RASTRIC-studie
RASTRIC-studie
RASTRIC-studie: Een fase I/II onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van een nieuwe behandeling met drie middelen voor patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker met een RAS-mutatie*.
Utrechtse onderzoekers hebben in het laboratorium gevonden dat een combinatie van drie bestaande medicijnen mogelijk een gunstig effect heeft op patiënten met een speciale vorm van uitgezaaide dikkedarmkanker (met een RAS-mutatie). Deze nieuwe behandeling wordt in deze studie onderzocht bij patiënten met uitgezaaid dikkedarmkanker (met een RAS-mutatie) na eerdere behandeling met standaard chemotherapie. Onderzocht wordt of de combinatie van drie nieuwe middelen veilig en effectief is in het behandelen van de ziekte.
*Toelichting RAS-mutatie: RAS is een gen (onderdeel van het DNA). Een mutatie in het RAS-gen zorgt ervoor dat de kankercellen zich blijven delen.
uitklapper, klik om te openen
Officiële titel van het onderzoek
RASTRIC-trial, A Dose-Escalating Phase I/II Study in Patients with RAS-Mutated Metastatic Colorectal Cancer to Investigate Safety and Clinical Activity of the Triple Combination of: MEK-inhibitor binimetinib, Pan-EGFR inhibitor lapatinib and the Microtubule Targeting Agent (MTA) vinorelbine
Doel van het onderzoek
Deze studie onderzoekt bij patiënten een combinatie van de middelen binimetinib, lapatinib en vinorelbine.
Onderzocht wordt:
- Wat de beste dosis is die veilig en effectief kan worden toegediend.
- Welke bijwerkingen er zijn van de behandeling.
- Of de combinatie effectief is in het bestrijden van uitgezaaide dikkedarmkanker
Patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker met een mutatie in het RAS-gen worden in dit onderzoek behandeld met de middelen binimetinib, lapatinib en vinorelbine. De eerste twee middelen blokkeren elk verschillende eiwitten (respectievelijk MEK en EGFR genoemd), het derde middel is een vorm van chemotherapie. Deze drie middelen zijn afzonderlijk goedgekeurd voor het behandelen van verschillende ziektebeelden, bijvoorbeeld melanoom en borstkanker. Voor darmkanker zijn geen van deze middelen goedgekeurd door een gezondheidszorgautoriteit.
De drie middelen die onderzocht worden zijn nog nooit in deze combinatie aan mensen gegeven.
Opzet van het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit 2 delen:
Deel 1
Het eerste deel van het onderzoek is erop gericht welke dosis van deze geneesmiddelen in deze combinatie door patiënten verdragen wordt en welke bijwerkingen er dan gezien worden. De dosis wordt na elke 3 tot 6 patiënten verhoogd.
Deel 2
Patiënten krijgen de beste, veilige dosis uit deel 1 van de studie. In deel 2 wordt de effectiviteit van de behandeling onderzocht.
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Patiënten met een specifieke vorm van uitgezaaide dikke darmkanker (RAS-mutatie)
- Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
- Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
- Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger.
- Patiënten komen niet langer in aanmerking voor standaard behandeling.
Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van de medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.
Bij dit onderzoek speelt loting geen rol, alle patiënten krijgen de combinatie-behandeling met de 3 middelen.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
Deelname kent verschillende fases:
1. Keuringsperiode van ongeveer 2-4 weken
Er wordt o.a. onderzocht of de conditie voldoende is voor deelname (o.a. bloedonderzoek, hartfilmpje en echo, oogonderzoek, CT-scan) en er wordt nieuw tumorweefsel en huidweefsel afgenomen via een hapje (biopt).
2. Behandelperiode
- Elke week op dag 3 en 10 van elke cyclus van 21 dagen komt de patiënt naar het ziekenhuis voor een infuus met vinorelbine. De andere twee middelen lapatinib (tabletten) en binimetinib (tabletten) neemt de patiënt in volgens een vast schema.
- Tijdens de eerste 3 kuren (van 3 weken) komt de patiënt in week 1 en 2 van elke cyclus tweemaal naar het ziekenhuis (op dag 1, dag 3, dag 8 en dag 10), daarna komen patiënten alleen nog maar op dag 3 en dag 10 van elke cyclus van 21 dagen naar het ziekenhuis.
- De patiënt vult thuis dagelijks een doseringsdagboek in.
- Zolang de patiënt baat heeft van de medicijnen, gaat de behandeling door.
- Tijdens de behandelingen vinden regelmatig extra onderzoeken plaats zoals CT-scans, oogonderzoek, hartecho’s.
- Tijdens de behandelingen wordt nog eenmaal tumor- en huidweefsel afgenomen via een hapje (biopt).
3. Vervolgbezoeken
Na het stoppen met de onderzoeksmiddelen, volgt nog eenmaal een controle in het ziekenhuis om te controleren hoe het met u gaat. Daarna wordt de behandeling/begeleiding in principe weer overgenomen door uw eigen oncoloog of de huisarts.
Stoppen van de behandeling
De behandeling wordt gestopt als:
- de ziekte erger wordt;
- de behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen;
- de patiënt zelf besluit te stoppen.
Extra belasting voor de patiënt
- Voorafgaand wordt onderzocht of patiënten kunnen deelnemen aan de studie. Onder andere: lichamelijk onderzoek, urine- en bloedonderzoek, hartfilmpje, hart echo, oogonderzoek.
- Tijdens de studie komen patiënten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. Onder andere: hartfilmpje, hart echo’s, oogonderzoek, urine- en bloedonderzoek, tumormetingen.
- Deelnemende patiënten geven toestemming voor afname van extra tumorweefsel, bloed en huid op verschillende momenten tijdens de studie.
Organisatie en financiering
Het onderzoek is opgezet door het UMC Utrecht en wordt gefinancierd door het ONCODE instituut.
De onderzoekers
Hoofdonderzoeker
Dr. Jeanine Roodhart, internist-oncoloog
Studiecoördinator
Dr. Ellis Van Liempt, trial manager
Contact
Heeft u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met:
Trialbureau Medische Oncologie
Mevr. Ellis Van Liempt
UMC Utrecht
Tel: 088 75 56263
E-mail: oncology-trials-secretariat@umcutrecht.nl
Dankwoord
Wij danken alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk! Alleen hierdoor is het mogelijk voor ons om dit soort onderzoek uit te voeren en we hopen hiermee uiteindelijk de zorg voor patiënten te kunnen verbeteren.