U krijgt deze folder omdat u nekklachten heeft, waarschijnlijk door een val of botsing. Bij de meeste ongevallen wordt een CT-scan van de nek gemaakt om een breuk op te sporen. Indien er geen breuk gevonden wordt, spreken we van een nekkneuzing. Dit betekent dat de zachte weefsels, zoals de spieren, pijnlijk kunnen zijn. In deze folder vindt u daar meer informatie over.
Klachten uitklapper, klik om te openen
Een nekkneuzing kan gepaard gaan met verschillende klachten. De volgende klachten kunt u verwachten:
- Pijn en stijfheid in de nek en/of schouders
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen/slaperigheid
- Emotionele instabiliteit/sneller geïrriteerd zijn
- Oorsuizen
Adviezen uitklapper, klik om te openen
- Een nekkneuzing zit in de spieren van de nek. Door deze te bewegen (wat met een nekkraag tegengehouden wordt) zal herstel optreden en zullen de klachten afnemen. Als de pijnklachten te hevig zijn, wordt soms toch voor de eerste dagen ter comfort een nekkraag gegeven.
- U hoeft niet de hele tijd in bed te blijven. Het is het beste als u de tijd in bed rustig vermindert, zodat u binnen een paar dagen weer gaat bewegen en lopen. U kan dan uw normale activiteiten weer uitvoeren.
- Probeer de nek en het hoofd normaal te blijven bewegen. Dan zal herstel optreden en klachten zullen afnemen. Als u hier te angstig voor bent of ondersteuning nodig heeft, kunt u hulp vragen van een fysiotherapeut.
- Gebruik indien nodig de voorgeschreven pijnstilling. Dit is belangrijk, omdat de pijnstilling u helpt de nek zo normaal mogelijk te bewegen.
- Doe alles wat u kunt en probeer uw activiteiten dagelijks wat verder uit te breiden.
- Zorg dat u zo min mogelijk televisie kijkt, de computer gebruikt en/of videospelletjes speelt.
- Drink geen alcohol.
- Soms gaat een nekkneuzing ook samen met een hersenschudding (licht traumatisch schedelhersenletsel). Daarover is informatie te vinden op: LTH-hersenletsel (neurologie.nl)
Herstel uitklapper, klik om te openen
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf door bovengenoemde adviezen op te volgen. Slechts een klein deel van de mensen houdt blijvende klachten. Als de klachten onvoldoende verbeteren in de eerste 2 weken, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie voor een controle afspraak.
Neem ook contact op met het ziekenhuis (polikliniek Orthopedie) indien de volgende klachten optreden en deze nog niet aanwezig waren toen de arts u onderzocht.
- Tintelingen in de armen en/of handen
- Krachts- en/of gevoelsverlies in de armen of benen
- Evenwichtsproblemen
Oefeningen uitklapper, klik om te openen
Oefeningen die het herstel van een nekkneuzing kunnen bevorderen:
1. Spieren versterken voor uw nek
Neem uw hand en plaats deze op uw voorhoofd. Duw zachtjes uw hoofd in uw hand en houd dit 5 seconden vast. Neem uw hand en plaats deze op de achterkant van uw hoofd, duw uw hoofd in uw hand en houd dit 5 seconden vast. Plaats uw hand op de zijkant van uw hoofd en duw uw hoofd in uw hand. Houd dit 5 seconden vast. Plaats uw hand op de zijkant van uw hoofd en duw uw hoofd in uw hand. Houd dit 5 seconden vast.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 3 keer.
2. Schouders optrekken
Laat beide armen op een tafel rusten. Til langzaam uw schouders op. Til ook uw aangedane schouder op. Houd dit 2 seconden vast. Laat uw schouders langzaam zakken.
Doe de oefening 15 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 2 keer.
3. Kin intrekken
Start zittend met uw schouders naar achteren en beneden getrokken. Kijk recht vooruit. Trek uw kin in, zodat het lijkt of u een onderkin hebt, houd dit 2 seconden vast en ontspan. Herhaal.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 3 keer.
4. Schouders naar achteren trekken
Start zittend en plaats uw handen op uw heupen. Laat uw schouders naar voren vallen door uw bovenrug bol te maken, en knijp dan uw schouderbladen naar elkaar toe, en trek uw schouderbladen in als de ellebogen naar buiten komen en weer terug. Houd 5 seconden vast. Houd uw schouders naar beneden geduwd en te allen tijde weg van de oren.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 4 keer.
5. Draaien van de nek terwijl u ligt
Lig plat op uw rug met een klein kussen of een handdoek onder uw hoofd. Draai uw hoofd en kijk over uw schouder. Houd uw hoofd in contact met de handdoek. Houd 5 seconden vast. Beweeg terug naar de startpositie, ontspan en herhaal.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 5 keer.
6. Nek draaien van links naar rechts
Zit rechtop en trek uw kin iets naar binnen. Steek uw kin niet naar buiten, aangezien dit niet goed is voor uw nek. Draai uw hoofd langzaam naar links, zo ver als u kunt. Houd dit 3 seconden vast. Draai uw hoofd langzaam terug. Draai uw hoofd langzaam naar rechts zo ver als u kunt. Houd dit 3 seconden vast. Draai uw hoofd terug naar een neutrale houding.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 3 keer.
7. Diepe ademhaling terwijl u zit
Begin in een comfortabele zittende positie met minimale afleiding om u heen.
- Stap 1 - adem diep in door uw neus
- Stap 2 - houd uw adem 2 seconden in
- Stap 3 - adem lang uit door uw mond
- Concentreert u zich op uw ademhaling.
- Het is normaal dat uw geest afdwaalt, dus als dat het geval is, hoeft u alleen maar terug te keren naar uw ademhaling.
- Let vooral op de lange, langzame uitademing.
- Naarmate u zich meer op uw gemak voelt met deze oefening, begint u zich de adem voor te stellen terwijl deze in en uit uw longen stroomt.
Doe de oefening 5 keer achter elkaar, pak even rust en herhaal de oefening in totaal 2 keer.
8. Draaien van de nek, om hem los te maken
Zit rechtop op een stoel. Om uw rotatie aan de linkerkant te vergroten, zet u uw linkerhand om uw nek. Draai uw hoofd naar links, terwijl u tegelijkertijd met uw middelvinger om uw nekgewrichten draait om de beweging te ondersteunen. Beweeg rustig heen en weer, waarbij u tegelijkertijd de vingers meebeweegt.
Doe de oefening 1 keer, pak even rust en herhaal de oefening 1 keer.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.