U heeft net een stentplaatsing gehad. Dit kan verschillende redenen hebben. Om een vernauwing in de slokdarm, maag of dunne darm op te heffen. Of voor het sluiten van een fistel (een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtwegen). Of om een verbinding tussen de maag en de dunne darm te maken.
Door de stent kan voedsel, drinken en speeksel weer makkelijker passeren. Om ervoor te zorgen dat de stent niet verstopt raakt, geven wij u in deze folder voedingsadviezen.
Eten na de plaatsing uitklapper, klik om te openen
Eerste 24 uur na plaatsing
Na plaatsing heeft de stent tijd nodig om goed te ontplooien. Het is daarom belangrijk dat u er rekening mee houdt met eten en drinken.
U mag beginnen met drinken van water. Als u hier geen klachten van ondervindt, mag u dit na 2 uur langzaam uitbreiden met vloeibare voeding.
Vloeibare voeding is:
- Vla/yoghurt
- Dranken
- Bouillon
Vanaf 24 uur na plaatsing
Wanneer u geen klachten ondervindt bij het eten en drinken van vloeibare voeding, mag u dit weer aanpassen tot zo normaal mogelijk eten. Uiteraard afhankelijk van wat u zelf verdraagt.
Algemene adviezen uitklapper, klik om te openen
De stent is niet zo flexibel als de (slok)darm of maag. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt, zodat u voorkomt dat eten vast blijft zitten in de stent of dat de stent verplaatst.
- Snijd het eten in kleine stukjes.
- Neem rustig de tijd om te eten en kauw het eten zorgvuldig. Zorg dat het voedsel fijn en zacht is bij het doorslikken.
- Kook uw eten goed gaar.
Als bovenstaande adviezen niet voldoende zijn, kunt u de warme maaltijd smeuïger maken door jus, saus, melk, bouillon of room toe te voegen. U kunt eventueel een staafmixer of keukenmachine gebruiken om het eten fijner te maken.
Adviezen bij een slokdarmstent
Hebt u een slokdarmstent, dan zijn de volgende adviezen ook van toepassing:
- Ga tijdens het eten rechtop zitten. Het voedsel kan zo sneller de stent passeren.
- Drink tijdens en na de maaltijd voldoende vocht om de stent schoon te spoelen. Dit is heel belangrijk.
Mogelijke klachten uitklapper, klik om te openen
Verstopping stent
Voedsel of weefsel kan aan de stent blijven zitten waardoor deze verstopt raakt. U merkt dit doordat u voedsel en speeksel moeilijk of niet kunt doorslikken. Soms is dit te verhelpen door regelmatig een paar slokjes lauwwarm water te nemen. Neem contact op met de afdeling endoscopie als uw klachten aanhouden.
Voedingsmiddelen die meer risico geven op verstopping
Sommige voedingsmiddelen geven meer risico op verstopping van de stent. U hoeft deze voedingsmiddelen niet te vermijden. Wel is het belangrijk dat u goed kauwt en geen grote stukken doorslikt.
Voedingsmiddelen waar u vooral op moet letten zijn:
- Botjes in vlees, zoals karbonades, kippenboutjes of spareribs.
- Biefstuk, draderig rundvlees.
- Draderige vleeswaren zoals rosbief, rookvlees en fricandeau.
- Visgraten.
- Grote en harde stukken fruit, zoals appel en peer.
- Citrusfruit, zoals sinaasappel, mandarijn en grapefruit.
- Harde rauwkost, zoals wortel en radijs.
- Groentes zoals asperges, taugé en champignons.
- Noten, zuurtjes, drop en toffees.
Pijn
De stent zal na de plaatsing verder ontplooien. Dit kan een drukkend of pijnlijk gevoel achter het borstbeen geven. Hiervoor hebt u waarschijnlijk enige tijd pijnstillers nodig. Als u pijn blijft houden, bespreek dit dan met uw behandelend arts van het UMC Utrecht. De pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Zuurbranden
Hebt u een slokdarmstent, dan kunt u ook last krijgen van zuurbranden. Onderaan de slokdarm zit een knijpmechanisme waardoor maagzuur niet terugvloeit in de slokdarm. Een stent kan dit knijpmechanisme beïnvloeden, waardoor u last kunt krijgen van zuurbranden. Dit geeft een brandend gevoel achter het borstbeen. U krijgt hiervoor een maagzuurremmend medicijn voorgeschreven.
Zelf kunt u het hoofdeinde van het bed wat hoger zetten. Het kan ook helpen om twee uur voor het naar bed gaan niet meer te eten.
Neem onmiddellijk contact op met het ziekenhuis bij:
- Plots toenemende pijn.
- Bij koorts hoger dan 38,5°.
- Grote hoeveelheden bloedverlies of als het bloedverlies zich in korte tijd herhaalt.
- Bij het overgeven van bloed.
- Als u problemen ervaart met het passeren van voedsel in de slokdarm (het voedsel zakt niet).
Op werkdagen tussen 08.00 en 17:00 uur kunt u bellen met de endoscopieafdeling via 088 75 573 66. Buiten deze tijden belt u met de verpleegafdeling MDL via 088 75 562 22.
Locatie
Afdeling Endoscopie, UMC Utrecht
Route naar de polikliniek: L
Verdieping: 2
Receptienummer: 4
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Afdeling Endoscopie
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur