met de verpleegkundig specialist of de longarts. Soms is het noodzakelijk om de dosis van de medicatie aan te passen. Indien u na het afnemen van bloed niet binnen dezelfde week bent gebeld, kunt u contact opnemen met de polikliniek longziekten. Ook bij lichamelijke klachten kunt u contact opnemen met de polikliniek longziekten.
Om de kans op bijwerkingen te verkleinen, schrijft de arts foliumzuur voor. De arts bepaalt de dosering. Foliumzuur mag niet op dezelfde dag als de MTX worden ingenomen.
Bij maag- en/of darmklachten kan het zinvol zijn om de MTX-tabletten te vervangen door injecties.