In Nederland heeft iedereen een kans van ongeveer 5% (1 op 20) om in de loop van het leven darmkanker te ontwikkelen. Darmkanker ontstaat meestal uit een goedaardig voorloperstadium: een adenomateuze poliep. Een poliep is een goedaardige tumor van de dikke darm. De meeste mensen ontwikkelen gedurende het leven één of meerdere van deze goedaardige poliepen. Een klein deel van deze poliepen kan uitgroeien tot darmkanker.
Als iemand veel poliepen heeft, wordt dat polyposis genoemd. We spreken van polyposis bij:
- meer dan 10 adenomateuze poliepen voor de leeftijd van 60 jaar
- meer dan 20 adenomateuze poliepen voor de leeftijd van 70 jaar
Mensen met polyposis hebben meestal een verhoogd risico op darmkanker. Er zijn een aantal erfelijke oorzaken voor polyposis bekend. Toch gebeurt het regelmatig dat er bij mensen met polyposis met genetisch onderzoek geen erfelijke oorzaak voor de poliepen aangetoond wordt. In die gevallen is de polyposis mogelijk het gevolg van blootstelling aan nog grotendeels onbekende factoren, zoals dieet of andere omgevingsfactoren. Een erfelijke oorzaak kan echter ook niet helemaal uitgesloten worden, er kunnen tot nu toe onbekende erfelijke factoren een rol spelen.
Via onderstaande link kunt u meer informatie verkrijgen over Informatie over polyposis zonder vastgestelde erfelijke oorzaak
Meer informatie over polyposis zonder vastgestelde erfelijke oorzaak
Contact uitklapper, klik om te openen
U heeft voor een afspraak een verwijsbrief van de huisarts nodig.
Polikliniek Genetica
De afdeling is bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur.
Informatie over uw eerste afspraak
Wij hebben ook spreekuren in omliggende ziekenhuizen en instellingen (buitenpoli's).