In deze folder vindt u informatie over een operatie bij een goed of kwaadaardige tumor in de oogkas. Tijdens deze operatie wordt (een deel van) de tumor verwijderd of een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek. In veel gevallen is het noodzakelijk dat u voor deze ingreep wordt opgenomen in het ziekenhuis. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie.
Wanneer wordt een orbitotomie uitgevoerd? uitklapper, klik om te openen
Er zijn 2 redenen waarom een orbitotomie wordt uitgevoerd. Ten eerste kan een orbitotomie uitgevoerd worden om de aard van de tumor vast te stellen als dit via een ander onderzoek niet mogelijk is. Het doel is een definitieve diagnose te kunnen stellen.
Ten tweede kan een orbitotomie uitgevoerd worden om een tumor geheel of gedeeltelijk te verwijderen, wanneer dit niet mogelijk is met behulp van medicijnen en/of bestraling.
Voorbereiding thuis uitklapper, klik om te openen
Medicijngebruik
Wanneer u bloedverdunners gebruikt zal uw oogarts met u bespreken of en wanneer u deze medicijnen moet stoppen voor de operatie.
Overleg hierover wel met uw huisarts en/of specialist
In overleg met uw oogarts hervat u deze medicijnen na de operatie. Mocht u de dag van de opname griep of koorts hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met het opnamebureau van de afdeling Oogheelkunde (telefoonnummer. 088 75 568 00). De arts bekijkt dan of de operatie kan plaatsvinden. Soms is het beter een nieuwe afspraak te maken.
De operatie uitklapper, klik om te openen
De dagen na de operatie is het verstandig om met een extra kussen in bed te liggen of het hoofdeinde van uw bed wat hoger te zetten. De druk op de ogen vermindert hierdoor. Na de operatie wordt gedurende een aantal uren pupilcontrole gedaan door met een lampje in uw oog te schijnen.
Om zwelling van de oogleden zoveel mogelijk tegen te gaan, krijgt u de eerste uren na de operatie koude kompressen. Ondanks deze koude kompressen wordt zwelling niet altijd voorkomen.
De eerste dagen na de operatie kunt u enige pijn hebben. U kunt dan de verpleegkundige om een pijnstiller vragen. Ook de oogbewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit wordt veroorzaakt door de zwelling en de druk rond het oog na de ingreep. Als u niet al dubbel zag vóór de operatie, gaat u mogelijk de tweede of derde dag dubbel zien. Dit gaat meestal vanzelf over. Als het dubbel zien niet vanzelf over gaat, dan is later misschien een corrigerende operatie nodig.
Omdat er zenuwtakjes zijn doorgesneden, kunnen uw voorhoofd, wangen, bovenlip en bovenkaak (tijdelijk) verdoofd aanvoelen. Dit kan een aantal weken tot maanden duren.
Nazorg uitklapper, klik om te openen
Als u thuis bent, is het verstandig om 2 weken rustig aan te doen. Tevens moet u in deze periode voorzichtig zijn met persen, voorover bukken en zwaar tillen. Seksueel contact mag na 10 dagen. U kunt met uw arts overleggen wanneer u weer mag sporten, zwemmen, fietsen en autorijden.
Vragen uitklapper, klik om te openen
Wellicht heeft u na het lezen van deze folder nog vragen. Uw behandelend arts en verpleegkundige kunnen eventueel nadere toelichting of uitleg geven. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden. Telefoonnummer 088 75 567 97.
Voor vragen omtrent opname en operatie kunt u een bericht achterlaten op het antwoordapparaat van opnamebureau Oogheelkunde. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld. Telefoonnummer 088 75 568 00.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw oogarts.
Polikliniek Oogheelkunde
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 11.30 uur en tussen 13:00 en 16:45 uur.