Terug

Tepelvochtonderzoek

Welkom op de pagina van het tepelvochtonderzoek. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de doelen van deze studie, informatie over (uw mogelijke) deelname, nieuws over de studie, wetenschappelijke publicaties en contactgegevens van het team.

Inleiding over het tepelvochtonderzoek

Met het tepelvochtonderzoek bekijken we of bepaalde veranderingen in tepelvocht, zogenaamde ‘markers’, kunnen voorspellen of er afwijkende cellen in het borstweefsel ontstaan. Als dat zo is, dan kunnen we in de toekomst op een zo vroeg mogelijk moment vaststellen of er een kwaadaardige afwijking in de borst groeit. We kunnen dan alvast een behandeling starten, nog vóórdat kanker of een voorstadium daarvan is ontstaan.

Behalve tepelvocht willen we ook graag bloed afnemen, waarvoor u apart toestemming geeft. We vergelijken de markers tussen deze twee lichaamsvloeistoffen. Naar verwachting kunnen de markers in het tepelvocht veel beter voorspellen wat er zich in de borst afspeelt dan dezelfde markers in het bloed. In het bloed kunnen namelijk ook markers opgepikt worden afkomstig uit een ander deel van het lichaam.
We nemen voor het tepelvochtonderzoek bij drie groepen vrouwen tepelvocht en bloed af:

  1. bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker;
  2. bij vrouwen met borstkanker en
  3. bij gezonde vrouwen.

Bij vrouwen die een operatie ondergaan vanwege borstkanker gaan we ook het borstweefsel onderzoeken dat overblijft na een operatie. De markers in tepelvocht, bloed en (eventueel) borstweefsel gaan we tussen de drie groepen vergelijken, om zo de meest nauwkeurige methode te ontwikkelen om borstkanker in een heel vroeg stadium op te sporen.

Meer informatie over de markers in tepelvocht en bloed

Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA, ons erfelijk materiaal. Die fouten verstoren de normale deling van cellen. Deze fouten kan men meten in bijvoorbeeld het tepelvocht en bloed. Zij worden dan 'markers' genoemd.

Een van die fouten is de aanwezigheid van methylgroepen aan het DNA. Die methylgroepen remmen bepaalde genen die tumorvorming tegengaan.

We hebben de afgelopen jaren de cellen uit het tepelvocht onderzocht op de aanwezigheid van methylgroepen, maar helaas kan deze marker de ontwikkeling van borstkanker niet goed genoeg voorspellen. daarom zijn we nu geïnteresseerd in een andere marker die borstkanker kan veroorzaken, namelijk microRNA.

Van microRNA is bekend dat ze, net zoals de methylgroepen, genen kunnen remmen. Zij spelen bij veel soorten kanker al in een vroege fase van de kankergroei een belangrijke rol. Daarmee is het waarschijnlijk een goede voorspeller voor de aanwezigheid van kwaadaardige cellen die kunnen uitgroeien tot borstkanker.

We kunnen microRNA gemakkelijk meten in tepelvocht en bloed, maar we weten nog niet vanaf welke waarde we de meting als abnormaal moeten beschouwen. Daarom willen we in dit onderzoek eerst bekijken wat normale waarden zijn (bij gezonde vrouwen en vrouwen met een verhoogd risico), en vanaf welke waarde we het als abnormaal moeten beschouwen.

Nieuws over de studie

LET OP Herstart studie

Beste deelneemster aan ons tepelvochtonderzoek,

Volgens de nieuwe corona-maatregelen, mogen wij gaan herstarten met ons onderzoek. Per 1 juni mogen deelneemsters meedoen aan ons onderzoek mits een ziekenhuisafspraak gecombineerd kan worden met een afspraak voor deelname aan de studie. Dit geldt dus voor de vrouwen binnen de borstkankergroep en vrouwen binnen de hoog risico groep. Gezonde vrijwilligers mogen deelnemen mits ze in het ziekenhuis zijn (door afspraken of doordat ze daar werken).

Met veel dank voor uw begrip,

Namens het Tepelvochtteam,

Drs. Susana Patuleia, arts-onderzoeker

Informatieochtenden 2020: geannuleerd!

Op 23 maart heeft de Nederlandse regering extra maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te beperken. Een van deze maatregelen is om bijeenkomsten die plaatsvinden voor 1 juni te verbieden. De tepelvochtdagen die op 15 en 16 mei zouden plaatsvinden, gaan zodoende helaas niet door.

Als wij een nieuwe datum hebben om dit te organiseren laten wij u het weten!

Wij wensen u en allen die u lief zijn veel sterkte in deze onrustige tijden.

De bijeenkomsten van 2019 werden goed bezocht en gewaardeerd!

Beoordeling informatieochtenden 2019

Op basis van de beoordelingsformulieren zijn deze ochtenden met een 9,4 beoordeeld! Daar zijn wij heel blij mee! Wij willen iedereen die deze ochtend heeft bezocht nogmaals hartelijk bedanken voor de aanwezigheid!

Wat houdt meedoen in voor de deelnemers?

  1. Vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker, die besluiten mee te doen met het tepelvochtonderzoek, komen éénmaal per jaar gedurende maximaal tien jaar naar het UMC Utrecht voor tepelvocht- en bloedafname. Wij verzamelen dit materiaal jaarlijks omdat wij de ontwikkeling van de afwijkingen willen vervolgen over de jaren. Daarmee zijn we al gestart in 2008. U valt onder deze groep als u een verhoogd risico heeft vanwege een BRCA1 of BRCA2 gen afwijking of omdat uw risico is verhoogd op basis van uw familiegeschiedenis, bijvoorbeeld als borst- of eierstokkanker in uw familie (veel) voorkomt. Tenslotte kan uw risico op borstkanker verhoogd zijn als u eerder borstkanker heeft gehad of als u eerder behandeld bent voor een ‘ingekapselde’ vorm van borstkanker (Ductaal Carcinoma In Situ; DCIS).
  2. Vrouwen met een recente diagnose van borstkanker komen maar voor één studiebezoek.
  3. Gezonde vrouwen komen ook maar voor één studiebezoek.

Het tepelvocht nemen we af met een handmatig vacuümsysteem, na het toedienen van oxytocine-neusspray. Deze neusspray, die wordt voorgeschreven bij vrouwen bij wie borstvoeding niet op gang komt, zorgt ervoor dat het in de borst aanwezige vocht met kleine druppeltjes naar buiten komt. Onze jarenlange ervaring is dat de tepelvochtafname bijna altijd lukt en dat de afname niet als vervelend of belastend wordt ervaren (duidelijk minder dan de borstfoto).

Daarnaast bestaat het studiebezoek uit het invullen van een korte vragenlijst.

De video hieronder toont onder meer het verloop van de tepelvochtafname.

Tepelvochtafname

Als u deelneemt aan het onderzoek, krijgt u hiervan geen uitslag. Dit onderzoek zal ook geen invloed hebben op uw screening of behandeling, als u die heeft.

Wij zoeken nog kandidaten. Interesse?

Bel ons of stuur een e-mail. Wij sturen u een zogenaamd patiënten informatie formulier (PIF). Na het invullen van een korte vragenlijst (7 vragen) kunnen we een afspraak inplannen!

Bel ons of stuur een e-mail voor meer informatie. Wij sturen u een zogenaamd patiënten informatie formulier (PIF). Nadat u alles rustig heeft gelezen maken wij een afspraak.

Bel ons of stuur een e-mail. De arts-onderzoeker kan uw deelname aan de hand van een paar gegevens beoordelen.

Wij zijn per mail bereikbaar op tepelvochtonderzoek@umcutrecht.nl

Publicaties over de Tepelvochtstudie

In de publieksmedia

Tepelvochtafname (fragment uit NOS)

miRNA screening through nipple aspiration sampling

Studieteam

Van links naar rechts:

Niet afgebeeld:

Contact en vragen

Als u interesse heeft om deel te nemen aan het onderzoek en/of meer informatie over het onderzoek wilt, kunt u contact opnemen met het studieteam: