Binnenkort hebt u een afspraak voor het vervangen van de ballonsonde. Dit is nodig omdat het ballonetje in de maag op een gegeven moment sluit, doordat het met maagsappen in aanraking komt. Daarom vervangen we de ballonsonde de eerste keer na vier maanden.
Belangrijk uitklapper, klik om te openen
- U moet 2 uur voor de ingreep nuchter zijn. Dit betekent dat u twee uur voor het vervangen van de sonde niet mag eten, drinken en sondevoeding mag gebruiken.
- Gebruikt u bloedverdunners? Deze kunt u gewoon door gebruiken.
- Ziek of verhinderd? Laat het ons zo spoedig mogelijk weten via telefoonnummer 088 75 562 76.
Het vervangen van de ballonsonde uitklapper, klik om te openen
Het vervangen van de ballonsonde vindt plaats op de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Via de bestaande sonde leggen we een voerdraad in de maag. Hierna zuigen we het ballonnetje van de sonde leeg en verwijderen deze. Over de voerdraad brengen we een nieuwe sonde in de maag. Het ballonnetje vullen we met 7 milliliter water. Het vervangen van de ballonsonde is over het algemeen niet pijnlijk, u kunt soms wel druk ervaren in de buik. Het verwisselen van de ballonsonde duurt ongeveer vijf minuten. Na de wissel van ballonsonde maar u gelijk weer starten met de voeding. U mag ook gelijk weer douchen en in bad.

Mogelijke problemen met de ballonsonde uitklapper, klik om te openen
Hieronder staan enkele problemen met de ballonsonde die kunnen voorkomen. We geven wat tips en advies. Als u problemen ervaart, mag u altijd contact opnemen met de PEG-verpleegkundige van de afdeling endoscopie.
Een gezwollen, rode of geïrriteerde huid
Maak de huid twee keer per dag schoon met een gaasje met afgekoeld gekookt water. Dep de huid goed droog. Neem contact op met de PEG-verpleegkundige als er na drie dagen geen verbetering is.
Lekkage van voeding rond de PEG-sonde
Controleer of het fixatieplaatje strak genoeg tegen de huid zit. Stop met het toedienen van sondevoeding en neem contact op met de PEG-verpleegkundige als de lekkage aanhoudt.
Verstoppen van de PEG-sonde
Probeer de sonde met een klein spuitje door te spuiten met lauwwarm water. Neemt u bij blijvende verstopping contact op met de PEG-verpleegkundige.
Misselijkheid, overgeven, diarree of verstopping van de darm
Stop met sondevoeding en overleg met uw huisarts.
Ontstaan van wild vlees
Dit is onschuldig en kan geen kwaad.
Uitvallen van de ballonsonde
Stop de sondevoeding. Duw de sonde zo snel mogelijk terug de buik in. Als dit niet lukt, breng dan de voedingssonde in (deze zat in het startpakket die ontving na ontslag).
Neem op werkdagen tussen 08.00 en 16.00 direct contact op met de PEG-verpleegkundige 088 75 573 66 of buiten kantooruren met de spoedeisende hulp. Dit kan ook een ziekenhuis bij u in de buurt zijn.
Hebt u vragen of maakt u zich zorgen? uitklapper, klik om te openen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de endoscopie-afdeling via telefoonnummer: 088 75 573 66.
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Maag-, darm- en leverziekten (D2 oost)
Voor vragen kunt u de verpleegafdeling D2 oost telefonisch bereiken.
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Afdeling Endoscopie
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur