U heeft een afspraak op de polikliniek Urologie van het UMC Utrecht. In deze brochure vindt u onder andere informatie over de verschillende medewerkers binnen onze polikliniek, over de gang van zaken rond uw afspraak en over uw rechten als patiënt. U krijgt ook een routebeschrijving.
Voorbereiding polikliniekbezoek uitklapper, klik om te openen
Vóór u naar het UMC Utrecht komt, kunt u zich als volgt voorbereiden op het polikliniekbezoek:
- Schrijf uw klachten en vragen op, zodat u deze niet vergeet.
Het kan zijn dat bij deze brochure een vragenlijst wordt meegestuurd. Deze vult u in en neemt u mee naar het bezoek aan de arts. Hierin staan vragen over uw klachten en ziektegeschiedenis.
Neemt u het volgende mee:
- Uw afspraakbevestiging.
- Uw verwijsbrief, indien nog niet in ons bezit.
- Uw verzekeringsbewijs.
- Een geldig legitimatiebewijs.
- Overzicht van medicijnen die u gebruikt, verkrijgbaar bij uw apotheek.
Het kan prettig zijn als u een vertrouwd iemand meeneemt, want ‘twee horen immers meer dan één’! De ander kan dan ook aantekeningen maken van het gesprek.
In verband met eventuele ziekenhuisinfecties vragen wij u in onderstaande gevallen telefonisch contact met ons op te nemen:
- Is bij u een ziekenhuisbacterie aangetoond?
- Bent u de laatste twee maanden opgenomen geweest in een ander Nederlands ziekenhuis en was er op die afdeling een uitbraak met een ziekenhuisbacterie?
- Bent u de laatste twee maanden in een buitenlands ziekenhuis of buitenlandse zorginstelling geweest voor opname, onderzoek of behandeling?
- Woont u of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleespluimvee?
- Woont u bij of bent u verzorger van iemand bij wie de MRSAbacterie is aangetoond?
Identificatieplicht
Door de wet ‘Fraudebestrijding zorgverzekeringswetten en identificatieplicht verzekerden’, bent u verplicht zich te kunnen legitimeren.
Identificatie is nodig om;
- Zorg te kunnen dragen voor een juiste registratie in het patiëntenbestand.
- Te voorkomen dat misbruik gemaakt wordt van het medisch dossier en de verzekeringsgegevens.
Als u patiënt bent bij het UMC Utrecht dient u altijd mee te nemen;
- Een geldig legitimatiebewijs.
- Uw verzekerings- of zorgpas.
Ook kinderen onder de 14 jaar moeten zich legitimeren. Helaas hebben zij vaak geen eigen legitimatiebewijs. In dat geval is in ieder geval de verzekeringspolis of het pasje van het kind nodig.
Wat accepteert het UMC Utrecht als legitimatiebewijs?
- Paspoort.
- Identiteitskaart.
- Vreemdelingendocumenten.
- Rijbewijs.
Vrijwilligers
Als u bij aankomst in het ziekenhuis begeleiding wilt, kunt u dat aangeven bij de informatiebalie bij de hoofdingang van het UMC. Een vrijwilliger komt u dan halen. Bij de ingang van de poliklinieken is ook een balie van de vrijwilligers. Hier kunt u de weg vragen en eventueel begeleiding krijgen.
De gang van zaken op de polikliniek uitklapper, klik om te openen
Aanmelden
Volgt u vanaf de hoofdingrang route L. Een plattegrond vindt u achter in deze brochure. U meldt zich bij de balie Poliklinieken Chirurgie, Receptie 23.
U hoort of u kunt plaatsnemen in de wachtkamer of dat er eerst nog andere onderzoeken voor u gepland zijn. Wanneer u aan de beurt bent voor uw afspraak wordt u opgeroepen uit de wachtkamer.
De wachttijden
Wij proberen altijd op tijd te werken. Toch zijn wachttijden soms niet te voorkomen. Er kunnen spoedgevallen zijn of de spreekuren lopen uit door andere onvoorziene gebeurtenissen. De medewerkers van de polikliniek zullen u hierover tijdig informeren. U kunt mee helpen de wachttijden kort te houden door op tijd aanwezig te zijn.
Houdt u rekening met bijvoorbeeld files en slecht weer en de tijd die u nodig heeft om een parkeerplaats te vinden. Soms ontstaat er verwarring doordat patiënten die later arriveren toch eerder worden geholpen.Dit kan komen doordat patiënten op volgorde van afspraak worden geholpen en niet op volgorde van binnenkomst. Het kan ook zijn dat een patiënt een afspraak heeft bij een andere arts dan u.
Het kan voorkomen dat uw arts het nodig vindt om aanvullend onderzoek te doen, bijvoorbeeld op de röntgenafdeling. In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek direct gedaan worden. Het kan zijn dat u dan even moet wachten. Meestal moet voor deze onderzoeken een afspraak gemaakt worden op een andere dag. U krijgt dan een afspraak voor een nieuw consult bij uw arts twee weken na het onderzoek.
Het consult
Een consult bestaat uit een gesprek en meestal ook een lichamelijk onderzoek. Hierna maakt de arts verdere afspraken met u. Wanneer uw arts onderzoeken of ingrepen met u afspreekt, verwijst hij u na het consult naar een verpleegkundige of doktersassistent van de polikliniek. Deze bespreekt de praktische gang van zaken met u en regelt de onderzoeken. Afspraken voor een nieuw consult maakt u bij de afsprakenbalie. In principe krijgt u een afspraak bij dezelfde arts. Het is ook mogelijk dat u een andere uroloog of uroloog (in opleiding) ziet.
Wachtlijst
Wanneer u langere tijd onder controle moet blijven van de uroloog is het niet altijd mogelijk om direct de volgende afspraak te maken. Afspraken kunnen gemaakt worden tot maximaal over 3 maanden. In de wachtlijst kunnen wij zien wanneer u een nieuwe afspraak nodig heeft. De uitnodiging daartoe ontvangt u thuis. Indien er een afspraak voor u is gemaakt waarbij u niet in de mogelijkheid bent om te komen kunt u contact opnemen om de afspraak te wijzigen.
Tolkencentrum
Wanneer u de Nederlandse taal niet goed beheerst en u wilt gebruik maken van een telefonische tolk via het tolkencentrum, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige of de behandelend arts. Het inzetten van een telefonische tolk is gratis. Wanneer u daar behoefte aan heeft, geeft u dit dan zo tijdig mogelijk aan.
Eventuele opname
Wanneer u in aanmerking komt voor opname in het UMC Utrecht, geeft de arts u informatie over de eventuele wachtlijst en het oproepbeleid. Mocht u tijdens de wachttijd nog vragen hebben over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek via het Verpleegkundig Telefonisch Spreekuur.
Indien u voor een operatie in aanmerking komt kan het zijn dat u door een andere arts geopereerd wordt dan door degene die u op de polikliniek heeft gesproken. Zodra u ingepland wordt voor opname krijgt u een schriftelijke oproep ter bevestiging van de opnamedatum.
Voor vragen over de wachttijd kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur bellen met opnamebureau: 088 75 580 20
Voor vragen over de wachttijd kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur bellen met opnamebureau: 088 75 580 20
Verpleegkundig Telefonisch Spreekuur
Van maandag tot en met vrijdag kunt u tussen 8.30 - 9.00 uur en tussen 13.30 - 14.00 uur telefonisch overleggen met een verpleegkundige van de polikliniek Urologie, telefoonnummer 088 75 551 47.
Afspraak afzeggen
Indien u verhinderd bent voor een consult of een onderzoek, geef dit dan tijdig door via telefoonummer 088 75 569 05. De polikliniek is bereikbaar tussen 08.30 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur. Indien nodig maakt de polikliniekmedewerker een nieuwe afspraak met u.
Acute hulp
Indien er zich tijdens de behandeling van uw ziekte situaties voordoen waarbij u direct urologisch advies of medische hulp nodig heeft, adviseren wij u contact op te nemen met het Verpleegkundig Telefonisch Spreekuur. Buiten kantooruren adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Deze zal dan beslissen of het nodig is om contact op te nemen met het ziekenhuis.
De polikliniek als onderdeel van een universitair medisch centrum uitklapper, klik om te openen
De medewerkers van een universitair medisch centrum hebben verschillende taken;
- In de eerste plaats is dit de zorg voor de patiënt.
- Daarnaast heeft het UMC Utrecht ook een opleidingsfunctie. Afgestudeerde artsen (arts-assistenten) worden opgeleid tot medisch specialist en medisch studenten (co-assistenten) worden opgeleid tot arts. Hierdoor komt u waarschijnlijk niet alleen in contact met specialisten, maar ook met co-assistenten en urologen in opleiding. Meer informatie hierover vindt u verderop in deze folder.
- Verder doet het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk vraagt uw arts u mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek.
De verschillende medewerkers
Medisch specialisten (staf)
De medisch specialisten hebben eigen vaste spreekuren op de polikliniek. Er is altijd minstens één medisch specialist op de polikliniek aanwezig. Verder begeleiden en ondersteunen ze de urologen in opleiding die ook spreekuur houden.
Urologen in opleiding
Urologen in opleiding zijn afgestudeerde artsen die in het ziekenhuis worden opgeleid tot specialist. Zij bepalen altijd in overleg met een uroloog welke behandeling uitgevoerd wordt. De urologen in opleiding gaan na een aantal maanden naar een andere afdeling, waardoor u mogelijk een nieuw gezicht krijgt te zien. Dit betekent overigens niet dat u uw verhaal steeds weer opnieuw hoeft te vertellen. De onderzoeken en behandelingen die u ondergaat en alles wat u met de arts heeft besproken, wordt in uw medisch dossier vastgelegd. De arts die u spreekt is dus op de hoogte van uw situatie.
Co-assistenten
Co-assistenten zijn medisch studenten die, als onderdeel van hun opleiding tot arts, in het ziekenhuis praktijkervaring opdoen. Bij consulten en behandelingen op de polikliniek is vaak een co-assistent aanwezig. De co-assistent voert zelf geen behandelingen uit. Nieuwe patiënten hebben vaak eerst een gesprek met een co-assistent. Deze vraagt naar uw ziektegeschiedenis (anamnese), beschrijft deze in uw medisch dossier en bespreekt de bevindingen met één van de urologen. Vervolgens onderzoekt de uroloog u (in principe samen met de co-assistent) en bespreekt deze de verdere behandeling met u. Als u niet wilt dat een co-assistent u onderzoekt, dan kunt u dat zeggen. Wij respecteren dit en noteren het in uw medisch dossier.
Verpleegkundigen en doktersassistenten
De verpleegkundigen en doktersassistenten van de polikliniek assisteren de artsen tijdens de spreekuren. Zij bereiden de spreekuren voor en geven aanvullende informatie aan patiënten. Ze maken afspraken voor het spreekuur, onderzoeken, geven informatie en folders hierover en verzorgen de benodigde formulieren. Zij kunnen uw vragen beantwoorden of u doorverwijzen naar de juiste persoon. De verpleegkundigen en doktersassistententen voeren ook een gedeelte van de behandeling of onderzoeken uit en assisteren bij ingrepen. Ook doen zij zelfstandig verpleegkundige spreekuren bij bepaalde patiëntencategorieën. Er is altijd een arts aanwezig met wie zij kunnen overleggen.
Voor vragen over uw afspraak kunt u op werkdagen tussen 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur bellen, telefoonnummer 088 75 569 05.
Wetenschappelijk onderzoek
In het UMC Utrecht wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht. Het doel hiervan is de medische kennis te vergroten. Hierdoor kan de behandeling van patiënten worden verbeterd. In sommige gevallen kunt u mee doen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Uw arts zal u daar dan vooraf uitvoerig informatie over geven. Vervolgens kunt u zelf beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen.
Algemene informatie uitklapper, klik om te openen
Rechten van de patiënt
Als patiënt heeft u een aantal belangrijke rechten;
- Het spreekt vanzelf dat u zorgvuldige zorg en behandeling ontvangt, zowel medisch als verpleegkundig, aangepast aan uw situatie.
- U heeft recht op informatie over uw ziektebeeld en de door ons voorgestelde behandeling of onderzoeken. Wanneer u wilt dat de arts of verpleegkundige iets nog een keer uitlegt, kunt u dit gerust vragen.
- U heeft het recht om zelf beslissingen te nemen over uw behandeling. U kunt bijvoorbeeld beslissen of u een bepaald onderzoek wilt ondergaan of niet. Wanneer u voor een bepaalde behandeling of onderzoek geen toestemming wil geven, dan verzoeken wij u dit duidelijk aan de arts te melden.
- U kunt ook een ‘second opinion’ (tweede mening) vragen. Dit is het vragen van een mening van een andere zorgverlener dan uw behandelaar. U dient uw behandelaar hiervan wel op de hoogte te stellen. U kunt een second opinion vragen als u bijvoorbeeld een belangrijke beslissing moet nemen over de behandeling of als u twijfelt over een diagnose of behandeling. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoe u het beste kunt handelen voordat u een second opinion vraagt. Als de zorgverzekeraar de kosten van een second opinion niet accepteert komen deze namelijk voor uw eigen rekening.
- Voordat u besluit deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek, heeft u recht op schriftelijke en mondelinge informatie hierover. De arts heeft de plicht deze informatie te geven.
- Wij houden rekening met uw religieuze overtuiging of uw levensbeschouwing.
- Als patiënt heeft u recht op privacy. UMC-medewerkers doen hun best om uw privacy te waarborgen. Dit betekent onder meer dat er zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonlijke en medische gegevens. Deze gegevens worden schriftelijk vastgelegd (onder andere in het medisch dossier) of in de computer opgeslagen. Alléén medewerkers die hiertoe bevoegd zijn, kunnen uw gegevens inzien. Verpleegkundigen, doktersassistenten, artsen maar ook andere ziekenhuismedewerkers hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat de door u verstrekte gegevens uitsluitend voor uw behandeling worden gebruikt. Alleen met uw toestemming kunnen gegevens aan derden worden verstrekt.
- U en uw wettelijke vertegenwoordiger hebben het recht uw medisch en verpleegkundig dossier in te zien. Als u dit wilt doen, kunt u dit overleggen met de behandelend arts of verpleegkundige. Voor het aanvragen van een afschrift van (een deel van) het medisch dossier, kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij uw behandelend arts, hiervoor dient u een kopie van uw legitmatiebewijs mee te sturen. Voor een verzoek om vernietiging van uw medische gegevens bestaat een schriftelijke procedure. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij Patiëntenservice
Van onze kant verwachten wij dat u duidelijke en volledige informatie over uw gezondheidstoestand geeft en meewerkt aan de medische en verpleegkundige behandeling. Dit alles uiteraard binnen de mogelijkheden van uw gezondheid.
Onderzoeken en registraties
Landelijk worden over diverse ziekten gegevens verzameld (registraties). Het UMC Utrecht werkt hier aan mee. Deze registraties hebben als doel bredere kennis over specifieke ziekten te verkrijgen. Bij Patiëntenservice vindt u een overzicht van de landelijke registraties waar het UMC Utrecht aan deelneemt en waarin uw (geanonimiseerde) gegevens mogelijk zijn opgenomen.
Onderzoeksgegevens over ervaringen van patiënten met hun behandeling en over resultaten van verschillende behandelingen, worden anoniem verwerkt. Dat wil zeggen dat deze gegevens later niet gekoppeld kunnen worden aan de naam van een patiënt. De gegevens worden verzameld om de behandeling van onze patiënten te blijven verbeteren.
Klachtenbemiddeling
Hoewel de medewerkers van het UMC Utrecht hun best doen om optimale zorg te verlenen, kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. In dat geval verzoeken wij u om eerst met de betrokkene(n) tot overeenstemming te komen. Als dit niet lukt of als uw voorkeur ernaar uitgaat derden in te schakelen, kunt u zich wenden tot het hoofd van de polikliniek of de afdeling klachtenbemiddeling. U kunt dit naar eigen voorkeur mondeling of schriftelijk doen. In overleg met u zal een van de medewerkers van klachtenbemiddeling uw klacht bemiddelen. Ook kan de medewerker u vertellen hoe de procedure verloopt als u uw klacht ter beoordeling wilt voorleggen aan de Klachtencommissie van het UMC Utrecht. Klachtenbemiddeling gaat vertrouwelijk om met uw klacht.
Meer informatie: www.umcutrecht.nl/klachten
Suggesties
Wanneer u wensen of suggesties heeft die kunnen leiden tot een verbetering van de service aan patiënten in de polikliniek, dan stellen wij het op prijs om deze wensen te horen. U kunt hiervoor de antwoordkaart achter in dit boekje gebruiken.
Gebruik van lichaamsmateriaal
In sommige gevallen bewaart het ziekenhuis een deel van het bij u afgenomen lichaamsmateriaal (zoals bloed) om later te gebruiken bij wetenschappelijk onderzoek naar ziekteoorzaken. Het materiaal wordt geanonimiseerd bewaard. Dit houdt in dat uw naam op geen enkele wijze aan het bewaarde materiaal verbonden is. Voor een universitair medisch centrum is het van groot belang dat er een archief van normaal en ziekelijk of veranderd weefsel wordt opgebouwd. Mocht u bezwaar hebben tegen het gebruik van uw cellen of weefsel, maakt u dit dan kenbaar aan uw behandelend arts. Er wordt dan in uw medisch dossier een aantekening gemaakt.
Kosten
Het UMC Utrecht stuurt de rekening in eerste instantie naar uw zorgverzekeraar. In het algemeen ontvangt u alleen een rekening van de verzekeraar of van het UMC Utrecht voor kosten die niet (geheel) vergoed worden of wanneer u een eigen risico heeft. Voor vragen over uw persoonlijke situatie verwijzen wij u naar uw eigen zorgverzekeraar. Als u niet (of onvoldoende) verzekerd bent, heeft het ziekenhuis het recht u een voorschot te vragen op basis van de te verwachten kosten voor uw behandeling. Het UMC Utrecht heeft algemene betalingsvoorwaarden. Deze voorwaarden kunt u inzien bij de Kamer van Koophandel.
In het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Telefoneren
Mobiel telefoneren is in het UMC Utrecht toegestaan, behalve in die zones waar het storing op medische apparatuur geeft of waar het sociaal onwenselijk is. Bij de toegang tot deze gebieden staan of hangen verbodsborden. Onder andere op de poliklinieken mag u uw mobiele telefoon niet gebruiken. Wij vragen u daarom bij betreding van de poliklinieken uw mobiele telefoon uit te zetten.
Rolstoelen
In de centrale hal van het ziekenhuis, buiten bij de hoofdingang en bij de parkeergarage kunt u een rolstoel lenen. Hiervoor moet u € 1 of € 2 borg betalen, afhankelijk van het type rolstoel. Na uw polikliniekbezoek kunt u de rolstoel weer bij de hoofdingang inleveren en krijgt u uw borg terug.
Winkels, restauratieve voorzieningen
- Op de ‘Piazza’ (achter de winkel van Huffels) en bij de ingang naar de poliklinieken is een koffieshop. Hier kunt u diverse soorten koffie en thee krijgen. Ook in andere dranken, ijs en snacks is er ruime keuze.
- Als u voor of na uw polikliniekbezoek iets wilt eten, kunt u terecht bij het petit-restaurant van Huffels (niveau 1, Zonnestraat).
- In de hoofdpassage vindt u een winkel met een uitgebreid assortiment aan artikelen, een postagentschap, een geldautomaat en een bloemenshop.
Stiltecentrum
Het stiltecentrum is toegankelijk voor iedereen die een moment van rust zoekt. Een gedeelte is ingericht als islamitische gebedsruimte. U vindt het stiltecentrum op niveau 1, bij de winkel van Huffels.
Normen in het ziekenhuis
Om het ziekenhuis voor u en onze medewerkers zo prettig en veilig mogelijk te maken, hebben we een aantal normen opgesteld waar iedereen in het UMC Utrecht zich aan moet houden:
• Ongewenste intimiteiten: Opmerkingen, gebaren, aanrakingen of pressie van seksuele aard worden niet geaccepteerd.
• Discriminatie: Het is verboden om anderen belachelijk te maken, uit te schelden of achter te stellen op grond van afkomst, geloof, geslacht, leeftijd, gedrag, uiterlijk of kleding.
• Geweld: U mag een ander niet hinderen, intimideren, bedreigen (verbaal of non-verbaal) afpersen of mishandelen.
• Wapens: Wapens zijn binnen het ziekenhuis niet toegestaan. Als wapens worden ontdekt, worden ze in beslag genomen en kan u de toegang tot het ziekenhuis worden geweigerd.
• Diefstal en vandalisme: Bij diefstal of vandalisme wordt aangifte gedaan bij de politie. De kosten worden verhaald op de dader.
• Alcohol en drugs: Gebruik van alcohol en drugs is niet toegestaan en niet gedoogd. Bent u onder invloed dan kan u de toegang tot het ziekenhuis worden geweigerd.
Dit mag u van ons verwachten op de polikliniek Urologie
- Al onze medewerkers zijn bevoegd, deskundig en bekwaam
- Wij zullen u altijd gastvrij en behulpzaam ontvangen en te woord staan
- Wij geven u op een respectvolle en klantvriendelijke manier de best mogelijke zorg
- Wij informeren u in begrijpelijke taal volledig over uw onderzoeken en behandeling
- Wij gaan zorgvuldig met uw medische gegevens en vertrouwelijke informatie om
- Wij beschermen en garanderen uw privacy
- Wij verlenen alleen zorg met uw toestemming
- Wij plannen uw afspraken en behandelingen zoveel mogelijk in combinatie met uw andere afspraken in het UMC Utrecht
- Wij zullen u tijdig informeren als het spreekuur meer dan 20 minuten uitloopt
- Wij houden ons aan de afspraken die wij met u maken
Bereikbaarheid uitklapper, klik om te openen
Openbaar vervoer
Het UMC Utrecht is met het openbaar vervoer goed te bereiken.Voor informatie kunt u contact opnemen met het landelijke informatienummer van het openbaar vervoer telefoonnummer 0900 92 92 of u kunt kijken op de Internetsite: www.9292ov.nl.
Parkeren
U kunt uw auto betaald parkeren in de parkeergarage van het UMC Utrecht. De ruimte is echter beperkt. Op sommige tijden kan het zelfs voorkomen dat de parkeergarage vol is. Wij adviseren u dan ook met het openbaar vervoer te komen. Komt u met de auto dan kunt u passagiers eventueel uit laten stappen vlak voor de hoofdingang. De parkeerautomaat vindt u buiten, bij de hoofdingang van het zieken- huis. In de centrale hal is een wisselautomaat.
Parkeertarieven UMC Utrecht
Bezoek onze website voor de actuele parkeertarieven: www.umcutrecht.nl/parkeren
Invalidenparkeerplaats
Indien u met de auto komt en u heeft een invalidenkaart, kunt u parkeren in de hiervoor gereserveerde parkeervakken bij de hoofdingang(tot maximaal één uur parkeren) of in de parkeergarage (laag 2, betaald parkeren). Uw vergunning dient duidelijk achter de voorruit zichtbaar te zijn. In de parkeergarage zijn ook rolstoelen te leen (borg € 1 of € 2).
Taxivervoer
Bij de receptie bij de hoofdingang kunt u een taxi laten bellen. Wanneer u met de taxi gebracht wordt, kan de taxi gebruik maken van de taxistandplaatsen bij de hoofdingang of in de parkeergarage (laag 2).
Route in het UMC Utrecht
Op de volgende bladzijde vindt u een plattegrond van het UMC Utrecht. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de receptie bij de hoofdingang.

Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw behandeling of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntenportaal) of via de polikliniek Urologie
Polikliniek Urologie
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.30 - 12 uur en van 13.30 - 16 uur